Araç Sigortalarında Muafiyet Nedir?

Güncelleme: 09.11.2022
Yayımlama: 01.08.2018
Paylaş
İçindekiler

Meydana gelen hasarın belli bir kısmını sigortalının üstlenmesi anlamına gelen sigorta muafiyeti, kasko ile özdeşleşen bir terim olarak karşımıza çıkıyor. 

Trafikte meydana gelen kazaların, yaralanmaların ve maddi hasarların en az seviyede olmasında, hasar miktarının ödenmesini sağlayan kasko, önemli bir hizmet sunuyor.

Araç sigortasında muafiyeti tercih eden kişiler; kasko poliçesinde en uygun fiyat beklentisi içinde oluyor. Muafiyet oranı, sigortalıya göre değişiklik gösteriyor. Bu oran, sigortalı ve sigorta yapan firmanın görüşmesine göre belirleniyor.

Bu sigorta türü Türkiye sınırlarında geçerli oluyor. İsteğe bağlı olarak ek primle yurt dışı teminatı da veriliyor. 

Kasko Sigortası Fiyatları - 27 Temmuz 2024

Koru Sigorta

İstanbul

8517 TL

Ankara

8106 TL

Diğer iller

8042 TL

Aveon Sigorta

İstanbul

8657 TL

Ankara

8400 TL

Diğer iller

7712 TL

Sompo Sigorta

İstanbul

12042 TL

Ankara

10695 TL

Diğer iller

9616 TL

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası fiyatları, kasko teklifi almak için kasko sigortası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.


Kaskoda Muafiyet Nedir?

Her geçen gün sigorta şirketleri arasındaki rekabet artıyor. Bundan dolayı ihtiyaçlarına cevap verebilecek kasko paketini bulmaya çalışan tüketiciler sigorta şirketlerini alternatif ürün geliştirmeye yönlendiriyor. Bu kasko türü, bütçesini aştığından kasko yaptırmak istemeyen kişilerin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kasko muafiyeti, iyi ürün ve uygun fiyatın kesiştiği satın alma noktasında, ekstra %40’a varan indirimler sunan bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Kimi zaman avantajlı bir alternatif olarak görünen bu seçenek ile poliçeye, aracın herhangi bir hasar alması halinde yapılacak ödemeye kesinti getirmesi koşulu ekleniyor. Bu kesinti oranı, araç bedelinin %1’i, %2’si ya da %3’ü miktarında veya poliçeye işlenen sabit bir miktar da olabiliyor. Kasko muafiyetinde sabit bir miktar belirlenmediği takdirde aracın değeri yapılacak kesinti miktarını belirleyen unsur oluyor.

Kasko muafiyeti, aracın çalınması, ağır hasar görmesi veya kullanılmaz duruma gelmesi gibi tehlikelere karşı bütçe dostu fiyatlarla güvence altına alıyor.

Araç Sigortalarında Muafiyet Nedir?

Kimler Muafiyetli Kaskoyu Tercih Etmeli?

Kasko muafiyetini tercih etmeden önce bilinmesi gereken durumlar mevcut. Aracın şehir içinde ne sıklıkla trafiğe çıktığı ve mini hasar teminatının olup olmadığı muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Sıklıkla küçük meblağlı hasar yapan araçlar için kasko muafiyeti uygun bir alternatif olmayabilir.

Eğer; standart kasko primi araç değeri %10’a yakın ya da %10’dan çoksa, aracınız, şehir içinde çok sık kullanılan bir araç değilse, poliçenizde mini hasar teminatı bulunuyorsa kasko muafiyeti sizin için cazip bir seçenek olabilir.

Plakadan hasar kaydı sorgulamak için plakadan hasar kaydı sorgulama sayfamızı ziyaret edin. 

Tenzili Muafiyet Nedir?

Tenzili muafiyet, meydana gelen hasarın belirli bir miktarının sigortalı tarafından ödenmesini ifade ediyor. Bu miktar, sigorta bedelinin ya da hasarın bir yüzdesi olarak karşımıza çıkıyor. Sigortanın geçerli olduğu dönemde oluşan bir hasar için olabileceği gibi, toplam hasar bedeli için de olabiliyor. Tenzili muafiyet oranı ya da miktarı yüksek ise, sigortalının ödeyeceği prim miktarı da o derece azalıyor.

Tenzili Muafiyet Nasıl Hesaplanır?

Tenzili muafiyete örnek verecek olursak; 750 TL muafiyeti bulunan bir sigorta poliçesinde hasar belirtilen tutarı geçiyorsa hasarı geçen tutar sigorta sahibine ödeniyor. Eğer hasar tutarın altında bulunuyorsa ödeme yapılmıyor.

Muafiyet bedeli hesabı, belirlenen sigorta bedeline göre değişiklik gösteriyor. Yaşanması muhtemel risklerin meydana gelmesi halinde sigortalıya düşen pay belirlenen oranda oluyor.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu Yorumlar

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder