Trafik Kazası Sonrasında Yapılması Gerekenler

Güncelleme: 11.09.2024
Yayımlama: 06.04.2016
Paylaş
İçindekiler
  1. Kaza sonrası emniyet tedbirlerini alın.
  2. Olay yerinin fotoğraflarının çekin (mümkünse ek olarak video kaydı alın).
  3. Araçları trafiği tehlikeye oluşturmayacak şekilde emniyetli bir yere çekin.
  4. Kaza tespit tutanağında yer alan bilgileri doldurup, tüm kaza taraflarıyla imzalayın.
  5. Kazaya karışan tarafların "ruhsat", "ehliyet", "trafik sigortası" fotoğraflarını çekin.
  6. Çekilen fotoğrafları ve kaza tespit tutanağını, servisinize veya sigorta şirketinize iletin.

Not: Herhangi bir bedeni yaralanma, kaza taraflarının ehliyet vaya trafik sigortasının olmaması, sürücünün alkollü olması gibi yasalara uygun olmayan bir durum söz konusuysa kesinlikle tutanak tutmadan polis veya jandarmaya haber verin.  Ayrıca, sigorta şirketleri hasar ihbar iletişim bilgilerine tek bir sayfadan ulaşmak için sigorta şirketleri hasar ihbar bilgileri  sayfamızı ziyaret edin. 

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler İnfografik

İlk Anda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Aracı durdurun (araç çalışmıyor olsa bile kontağı kapatın) ve hayati kontrolleri yapın.
  • Kazaya sebebiyet vermemek için gerekli güvenlik önlemleri alın.
  • Kazaya karışan araçların fotoğraflarını çekin (mümkünse video kaydı da alın). 
  • Araçları trafiği engellemek adına uygun bir yere çekin.

Trafik Sigortası Fiyatları - 4 Ekim 2024

Unico Sigorta

İstanbul

6950 TL

Ankara

7883 TL

Diğer iller

7167 TL

Sompo Sigorta

İstanbul

7311 TL

Ankara

7143 TL

Diğer iller

6485 TL

Allianz Sigorta

İstanbul

7607 TL

Ankara

6591 TL

Diğer iller

6927 TL

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası fiyatları, kasko teklifi almak için kasko sigortası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.


Kaza Tespit Tutanağı Tutulması

  • Kazaya karışan araçların ruhsatı, trafik sigortası ve sürücülerin ehliyetlerini okunaklı olacak şekilde fotoğraflayın (fotokopi almanıza gerek yok).
  • Arada anlaşmazlık olması durumunda polis ya da jandarma çağırın.
  • Kaza tespit tutanağı doldurun (Mobil Kaza Tespit tutanağı web sitesinden online kaza tespit tutanağı ulaşmak için tıklayın).
  • Kaza tespit tutanağını kazaya karışan tüm tarafların imzalaması gerektiğini unutmayın.
  • Kazaya karışanların ehliyet, trafik sigortası yok ya da alkollü sürücü varsa kesinlikle tutanak tutmadan polis ya da jandarma çağırın.
  • Ufak dahi olsa bir yaralanma olması durumunda ambulans ve kolluk kuvvetlerine hemen haber verin (yaralanma size ufak gelse dahi ilerleyen süreçte hayati tehlike oluşturma ihtimalini göz ardı etmeyin).

Türkiye'de en sık yapılan trafik kazası nedenleri hakkında detaylı bilgi almak için Türkiye'de trafik kazalarının nedenleri yazımızı ziyaret edin. 

Aracınıza Çarpan Sürücü Kaçarsa Yapmanız Gerekenler

  • Plaka bilgisi, araç marka model ve renk bilgilerini unutmamak için kaydedin (mümkünse hemen fotoğraf veya video çekin).
  • Olay yerinden kesinlikle ayrılmadan polis veya jandarma çağırın olay yeri terki için tutanak tutulmasının sağlayın.

Aracın Olay Yerinden Çekilmesi

  • Aracın sağlıklı bir şekilde hareket edip edemeyeceğini kontrol edin (eğer şüpheleriniz varsa kesinlik çekici çağırın).
  • Kasko veya trafik sigortanızın çekici teminatı varsa ilgili sigorta şirketinizi arayıp çekici talep edin. 
  • Gelen çekicinin sigorta şirketinden geldiğinde emin olun ve aracınızı çektireceğiniz bölgeye göre ek fiyat uygulanıyor mu öğrenin (sigortadan gelen çekicilerde en yakın sanayiye bırakma veya km sınırı olabiliyor).
  • Çekici masrafını kendiniz ödediniz veya sigorta çekicisine ek ödeme yaptıysanız faturanızı alın (kazada haklı olmanız durumunda karşı taraftan çekici masrafını talep etme ihtimaliniz mevcut).

Aracın Tamir Süreci ve Sigorta İşlemleri

  • Kazada kusurun kimde olduğu net belli olması için Tramer kararını beklemelisiniz.
  • Aracınız kasko sigortası var ve teminat kapsamı da yeterli ise Tramer sonucu beklenmeden aracınızın tamirini kasko sigortanızdan başlatabilirsiniz (kasko sigortası Tramer sonucu kusur oranına göre masrafları karşı tarafın sigorta şirketinden talep eder).
  • Aracınızın tamir sürecine kasko sigortanız üzerinden başlanacaksa servis teminat kapsamına dikkat etmelisiniz. (Bazı kaskolarda sadece anlaşmalı/anlaşmasız özel servis teminatı mevcut.)
  • Kapsamına göre kasko sigortasında tamir süresi boyunca (genellikle en fazla 1 hafta) ikame araç teminatı da bulunur.  

KAZA TESPİT TUTANAĞI İNDİR

1- İlk Anda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayati Kontrolleri Yapın

Trafik kazası yaptıysanız yapmanız gereken ilk şey araç çalışmıyor olsa bile kontağı kapatarak kaza bölgesini ve kazaya karışan araçları hızlıca kontrol ederek herhangi bir yaralanma veya yakıt sızıntısı olup olmadığına kontrol etmektir.

Yaralanma varsa 112’den ambulansı ve 154 Alo Trafik’i, yakıt veya gaz sıkıntısı varsa 110’dan itfaiyeyi acil bir şekilde bilgilendirmelisiniz. Eğer kazada yaralanma yoksa yani sadece araçlar zarar gördüyse kaza ‘’Maddi Hasarlı Trafik Kazası’’ statüsüne girer.

Sakin Olup Gerekli Güvenlik Önlemlerini Alın

Önemli hayati kontrolleri yaptıktan sonra sakin olarak başka kazalara sebebiyet vermemek için güvenlik önlemleri almalısınız. Bunun için öncelikle araçlarda bulunması zorunlu olan yansıtıcı, reflektör veya ışıklı işaret cihazlarını trafik akışına göre şehir içinde 30 m, şehir dışında en az 100 m uzağa yerleştirmelisiniz. 

Kazaya Karışan Araçların Fotoğraflarını Çekin

Mümkünse kazaya karışan araçları olay yerinden oynatmandan, birkaç farklı acıdan kazanın fotoğraflarını çekmelisiniz. Bu fotoğraflar sigorta şirketinizin kazayı değerlendirmesi için çok önemlidir. Araçları farklı açılardan fotoğraflayarak değerlendirme yapacak yerlere en iyi şekilde görsel anlatım yapmaya çalışmalısınız. Araçların darbe alan bölgelerini özellikle fotoğraflamanız gerekir. Ayrıca fotoğrafların yanında mümkünse kaza yeri ve kazaya karışan araçların video kaydını almanız ilerleyen süreçlerde sizin için faydalı olabilir.

Araçları Uygun Bir Yere Çekin

Araçların hareket etmelerine engel olacak bir durum yoksa uygun bir alana çekerek geri kalan işlemlere orada devam edin. Böylece yeni bir kazaya sebep olmamış ve kazanın olduğu bölgede oluşması muhtemel trafik sıkışıklıklarının önüne geçmiş olursunuz.

Kazaya Karışanların Araçların Evraklarını Fotoğraflayın veya Fotokopilerini Alın

Hasar sürecinde sigorta şirketlerine vermek üzere kazaya karışan aracın veya araçların ehliyet, ruhsat ve sigorta poliçe örneklerini almayı unutmayın. Okunaklı olacak şekilde fotoğraf çekmeniz ise yeterli. Yani fotokopi almanıza gerek yok. 

Arada Anlaşmazlık Olması Durumunda Polis ya da Jandarma Çağırın

Kazaya karışan şoförler arasından bir anlaşmazlık olması durumunda, polis veya jandarma çağrılması gerekir. Ancak gelen polis veya jandarma da genellikle maddi hasarlı kazalarda sadece kaza tespit tutanağını doldurur. Bu sebeple, kanuni zorunluluklar hariç vakit kaybı olmaması adına anlaşarak tutanağı doldurmanız en kolay çözüm yoludur. Zaten bu süreçte her sürücü kendi ifadesini kendi yazdığı için bir tartışmaya girmek genel olarak bir zaman kaybı olur.

*Kazaya karışan aracın trafik sigortası veya kaskosunun olup olmadığını, sadece TC kimlik numarası ve plaka ile sigorta sorgulama sayfamızdan kolayca öğrenebilirsiniz.

2- Aracınıza Çarpan Sürücü Kaçarsa Yapmanız Gerekenler

Olay Yeri Terk Cezası Yazdırın

Bu durum iki şekilde başınıza gelebilir. İlk durumda trafikte bir sürücü sizin aracınıza çarpıp olay yerinden uzaklaşabilir, ikinci durumda ise park halinde bulunan aracınıza biri çarpıp kaçabilir.

Her iki durumda da çarpıp kaçan aracın sürücüsü suçlu sayılır ve olay yeri terk cezası yazılır. Böyle bir durumda yapabileceğiniz iki şey var. Birincisi çarpan aracın plaka bilgilerini öğrenmeyi deneyebilirsiniz (Mümkünse bu aşamada fotoğraf veya video çekmeniz elinizde kanıt olması açısından önemlidir.) İkincisi ise, sigorta ve kasko şirketi için aracınızın fotoğrafını çekebilirsiniz.

Çarpan aracın plaka bilgilerini öğrenebilirseniz emniyete giderek şikâyette bulunabilirsiniz. Emniyet birimleri, size çarpan araç sahibini tespit eder ve aracında hasar varsa tutanak tutar. Eğer çarpan aracın bilgilerine ulaşamazsanız ve herhangi bir görgü tanığı da yoksa aracınızın hasarını kaskodan isteyebilirsiniz. Kasko sizden aracınızın kaza durumunu ve kaza pozisyonunu gösteren fotoğraflar isteyebilir veya bir eksper göndererek aracınızın hasarını tespit edebilir.

3- Kaza Tespit Tutanağı Tutulması

Kaza Tespit Tutanağını Doldurun

Maddi hasarlı trafik kazalarında, durumun kayıt altına alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tespit tutanağı hazırlanması gerekir. Sigorta tespit tutanağını zorunlu trafik sigortanızı yaptırdığınız şirketten alabilir ya da sayfamızda bulunan linki tıklayarak indirebilirsiniz. Sigorta işlemleri için önem taşıyan bu tutanakta kazaya dâhil olan tarafların görüşlerinin yazılı beyanı şarttır. 

Tutanak hazırlanırken yazılan bilgiler her iki araç sürücüsü tarafından 2 nüsha olarak eksiksiz ve ayrı ayrı doldurulmalı ve tutanakta her iki sürücünün de imzası olmalıdır. Bu tutanağın yanında kazayı çeşitli açılardan görüntüleyen fotoğrafların (ayrıca video kaydının) olması da faydalı olacaktır.

