Araç Değer Kaybı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme: 03.09.2024
Yayımlama: 12.06.2018
Paylaş
İçindekiler

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, herhangi bir kazaya karışıp onarım gören aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Herhangi bir kazaya karışıp hasar görmüş olan araç iyi bir biçimde tamir edilse dahi değerinde bir düşüş olur. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta hasarlı bölgenin hiç onarım görmemiş veya değişmemiş olmasıdır. Örnek vermek gerekirse, gerçekleşen bir kaza sonucu herhangi bir işlem görmüş parçanın başka bir kazada hasar alması değer kaybı sayılmazken, hasarlı olan parçanın değiştirilmesi değer kaybı sayılır.

Araç Değer Kaybı Şartları

Araç değer kaybı başvurusu yapabilmeniz için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekir:

  • Aracın değer kaybını alabilmek için kazada haklı olan taraf olmalısınız. Kazaya sebebiyet veren taraf aracının değer kaybını talep edemez.
  • Araç değer kaybı başvuruları için iki senelik bir zaman aşımı uygulanır. Bu süre zarfında başvurunuzu yapmazsanız hakkınızı kaybetmiş olursunuz.
  • Trafikte bulunan her sürücünün sigortası olduğu varsayılır. Eğer kaza yapan kişinin sigortası yoksa ödemeyi kendisi yapmakla yükümlüdür.

Kasko Sigortası Fiyatları - 8 Eylül 2024

Aveon Sigorta

İstanbul

9636 TL

Ankara

8855 TL

Diğer iller

8398 TL

Ankara Sigorta

İstanbul

11029 TL

Ankara

10636 TL

Diğer iller

8924 TL

Sompo Sigorta

İstanbul

12636 TL

Ankara

11628 TL

Diğer iller

9936 TL

20 sigorta şirketinden 1 dakika içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası teklifleri, kasko teklifi almak için kasko sigortası teklifleri sayfamızı ziyaret edin.


Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplamasına etki eden birçok değişken bulunur. Bu hesaplamada bazı değişkenler araç ile ilgiliyken bazıları da araç kullanım biçimi ile alakalıdır. 

Değer kaybı hesaplanırken aşağıdakilere dikkat edilir:

  • aracın üretim senesi
  • aracın hasar geçmişi ve niteliği
  • aracın kilometresi
  • aracın marka ve modeli
  • aracın trafiğe çıkış tarihi
  • aracın pazar değeri

Plakadan araç hasar kaydı sorgulaması nasıl yapılır detaylı öğrenmek için araç hasar kaydı sorgulama yazımızı inceleyin.

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Araç değer kaybını kazaya neden olan sürücünün karşılaması gerektiği için kusurlu tarafın sigorta şirketi devreye girerek ödeme yapılır. 

Böyle bir durumda kara araçları branşında ruhsat sahibi olan sigorta eksperlerinden alınan araç, değer kaybı ekspertiz raporu ile sorumlulardan herhangi birine ya da tümüne birden dava açılabilir. 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hak talep etmek istediğiniz araç sahibinin zorunlu trafik sigortası yoksa yönetmeliğe uymadığı için aracınızdaki değer kaybını karşılamasını talep edebilirsiniz. Sigorta şirketine dava açmak için araç değer kaybı başvuru şartlarını sağlıyorsanız eğer ekspertiz raporunuz ile Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunabilirsiniz. 

Kasko Sigortası Araç Değer Kaybını Karşılar mı?

Normal şartlarda, kazadan dolayı araç değer kaybı yaşanması halinde trafik sigortası devreye girer. Ancak kazaya karışan araç bir tane olmayabilir ve kazaya sebep olan farklı şahısların da aracında değer kaybı olmuş olabilir. Böyle bir durumda trafik sigortası, kazada hiçbir suçu olmayan ya da suç oranı en az bir kişinin değer kaybını karşılar. 

Kasko poliçelerinde onarımdan kaynaklanan araç değer kayıplarını teminat altına alınmadığından kasko sigortasından bunun karşılanması istenemez. Ancak bazı sigorta şirketleri kasko sigortası kapsamında araç değer kaybı teminatına yer vermektedir.

Araç kasko değeri öğrenmek ve diğer araçlarla karşılaştırmak için kasko değer listesi sayfamızı, 1 dk. içinde kasko teklifi almak için ise kasko sigortası fiyat hesaplama sayfamızı ziyaret edin. 

Araç Değer Kaybı Davalarında Zaman Sınırı Var mı?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç değer kaybını tahsis etmek için dava açabileceğiniz süre 2 yıldır. Zaman aşımı süresi kaza tarihinden itibaren başlar. Bu başlangıç tarihini baz alınarak en geç 2 yıl içinde araç değer kaybı davası açılması gerekir.

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği

………………………… SİGORTA ANONİM ŞİRKETİNE


........  adına kayıtlı, Sigorta A.Ş’ye sigortalı 16 XX 16  Plaka sayılı araç  Cumhuriyet Bulvarı üzerinde seyir halinde iken, adıma kayıtlı 34 XX 000 plaka sayılı araca çarpması sonucu maddi  hasarlı  kazaya sebebiyet vermiştir. Aracımın bakım ve onarımı ilgili sigorta şirketi tarafından giderilmiştir. Ancak değer  kaybına ilişkin ödeme yapılmamıştır. Kazada 16 XX 16  plakalı araç tam kusurlu  bulunmuştur.

             Fazlaya ilişkin dava ve talep haklarımız saklı kalmak kaydıyla; aracımda meydana gelen 3.750 TL tutarındaki  değer kaybının aşağıdaki  hesap numarama gönderilmesini ve mağduriyetimin giderilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

                                                                                                                                        ADI SOYADI

                                                                                                                                  TC  NO:........................

                                                                                                                                   İmza:

GSM                       :

Adres                     :

Hesap bilgileri        :

Hesap Sahibi          :


Ekler:

  • TRAMER kayıtları
  • Kaza Tespit Tutanağı
  • her iki tarafa ait araç ruhsatları
  • her iki tarafa ait sürücü belgeleri
  • sigorta poliçesi

Kaynak:

20.03.2020 Tarihli 31074 Sayılı Resmi Gazete Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmamsına Dair Genel Şartlar

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder