Eşdeğer Parça Uygulaması

Güncelleme: 08.11.2023
Yayımlama: 18.07.2018
Paylaş
İçindekiler

Eşdeğer Parça Nedir?

Eşdeğer parça, hasarlı araç tamirinde orijinal ile aynı işleve sahip ya da orijinale en yakın olarak kullanılan ancak orijinal olmayan parçadır. Aracın orijinal parçası bulunmaması veya tedarik süresinin uzun olması durumunda da araç sahibinin onayı ile kullanılabilir.

Trafik Sigortası TeklifleriKasko Sigortası Teklifleri

Araç Sigortalarında Eşdeğer Parça Uygulaması

Sigorta denilince ilk akla gelen güvence oluyor. Örneğin; kasko sigortası ile almış bulunduğunuz teminatlarla birlikte oluşan kazada meydana gelen masrafların büyük bir bölümünü sigorta karşılıyor. Sigortada amaç; sigortalının hasar giderlerini olabildiğince azaltmak ve sigortalıyı büyük masraflardan kurtarıp, maddi kayıpları engellemek. Bu durumda sigorta satın almak oldukça mantıklı bir seçenek oluyor.

Sigortalının karşısına çıkan olumsuzluklardan biri de aracın hasar alan kısmının onarılmak yerine parça değişikliği yapılması oluyor. İşte tam da bu noktada sigorta şirketleri anlaşmalı olduğu servislerinde aracın onarılması veya gerek görülüyorsa parça değişiminin yapılmasına imkân sunuyor. Ancak değişimi yapılan parçalar her zaman orijinal veya orijinale yakın olmayabiliyor. Bu durumla sık sık karşılaşan sigortalı oldukça zor durumda kalabiliyor. 

En Uygun Taşıt Kredisi Faiz Oranları:

Eşdeğer Parça Uygulaması ve Sigorta

Bu uygulamada olan olumsuzlardan dolayı Hazine Müsteşarlığı, eşdeğer parça sertifikası uygulamasını başlattı. Bu uygulama 1 Haziran 2015’te yürürlüğe girdi. Getirilen bu zorunluluk ile sigorta şirketleri artık sigorta yaptıran kişilere eşdeğer sertifikası vermek zorunda kalıyor. Yani bu demek oluyor ki; aracın orijinal parçası yerine takılan eşdeğer parçanın orijinalliğe uygunluğunu belirten sertifikayı ibraz etmek durumunda kalıyor. Bundan dolayı sigorta şirketleri uzman bir belgelendirme firması ile anlaşma yapıyor.

Bu firmalar, tarafsız, mali yeterliliği “Motorlu Araç Sigortalarında Eşdeğer Parça Belgeleme Esaslarına İlişkin Genelge” koşullarınca eşdeğer parça takibini yapabilecek kapasiteye sahip olmalı. Ayı zamanda bu firmalar TÜRKAK’ın veya IAF’ın çatısı altında yer alıyor. Araçta kullanılan eşdeğer parçanın üstünde belirtilen belgenin bilgileri ve takibe esas sayı bilgisini içeren etiketler bulunuyor.

Kasko ve Trafik Sigortasında Eşdeğer Parça

  1. Hazine Müsteşarlığı tarafından 1 Haziran 2015 yılında yürürlüğe giren uygulama ile birlikte artık araçlarda daha uygun fiyatlı yerli üretim parçaların da kullanılabiliyor. Bu nedenle vatandaş açısından sigorta ücretlerinde olumlu bir etki görünebilir.
  2. Yeni yürürlük sonrası araç sahipleri, arabalarında kullanılacak olan yedek parçalarda orijinal ürünler yerine TSE tarafından yetkili birimlerce temin edilen eşdeğer parçaları kullanabilecekler. Bu durum sonucunda da düzenlemeye gidilerek fiyatlarda indirim yapılması bekleniyor. 
  3. Gerçekleşen değişiklik sonucunda ülke ekonomisinde önemli payı bulunan otomotiv parçalarındaki ithalat rakamlarının düşmesi, yerli üretimin giderek güçlenerek, sektörde önemli bir yerde söz sahibi olunması hedefleniyor.
  4. Araçların orjinal parçalarının yerli parçalara göre çok daha pahalı olduğu düşünüldüğünde bu uygulama sonucu aynı kriterlerdeki yerli ürünler de orijinal gibi kullanılıyor. Bu sayede araçların sigortasını bozmuyor.

Araçlarda yaşanan minik hasarlarda uygulanan ve orijinalliğini bozmayan boyasız göçük düzeltme işlemi hakkında detaylı bilgiyi boyasız göçük düzeltme sayfamızdan edinin.

Kaynak:

Türk Standartları Enstütüsü TSE Eşdeğer Parça Belgelendirme Süreci 

Kasko Sigortası Hesaplama Araçları

Kasko Sigortası Hesaplama Araçları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu Yorumlar

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder