İkame Araç Nedir?

Güncelleme: 19.01.2023
Yayımlama: 25.10.2018
Paylaş
İçindekiler

İkame araç, aracınızın kaza veya arıza sonucu serviste kalacağı sürede kasko poliçesinde belirtilmiş olan onarım süresini aşılması halinde, geçici süre ile sigorta şirketi tarafından sigortalıya temin edilen araçtır.

Sigorta eksperi, aracınızın trafikte emniyetli bir sürüş için engel teşkil etmediğini belirlerse sigorta şirketi ikame araç hizmetini vermeyebilir. Örneğin tamponda hafif çizilme, minik hasarlar gibi sürüş aksamında bozulma yaratmayacak kazalara ikamet araç hizmeti verilmez. Sigorta da ikame araç poliçe de klozlar ile sınırlandırılabilir. Klozlar hakkında detaylı bilgi almak için kloz nedir sayfamızı ziyaret edin.

İkame Araç İnfografik

İkame Araç Alma Şartları Nelerdir?

İkame araç alırken sigorta şirketlerinin istediği şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Sigorta şirketi ile yapılan sözleşmede ikame araç kullanma teminatının bulunmalıdır.
  • Aracın kullanılamayacak derece hasar almış olması gerekir.
  • Araç tamir süresinin 48 saati geçmedilir.
  • Sigorta şirketinin verdiği teminatlar içerisinde bir hasar gerçekleşmelidir.
İkame Araç Nedir?
İkame Araç Nedir?

Kaskoda İkame Araç Teminatı

Sigorta şirketi ile yapılan sözleşmelerde ikame araç teminatının bulunması dahilinde sigortalıya ikame araç temini sağlanır. Sözleşmede yer almayan teminatlar için sigortalı ikame araç alamaz. Yılda maksimum 2 kez ikame araç teminatından yararlanabilir. Sigortalıya verilecek olan ikame araç, kullanıcının konfor özelliklerine uygun olarak seçilir.

Kasko Sigortası Fiyatları - 28 Mart 2024

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

İkame Araç Ne Zaman Teslim Edilir?

Sigortalıya ikame araç temin süresi 24 saattir. Araç sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu en yakın kiralık araç firmasından alınır. Sigortalının ikame aracı kullanma süresi, eksper tarafından tutulan ekspertiz raporunda belirtilen ve poliçenizde yer alan süre kadardır. Sigorta şirketlerinin politikasına göre ikame araç süresi en fazla 7 ile 15 gün arasında değişir.

İkame Araç İçin Neler Gereklidir?

İkame araç temin edebilmek için kredi kartı sahibi olmak gerekir. Firmalar ikame aracın ücretinin kimin ödeyeceğine bakmaksızın, sigortalıya teminat içerisine alınmamış masraflar için boş bir kredi kartı slibi veya mail order formu imzalatılır. Firmalar boş bir kredi kartı slibini veya mail order formunu aşağıdaki durumlar için isterler:

  • trafik cezaları
  • yakıtın eksik teslim edilmesi
  • kasko poliçesi kapsamı dışında araca verilebilecek zararlar
  • kiralayanın kusurlu hareketlerinden dolayı kiralık aracın kullanılmamasından doğan ticari kayıplar 

Kasko sigortası servis teminatı hakkında detaylı bilgiyi kasko sigortası servis teminatı sayfamızdan edinin.

İkame Araç Ücretini Kim Öder?

İkame aracın çeşitli sebeplerden geç iade edilmesi durumunda, gün sayısı kadar sigortalının ödeme yapması gerekir. Ancak eksperin belirlediği gün kadar sigortalarıda araç durması dâhilinde kendi yaptığınız masraflar dışında ödeme yapmanıza gerek yoktur. Köprü, otoyol ücretleri ve trafik cezası tutarlarını sizin ödemeniz gerekir. 

Trafik Sigortasında İkame Araç Hizmeti Var mı?

Hayır, eğer poliçenizde ikame araç teminatı yer almıyorsa trafik sigortası karşılamaz. İkame araç teminatı içeren trafik sigorta poliçelerinde sigorta şirketleri ikame araç hizmeti sağlayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, meydana gelen kazanın sigorta şirketi tarafından daha önceden tanımlanmış kaza tanımına uygun olmasıdır.

Trafik ve kasko sigortalarınızın geçerlilik tarihini öğrenmek için araç sigorta sorgulama sayfamızı ziyaret edin.

İkame Araç Kazası

İkame araç, kiralanan şirket tarafından kaskolu ise, sigortalı aracın tamiri için bir ücret ödemez. Fakat yapılan kaza sonucunda mutlaka kaza raporu tutulmalı ve bu rapor firmaya teslim edilmelidir. İkame araçlarda, verilen hizmetin kapsamı dışında kalan her türlü maddi ve bedeni kazalarda ücret sigortalının kendisinden temin edilir. Araçlarda bulunan ESP sistemi hakkında detaylı bilgiyi ESP nedir ve nasıl çalışır sayfamızdan edinin.

Kasko Sigortası Hesaplama Araçları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.