Kredi Notu

e-Devlet Kredi Risk Merkezi Raporu

e-Devlet üzerinden kredi limiti ile kredi borç ve çek bilgileri "Risk Merkezi Raporu" ismiyle ücretsiz olarak alınabiliyor. Mevcut raporda kredi notu yer almıyor ancak hangi bankada ne kadar kredi, kredi kartı limiti olduğuna ve borç bilgilerine ulaşılabiliyor.

Kredi Notu Nedir?

Tüm finansal geçmişin ve bankalarla olan ilişkilerin ortak bir kuruluş tarafından (Kredi Kayıt Bürosu) toplanarak analiz edilmesi sonucunda oluşan kişiye özel puana “kredi notu” denir. Elde edilen kredi notu finansal kurumlar tarafından yeni kredi başvurularının ve diğer finansal taleplerin değerlendirilmesinde en önemli ölçüt olarak kullanılır.

Kredi notu terimi zaman zaman kredi puanı ya da kredi skoru olarak da kullanılır ancak temelde hepsi aynı şeyi ifade eder.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi Notunu Oluşturan BileşenlerYüzdesi
Kredi Ödeme Düzeni%45
Mevcut Kredi Borç Durumu%32
Kredi Kullanma Yoğunluğu%18
Yeni Alınan Kredi%5

Kredi notu KKB’ye (Kredi Kayıt Bürosu) bağlı Findeks tarafından temel olarak tablodaki bileşenlere göre oluşturulur. Tabloda görüldüğü üzere kredi notunun %77’sini “kredi ödeme düzeni” ve “mevcut kredi borç durumu” oluşturur. Bu konu ile alakalı daha detaylı bilgi için kredi notu nasıl hesaplanır yazımızı inceleyin.

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi kullanabilmek için kredi notu kaç olmalı sorusunun cevabı, başvuru yapılan bankaya ve gelir durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak bir genelleme yapmak gerekirse kredi puanı 1.500 üzerinde olanlar kredi için uygun olarak değerlendirilebilir.

Kredi NotuRisk GrubuKredi Kullanma DurumuKefil /İpotekle Kredi Kullanma Durumu
0 (Sıfır)RiskliGelire BağlıKullanma İhtimali Var
1-699En RiskliÇok DüşükÇok Düşük
700-1099Orta RiskliDüşükKullanma İhtimali Var
1100-1499Az RiskliGelire BağlıKullanma İhtimali Var
1500-1699İyiYüksekGenel Olarak Talep Edilmez
1700-1900Çok İyiÇok YüksekGenel Olarak Talep Edilmez

*Tablo, Hesapkurdu.com üzerinden bankalara kredi başvurusunda bulunan kullanıcıların verilerine göre sadece bilgi amaçlı bir “genelleme” olarak oluşturuldu.

Kredi notuyla ilgili birçok kişinin öncelikle merak ettiği “kredi kullanabilmem için kredi notum kaç olmalı” sorusunun detaylı cevabı için kredi notum kaç olmalı sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Notu Bilgi Rehberi

images/guide-pages/e-devlet-kredi-notu.pngKredi Notu
15 Mart 2019
E-Devlet Kredi Notu Sorgulama
Risk Merkezi Raporu banka, finansal kiralama, faktoring, finansman şirketi ve varlık yönetim şirketlerinden kullanılmış olan kredi ve tasfiye edilecek...
Devamını Oku
images/guide-pages/kredi-notu-dusuk-olan-kisiler-nasil-kredi-cekebilir.pngKredi Notu
4 Kasım 2015
Kredi Notu Düşük Olan Kişiler Nasıl Kredi Çekebilir?
Kredi notunu yükseltmenin en hızlı ve aktif yolu düzenli kredi kartı kullanmaktır.
Devamını Oku
images/guide-pages/kredi-notu-yukseltme.pngKredi Notu
27 Şubat 2024
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Bazı adımlar uygulanarak kredi notunu ayda 100-150 puan artırmanız mümkündür.
Devamını Oku
images/guide-pages/kredi-notum-yok-ne-yapmam-lazim.pngKredi Notu
4 Kasım 2015
Kredi Notum Yok, Ne Yapmam Lazım?
Kredi notu sıfır (0) veya oluşmamış olarak ifade ediliyorsa, bankalar ile kredi veya kredi kartı çalışmasının hiç olmadığı veya aktif olarak çok uzun ...
Devamını Oku

