TÜİK’in verilerine göre, 2022 senesinde Türkiye'nin kara yollarında oluşan trafik kazası 64.387 olarak belirtiliyor. Bu kazaların 129’u ölümlü, 29.035'i yaralanmalı trafik kazası ve 41 542'si maddi hasarlı kaza olarak kayıtlarda yer alıyor. Bundan dolayı, yargı sisteminde trafik kazalarına bağlı davalar çok fazla yer tutuyor.
Ülkemizde sıkça meydana gelen trafik kazaları hakkında bilgi almak için Türkiye'de trafik kazalarının nedenleri yazımızı ziyaret edin.
Trafik kazası meydana geldiğinde mağdur olan kişi kendisi veya mağdur öldüğünde yasal mirasçıları dava açabiliyor. Bununla birlikte, zarar gören kişinin vefat etmesi durumunda maddi ve manevi zarar gören yakınları, annesi, babası, eşi, çocukları, kardeşleri, nişanlısı ve onun bakımı, desteği altında bulunan kişiler zararlarının tazminini isteyebiliyor.
Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili bilgi alın.
Trafik kazası ile ilgili tazminat talebinde bulunabilmek için eylemin Borçlar Hukuku’nun haksız fiili düzenleyen ilgili maddesi kapsamında yer alması gerekiyor. Yani; kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille bir başka kişiye zarar veren şahıs bu zararı gidermekle yükümlü oluyor. Trafik kazasından sonra meydana gelen zarar maddi ya da manevi olabiliyor.
Hayvan kazalarında trafik sigortası tedavi masraflarını karşılar mı öğrenmek için hayvan kazalarında sigorta tedavi masraflarını karşılar mı sayfamızı ziyaret edin.
Kazanın durumuna göre aşağıdaki kişi veya kurumlara karşı dava açılabilir:
Maddi ve manevi tazminat davası açabilmek için yasada öngörülen süre 2 yıl olarak belirtiliyor. Kazanın olduğu tarihten itibaren 10 sene sonra da dava açma hakkı zamanaşımına uğruyor.
Güvence hesabı hakkında detaylı bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.
Trafik kazasında yaralanma durumu olduysa kişinin kendisine veya vefat etmesi durumunda yakınlarına; kazaya neden olandan alınmak üzere manevi tazminata hükmedilebiliyor. Manevi tazminatın belirlenmesinde “Trafik Kazasının meydana geldiği şekil”, “kusur hali”, “yaralanmanın derecesi” “tarafların ekonomik ve sosyal durumları” “vefat eden kişiye yakınlık derecesi” gibi kriterleri etkili oluyor.
Trafik kazasında vefat olması durumunda geride kalanlar; (kişinin annesi, babası, eşi, çocuğu, ya da bakmakla yükümlü olduğu varsa halası, teyzesi, yengesi) destekten yoksun kalma tazminatı almaya hak kazanıyor.
Trafik kazası sonucunda yaralanan kişinin, maluliyet hali varsa iş güç kaybı tazminatı, hastane ve tedavi giderleri, çalışamamasından dolayı kazanç kaybı tazminatına hak kazanıyor.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.