Bazı durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmasına gerek yoktur. Bu durumlar:

  • Kaza yapan aracın sürücüsünün ehliyeti olmaması ya da ehliyeti kullandığı araca yetersiz olması (B sınıfı ehliyetle kamyon/kamyonet kullanması)
  • Kaza yapan aracın sürücüsünün yaşının 18’den küçük olması
  • Kazaya karışan taraflardan birinin alkollü olması veya akli dengesi yerinde olmaması
  • Kaza yapılan aracın resmi plakalı olması
  • Kazada; trafik ışığı, tabela, bariyer vb. kamu mallarının zarar görmesi
  • Taraflardan birinin trafik sigortasının olmaması ( Yurt dışından gelen araçlarda Yeşil Kart (Green Card) trafik sigortası yerine geçer)
  • Trafik kazasının ölüm veya yaralanma ile sonuçlanması

Bu durumlardan bir veya bir kaçıyla karşılaştıysanız kaza tespit tutanağını doldurmanıza gerek yoktur çünkü polis veya (kırsal bölge ise) jandarma çağırmanız gereklidir.

Tutanak Tutulamadığı Durumlarda İlgili Yerlere Haber Verin

Eğer kazaya karışan araç sahipleri arasında anlaşmazlık varsa veya yukarıdaki sebeplerden ötürü tutanak tutulamıyorsa yapmanız gerekenler şunlardır: 

  • Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden (trafiği engelliyor veya kaza riski varsa fotoğraf ve video çekerek araçları müsait bir yere çekebilirsiniz) trafik polisini aramalı, kaza tutanağı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız.
  • Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız.
  • Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız.

Kaza Tespit Tutanağı Yanında Gerekli Olan Belgeleri Temin Edin

Trafik kazası yaptıktan sonra kazaya karışan araçların hem Zorunlu Trafik Sigortası yaptırdığı sigorta şirketine hem de kendi araçlarının kasko sigortasını hazırlayan sigorta şirketine başvuru yapmaları gerekir. Bu başvuru için kaza tespit tutanağı ile birlikte aşağıdaki belgeleri de teslim etmeleri gerekir.

Bu belgeler:

  • Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı
  • Poliçenin fotokopisi veya fotoğrafı
  • Araçların kaza yerinde çekilmiş fotoğrafları
  • Araç sürücülerine ait ehliyet ve ruhsat fotokopisi veya fotoğrafı

Ayrıca, SBM'nin geliştirdiği Mobil Kaza Tespit Tutanağı Uygulaması ile de form doldurmanız mümkün, daha detaylı bilgi almak için Mobil Kaza Tespit Tutanağı sayfamızı ziyaret edin. 

4- Aracın Tamir Süreci

Aracı Anlaşmalı ya da Yetkili Bir Servise Çektirin

Araç yürüyemeyecek kadar kötü durumdaysa sigorta şirketinizden bir çekici talep edebilirsiniz. Sigorta çekicilerinin genel olarak en yakın sanayiye bırakma veya km sınırı oluyor. Eğer kazada haklıysanız çekici masraflarını alma şansınız olduğu için herhangi bir şekilde çekiciye bir ödeme yaparsanız fatura almanızı tavsiye ederiz

Aracınızı sigorta şirketiyle anlaşmalı bir servise götürürseniz genel olarak işiniz kolaylaşır ve daha hızlı sonuç alırsınız. Çünkü anlaşmalı servislerdeki hasarlara genel olarak ekspertiz gönderilmez ve dosya açıldığı gibi tamir işlemlerine başlanır. Sigorta şirketi ile anlaşması olmayan servislerde ise süreç biraz daha uzar ve genel olarak servis yetkililerinin sürece vakıf olmalarına göre sorun yaşama durumu değişir.

Teminatınız Varsa Aracın Hasar Dosyası Açıldıktan Sonra İkame Araç Talep Edin

Kasko sigortasında ikame araç teminatınız varsa teminatta belirtilen süre ve şartlara bağlı olarak hasar dosyasının açılmasından sonra ikame araç talebinde bulunabilirsiniz. Kasko sigorta şartlarına bağlı olmakla birlikte genel olarak sadece kaza durumlarında ve araç hareket edemez halde ise ikame araç verilir. Yani genel kasko teminatlarında arıza durumlarında ikame araç teminatı bulunmaz. Ancak yinede arıza durumunda ikame araç alıp alamayacağınızı kasko sigortası poliçenizdeki ikame/kiralık araç şartlarından, sigorta acentenizden veya sigorta şirketinizden öğrenebilirsiniz. Detaylı bilgi almak istiyorsanız ikame araç yazımızı inceleyin.

5- Sigorta İşlemleri

Kazayı Sigorta Şirketine Bildirin

Kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde durum ilgili sigorta şirketine bildirmelidir. Kaza tespit tutanağı ve kaza yeri için çekilen fotoğraflar varsa, bunlar sigorta şirketlerinin hasar departmanlarına gönderilmelidir. Ancak aracı yetkili veya anlaşmalı bir servise götürdüğünüzde, zaten servis sizin adınıza evrakları hasar departmanlarına gönderecektir. 

Evraklarınızı gönderdikten sonra en geç 3 iş günü içerisinde sigorta şirketi bu evrakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM’ye) gönderir. 

Trafik kazası sonrası açılabilecek davalar hakkında bilgi alın.

Hasarı Sigorta Karşılıyor mu Bilgi Alın

Tutanaklar SBM’ye ulaştıktan sonra, sigorta şirketleri kendi kusur oranı değerlendirmelerini yapar. Bu değerlendirmeler sonucunda her araç için %0,%50 ve %100 olmak üzere kaza oranları belirlenir. Sigorta şirketleri bu aşamada mutabık olmaları durumda müşterilerin itiraz etme haklı tutularak, dosya sonuçlandırılır. Dosya sonuçlandırılmasından sonra, itiraz etmek içi sigortalının 5 gün süresi bulunur.

Eğer sigorta şirketleri farklı oranlarda kusur payı bulurlarsa, yani anlaşma sağlanamaz ise tutulan kaza tespit tutanağı, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilir. Değerlendirme komisyonu en geç 3 iş günü içerisinde kaza dosyasını sonuçlandırır. Bu aşamadan sonra araç eksperlerinin belirlemiş oldukları tamir masrafları, sigorta şirketi tarafından haklılık payına göre sigortalı kişiye ödenir.

Ayrıca araç sigortalarında muafiyet hakkında bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

Trafik Sigortanız Yoksa Süreç Nasıl İşliyor?

Kazaya karışan taraflardan birinin trafik sigortası yoksa tutanak tutulması ve kusur oranının belirlenmesi için polis veya jandarma çağrılmalıdır. Aksi durumunda bir tutanak tutulamayacağı için yasal olarak bir hak talebinde bulunmak zorlaşacaktır. Tutanak tutulduktan sonra trafik sigortası olan tarafın kusuru yoksa, tüm masraflarını yasal yollarla karşı taraftan talep edebilir. Ayrıca trafik sigortası olan tarafın kasko sigortası var ve kaza durumları da teminat altında ise aracın kasko sigortası tarafından hasar karşılanır ve sigorta şirketi masrafları trafik sigortası olmayan taraftan yasal olarak talep eder. Kasko sigortası yaptırmak teminat kapsamına göre bu tarz riskleri de güvence altına alarak hukuksal süreçlerle uğraşmamayı sağlar.

Bedeni yaralanmalar için güvence hesabı da talep edilebilir

Kaza anında karşı tarafın seçebileceği bir başka yol da Güvence Hesabı istemektir. Eğer kaza anında bedensel bir hasar yaşandıysa bu zararın tazmini için Güvence Hesabı istenebilir. Güvence Hesabının kuruluş amacı, zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların yaptıkları kazalarda ya da kazayı yapan aracın tespit edilemediği durumlarda, zarar gören araç sahiplerini korumaktır. 

Güvence Hesabı şu durumlarda devreye girer:

  • Kazayı yapan araç tespit edilemiyorsa
  • Kazayı yapan aracın kazanın olduğu tarihte geçerli bir zorunlu trafik sigortası yoksa
  • Kazayı, gasp edilmiş ya da çalınmış bir araç yapmışsa
  • Zorunlu trafik sigortasını yapan sigorta şirketinin mali yapısı bozulmuş, bazı ruhsatları iptal edilmiş, iflas etmiş ya da iflas durumu ile karşı karşıya ise 

Bu konu hakkında detaylı bilgiye Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası sayfamızdan ulaşın.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder