Araç Değer Koruma Sigortası Nedir?

Güncelleme: 10.10.2024
Yayımlama: 24.02.2020
Paylaş
İçindekiler

Değer Koruma Sigortası Nedir?

Araç değer koruma sigortası, kasko sigortası ile teminat altına alınan bir aracın pert olması ya da çalınması durumunda kaskonun ödediği rayiç bedelinin üzerini tamamlar ve aracın bedel kaybı yaşamamasını sağlar.

Araç değer koruma sigortası;

  • Aracın değerinin korunmasını sağlar,
  • Kasko poliçesinin ödediği pazar değeri ile aracın ilk alındığındaki orijinal bedel arasındaki farkı öder.

Hırsızlık; aracın çalındığı andan resmi makamlara bildirilmesi, üzerinden 30 gün geçmesine rağmen hala aracın bulunamaması durumudur. Araç değer koruma sigortasına göre sigortalıya hırsızlık durumunda aracın çalındığı günün rayiç bedeli ödenir. 

Araç Değer Koruma Sigortası Şartları

  • Araç değer koruma sigortası, kasko sigortasının kapsamının üzerinde yer alan ek teminatları sağladığından, araç sigortası yaptırılırken öncelikle kasko güvencesinin olması gerekir.
  • Aracın yaşı, aracın satın alındığındaki piyasa değeri ve hasar kaydı olup olmaması doğru ibraz edilmelidir.
  • Yalnızca üç yaşa kadar olan araçlar, araç değer koruma sigortası kapsamında yer alır. Garanti altına alınan aracın piyasa değeri ise her yıl Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenen fiyatlar dâhilinde teminat altına alınır. 
  • Aracın son üç yıl içinde pert kaydı ve bir yıl içinde kısmi pert kaydı var ise, araç değer koruma sigortası yaptırılamaz. 

Poliçenin geçerlilik süresi;

  • Sıfır kilometre araçlarda dört yıl,
  • İkinci el araçlarda ise üç yıldır. 

Ayrıca araç değer koruma sigortası poliçesi devredilmez; sigortalanan araç satıldığında poliçe de sona erer.

Kaza Durumunda Araç Değer Koruma Sigortası Nasıl İşler?

  • Kaza durumunda, öncelikle kasko yaptırılan sigorta şirketi ile irtibata geçilmelidir. 
  • Aracın perte çıkması durumunda kasko şirketi, gerekli belgeler ve yapılacak toplam ödeme ile ilgili araç sahibini bilgilendirir. 
  • Kasko şirketinin pert kaydını veya çalınma durumunu onaylamasının ardından, araç değer koruma sigortası yaptırılan sigorta şirketine ulaşılmalı ve hasar ile ilgili bilgi verilmelidir. 
  • Hasar kaydını oluşturan sigorta şirketi, gerekli belgeler ile ilgili müşteriyi bilgilendirir; istenilen belgelerin belirtilen zamanda ulaştırılması önemlidir.
  • Sigorta şirketi belgeleri inceledikten sonra ve ödeme onayının ardından kasko şirketinin yaptığı ödemenin üzerine, poliçede yer alan teminata göre ödeme yapar.

Araç Değer Koruma Sigortası Hasar Durumunda İstenen Belgeler

  1. Tazminat talep dilekçesi,
  2. Araç değer koruma sigortası ve fotokopisi,
  3. Kasko sigortası ve fotokopisi,
  4. Eksper raporu,
  5. Kimlik belgesi,
  6. Hırsızlık durumunda aracın bulunamadığına dair belge (Emniyet Müdürlüğü Oto Hırsızlık Masasından alınabilir)

Araç Değer Koruma Sigortası Fiyatları

Araç değer koruma sigortası fiyatları, araç modeline ve fiyatına göre değişkenlik gösterir. Ayrıca kasko sigortasının kapsamına göre de farklı fiyatlar çıkabilir. Farklı sigorta şirketlerinden, teminat kapsamına göre fiyat teklifleri alınabilir. 

Araç Değer Koruma Sigortası Neden Gerekli?

Kaza ya da çalınma durumunda kasko, yalnızca aracınızın o günkü değerini karşılar, araç değer koruma sigortası ise aracı satın aldığınızda ödediğiniz piyasa değerini karşılayarak aracın değerini korur.

Sıfır kilometre yani birinci el araç satın alındığında, yapılan kilometre sayısı arttıkça araç değer kaybeder; kaza veya çalınma durumunda aracınızın sıfır kilometredeki değerini koruması için araç değer koruma sigortası gereklidir. Araç hiç kullanılmasa bile, bazı ekonomik koşullar sebebiyle değer kaybı olabilir; araç değer koruma sigortası ile bu kayıpların da önüne geçer.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder