Sigortada Rücu Hakkı Nedir, Şartları Nelerdir?

Güncelleme: 09.11.2022
Yayımlama: 02.11.2018
Paylaş
İçindekiler

Rücu Nedir?

Rücu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma anlamlarına gelir. Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılır. Sigorta şirketleri, tazminat ödedikleri oranda hukuken sigortalının yerine geçerek kusurlu üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanırlar.

Trafik Sigortası Fiyatları - 19 Nisan 2024

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası fiyatları, kasko teklifi almak için kasko sigortası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.


Rücu Hakkı Nedir?

Rücu hakkı, sigorta şirketinin davalı tarafa ödediği tazminatı kusurlu taraftan talep etmesidir. Örneğin ehliyetsiz, alkollü veya aşırı hızlı bir şekilde araç kullanarak kuralları ihlal eden bir kişinin bir vermiş olduğu maddi zararlar, kişinin sigorta şirketinden talep edilebilir. Bu durumda sigorta şirketi bir tazminat öderse bu tazminatı, kuralları ihlal ettiği için sigortalıdan almak için dava açmasına "rücu hakkı" denir.

Rücu Hakkı Kapsamı Nedir?

Sigorta şirketinin rücu hakkı, ödediği tazminat oranı ve hasar tutarının aşmamasıyla devam eder. Sigorta şirketi poliçede belirtilen kadar tazminat oranını öderse, daha fazlasını hasara sebebiyet veren taraftan talep edemez.

Rücu hakkı kapsamı sadece sigorta şirketinin karşıladığı tazminat kadardır. Ancak sigortalı sadece 3. şahıslara karşı gerçek zararı talep edebilir. 

Rücu Hakkı Kullanım Şartları Nelerdir?

Sigorta şirketlerinin rücu hakkı ikiye ayrılır:

  • Sigorta şirketi rücu hakkını sigortalı adına karşı taraf için kullanmasıdır. Bu durumda dava masraflarını sigorta şirketi karşılar.
  • Rücu hakkını sigorta şirketi sigortalıya karşı kullanmasıdır. Bu, sigortalı meydana gelmiş olan kazada ağır kusurlu olduğu zamanlarda yapılan bir uygulamadır. Ancak bu durumda kazada meydana gelebilecek maddi hasarı sigorta şirketi sigortalıya veya 3. kişiye ödemekle yükümlüdür. Daha sonra ödenen tazminat sigortalının kendisinden talep edilmek üzere sigorta şirketi sigortalıya karşı rücu hakkını kullanabilir. 

Araç sigortalarında muafiyet uygulaması hakkında bilgi için ilgili yazımızı ziyaret edin.

Sigortada Rücu Hakkı

Rücu Hakkı Hangi Sigorta Branşlarında Geçerlidir?

Sigortada rücu hakkı her sigorta hizmetinde farklılık gösterse de tüm sigorta hizmetlerinde geçerlidir. Ancak en çok kullanıldığı sigorta şekli olan kasko sigortalarıdır. Kasko rücu davalarında önemli olan kusurun hangi tarafta olduğunun belirlenmesidir.

Sigortalının hasarını sigorta şirketi poliçede belirtilen şekilde ödemekle yükümlüdür. Ancak kazaya sebebiyet veren 3. şahıs kişilerse, sigorta şirketinin sigortalıya ödediği tazminat için sigorta şirketi 3. şahıs kişilere rücu davası açma hakkına sahiptir. 

Ex gratia/lütuf ödemesi hakkında bilgi almak için ilgili yazımızı inceleyin.

Kasko Rücu Davası Nedir?

Kasko rücu davası, özel araçların kapsamında görülen rücu hakkı davalarına denir. Sigortacı, sigorta bedelini ödedikten sonra hukuken sigortalının yerine geçer.

Hasara yol açan kusurlunun hangi taraf olduğu belirlendikten sonra, sigortacı sigorta bedelini öder. Sigorta ettiren kimsenin 3. şahıs kişilere karşı dava açma hakkı varsa bu hak sigorta firmasına geçmektedir. Motorlu araçlarda bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına sebebiyet verilmişse, kazaya karışan aracın 3. kişilere devri durdurulur ve hak talebinin önlenmesi için Cumhuriyet Savcılıklarınca aracın tescilli olduğu tescil kuruluşlarınca trafik kaydı üzerinden kısıtlanır.

Sigorta Şirketi Rücu Hakkından Vazgeçer mi?

Sigorta şirketi rücu hakkından vazgeçmesi gibi durumlar da söz konusu olabilir. Fakat sigorta şirketinin rücu hakkından cayması için kazaya karışan taraflardan birinin aşağıdaki durumları gerçekleştirmesi gerekir:

  • alkol veya uyuşturucu alarak araç kullanmış olması
  • sürücü ehliyetine sahip olmada araç kullanmış olması 

Ülkemizde son yıllarda rücu hakkı konusunda değişiklikler yapılmıştır. Sürücünün kırmızı ışıkta geçmesi, çok fazla alkollü şekilde araç kullanması, trafik kurallarına uymayarak bir kişinin ölümüne sebebiyet vermesi gibi ağır hasara sebebiyet veren kazalarda sigorta şirketi sigortalıya karşı rücu hakkına sahiptir. Kasko sigortasının iptali hakkında detaylı bilgiyi kasko sigortası iptali nasıl yapılır sayfamızdan edinin.

Rücu Hakkı Süresi Kaç Yıldır?

Sigorta şirketinin rücu hakkı 10 yıl süre ile sınırlandırılmıştır. Yani sigorta şirketi sigortalıya 10 yıl içerisinde rücu davası açabilir. 

Kaynak: 

Wikipedia.org Rücû 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.