Sıkça Sorulan Sorular

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi notu iki şekilde öğrenebilir:

  1. Findeks aracılığı ile kredi notu öğrenilebilir. Findeks, Kredi Kayıt Bürosuna (KKB’ye) ait bir marka olup belirli bir ücret karşılığında kredi notu öğrenilebiliyor.
  2. Bankalar aracılığı ile kredi notu öğrenilebilir. Kredi notu sorgulama işlemini birçok banka müşterilerine sunuyor. Banka şubelerine giderek kredi notu öğrenilebileceği gibi internet bankacılığı üzerinden de belirli bir ücret karşılığında kredi notu ve veya raporu alınabilir.

Findeks ile Kredi Notu Nasıl Sorgulanır?

Kredi notu sorgulama işlemini Findeks üzerinden yapmak mümkün. Findeks üzerinden kredi notuna risk raporunu alarak ya da sadece kredi notu sorgusu yaparak ulaşılabilir. Alınacak risk raporu ile hâlen aktif ve son 5 yıl içerisinde kapanmış olan kredilere ilişkin ödeme geçmişi tek bir raporda görebilir.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunu yükseltmek için öncelikle aylık kredi ve kredi kartı ödemeleri düzenli yapılmalıdır. Bunun dışında yapabilecekler ise:

  • Aylık kredi ödemeleri bütçeye göre yapılandırabilir.
  • Borçlar tek bir kredide birleştirebilir.
  • Kredi kartı asgari ödemesinin bir gün bile gecikmemesine özen gösterilmelidir.

Kredi Notu Düşük Olanlar Nasıl Kredi Çekebilir?

Kredi notu düşük olanların kredi başvurusu yapmadan önce kredi notu değerlendirmesinde nispeten esnek davranan bankaları araştırması ve ek teminat olması açısından bankalara kefil veya ipotek göstermesi kredi kullanma ihtimalini yükseltecek etkenlerdir. Detaylı bilgi için kolay kredi veren bankalar yazımızı inceleyin.

Kredi Başvurusu Yapmak Kredi Notunu Düşürür mü?

Kredi başvurusu yapmak kredi notunu düşürmez ancak çok fazla başvuru yapmak bankalarda olumsuz bir izlenim oluşturabilir. Örneğin; bir ay içerisinde 10 kredi başvurusu yapmış bir kişinin durumu bankalar tarafından “riskli” olarak kabul edilerek kredi talebi onaylanmayabilir.

Kredi Notu Ne Zaman Yenilenir?

Kredi notunun belirli bir süre içerisinde yenilenme veya sıfırlanması söz konusu değildir. Kredi notu, finansal geçmişinizin bir puanlanması olduğu için yükselmesi isteniyorsa, finans kurumları ile tekrar aktif ve düzenli bir çalışma başlatılmalıdır. Çalışmalarınız düzenli olduğu sürece kredi notunuz da buna bağlı olarak kısa zamanda düzelecektir. Konu hakkında detaylı bilgi için kredi notu ne zaman yenilenir sayfamızı ziyaret edin.

e-Devlet Risk Merkezi Raporu Nedir?

e-Devlet Risk Merkezi Raporu banka, finansal kiralama, faktoring, finansman şirketi ve varlık yönetim şirketlerinden kullanılmış olan kredi ve tasfiye edilecek alacak bilgilerinin yer aldığı rapordur. Bu raporda detay rapor, özet rapor ve sorunlu krediler olarak 3 ayrı rapor türü yer alır.

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

  1. Ana Sayfa
  2. >
  3. Kredi
  4. >
  5. Kredi Notu
  6. >