Araç Anahtarı ile Çalınırsa

Güncelleme: 20.11.2023
Yayımlama: 24.12.2018
Paylaş
İçindekiler

Araçlarla ilgili herhangi bir hırsızlık durumuna karşı kasko yaptırmak çok önemlidir. Arabaya kasko yaptırılmasına rağmen anahtarı ile çalınması durumunda ise kasko şirketi ilk olarak bu durumda araç sahibinin ihmalinin olup olmadığına bakacaktır. 

Araç sabah park edildiği yerde bulunamazsa burada araç sahibinin herhangi bir kusuru bulunmaz. Çünkü aracın anahtarı halen sahibindedir ve anahtarsız bir şekilde çalınmıştır. Fakat araç anahtarının zor kullanılmadan başkalarının eline geçerek çalınması halinde farklı durumlar söz konusu olabilir.

Kaskolu bir aracın çalınması durumunda yapılması gerekenleri kaskolu aracın çalınması durumunda neler yapılmalı sayfamızdan ulaşın.

Araç Anahtarı ile Çalınırsa Kasko Ödeme Yapar mı?

Araba anahtarının zor kullanılmadan başkalarının eline geçmesiyle araç çalınırsa bu durum ihmal ve çalınma riski artırıcı sebepler olarak değerlendirileceğinden sigorta şirketi ödeme yapmayabilir. 

Aracın anahtarı ile birlikte çalınabileceği durumlar ise;

  • Dolandırıcılık suçu (sahte otoparkçının aracı çalması),
  • Güveni kötüye kullanma suçu (gerçek otoparkçının aracı çalması), 
  • Aracınızın camları açık bir şekilde park etmeniz ve anahtarınızın aracın üzerinde olması hali,
  • Kendi isteğinizle bir vale hizmetine aracınızı teslim etmeniz,
  • Aracınızı satın almak bahanesiyle başka kişilere vermeniz 

olarak sıralanabilir. 

Yukarıda belirtilen koşullarda aracın çalınması durumunda sigorta şirketi sigortalıya ödeme yapmazsa, süreç hukuksal boyut kazanabilir. 

Tüm bunlara rağmen, eğer araç anahtarının çalınmasına karşı sigorta poliçesine ek teminat ekletirseniz, aracınızın anahtarı zor kullanılarak çalınması veya alınması durumunda meydana gelebilecek tüm hasarınız sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır. Kasko sigortasında gasp ve çalınma teminatları hakkında detaylı bilgiyi kaskoda gasp ve çalınma teminatı sayfamızdan edinin.

Ayrıca, aracın bakım ve tamiri için araç anahtarının teslim edildiği tamirhane, otopark, oto yıkama gibi işletmelerde aracın anahtarı ile çalınması durumunda da meydana gelebilecek hasarı sigortalının yasal soruşturma başlatması halinde sigorta şirketi tarafından gereken zarar karşılanacaktır.

Trafik Sigortası TeklifleriKasko Sigortası Teklifleri

Araba Anahtarının Evden Çalınması Halinde Kasko Ödeme Yapar mı? 

Kasko şirketi tarafından oluşturulan poliçede bazı konularda teminat verilmeyebilir. Bu teminatların içerisinde araç anahtarınızın evden çalınması halinde zararın karşılanması da olmaktadır. Fakat sigortalı isterse kasko poliçesine ek olarak araç anahtarının evden çalınması halinde zararın karşılanması da ekletilebilir. Araç anahtarının ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması ve çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek hasarı ve ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda kaybolan ve çalınan anahtarlar dolayısıyla aracın kilit mekanizmasının değiştirilmesi nedeniyle uğranılan zararı kasko şirketi sigortalıya ödeyecek ve böylelikle herhangi bir hırsızlık olayında zarar karşılanacaktır.

Hırsızlık olayında aracın anahtarı evden, yıkma, devirme, kırma, zorlama, öldürme, yaralama, zoraki tehdit kullanarak veya şiddetle, bedeni çeviklikle haksız bir şekilde alındığı takdirde kasko şirketi ek teminat sayesinde zararı karşılayacaktır. 

Yedek Anahtar Olmadan Araç Çalınırsa Kasko Ödeme Yapar mı?

İkinci el araç alanlar, aracı almadan önce mutlaka yedek anahtarının var olup olmadığını sorgulamalı ve mutlaka yedek anahtarı ilk sahibinden almalıdırlar. İkinci el araç alırken aracın hafızasında kaç tane anahtar olduğuna yetkili servislerde baktırılmalıdır. Aracın hafızasındaki tüm anahtarlar aracın yeni sahibinde ise bir sorun olmayacaktır. Eğer aracın hafızasındaki anahtarlarda bir eksiklik söz konusu ise, kasko yaptırırken bu durum sigorta şirketine mutlaka bildirilmelidir. Eğer yedek anahtar yoksa ve poliçede bu durumu not düşürülmediyse aracın yedek anahtarı ile çalınması halinde sigorta şirketi sigortalıya ödeme yapmayı reddedebilir. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder