Hayvan Kazalarında Sigorta Tedavi Masraflarını Karşılar mı?

Güncelleme: 08.11.2023
Yayımlama: 16.07.2020
Paylaş
İçindekiler

Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince hazırlanan ve 2010 yılından bu yana gündemde olan bir yasa taslağında kaza sonucu yaralanan bir hayvanın tedavi masraflarının sigorta şirketi tarafından karşılanacağı belirtilir. Ancak hazırlanan taslak, henüz yasalaşmamıştır. Hayvanların zarar gördüğü kazalardan sonra sigorta şirketleri sahipli hayvanların masraflarını karşılarken sahipsiz sokak hayvanlarına karşı böyle bir sorumluluklarının olmadığı belirtirler. Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumları trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar sayfamızdan edinin. 

Trafik Sigortası TeklifleriKasko Sigortası Teklifleri

Sahipli Hayvan Kazalarında Tedavi Masrafları

Kaza sonucu yaralanan sahipli hayvanların tedavi masrafları için sigorta şirketine başvuru yapılabilir. Bazı sigorta şirketleri, hayvan kazalarına poliçede ek olarak yer verir. Kasko sigortası kapsamında ise böyle bir teminat yer almaz. 

Sahipsiz Hayvan Kazalarında Sigorta Tedavi Masraflarını Karşılar mı?

Sigorta şirketlerinin, hayvan kazalarında tedavi masraflarını karşılamada sahipli-sahipsiz ayrımı yaptığı iddia edilse de bir trafik kazası sonucu zarar gören sahipsiz kedinin tedavi masraflarına ilişkin verilen emsal karar, benzer durumlarda yol gösterici olmuştur.

Trafik Sigortası Hayvan Kazalarını Karşılar mı?

Sahipsiz Hayvan Kazalarında Tedavi Masraflarına İlişkin Emsal Karar

2016 yılında bir sokak kedisine çarpan ve yaralanmasına sebep olan bir kişi kediyi veterinere götürerek tedavi ettirip masrafları karşılamasından sonra bu masrafları sigorta şirketinden talep ettiğinde sigorta şirketinden olumsuz yanıt alması üzerinde olay, Sigorta Tahkim Heyeti’ne taşınmıştır. Sigorta Tahkim Heyeti; Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. ve 21. maddeleri ile Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesini gerekçe göstererek, sigorta şirketinin tedavi masraflarını karşılamasına karar verdi. Karara gerekçe gösterilen maddeler ise şu şekilde;

Hayvanları Koruma Kanunu 21. Madde

Bir hayvana çarpıp hayvana zarar veren sürücü çarptığı hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi edilmesi gereken yere götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.

Hayvanları Koruma Kanunu 4. Madde

  • Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
  • Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.

Karayolları Trafik Kanunu 85. Madde

Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın sahibi veya işleteni bu zarardan sorumlu olur.

Hayvan Kazalarında Yapılması Gerekenler

  • Bir hayvanın zarar gördüğü kazalarda, yaralanan hayvanın veterinere götürülmesi yalnızca vicdani bir sorumluluk değil, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 21. Maddesi gereğince, de yasal bir zorunluluktur. 
  • Başka bir sürücü tarafından çarpılarak yaralanmış bir hayvan görülmesi durumunda ise ALO 153’ü arayarak sokak hayvanları için hasta nakil aracı çağrılabilir.

Olası kaza durumunda sigorta şirketlerine hasar ihbar bilgilerini vermek için aranan numaraları veya online bildirimleri sigorta şirketleri hasar ihbar bilgileri sayfamızdan edinin. Trafik sigortası genel şartları detaylı incelemek için trafik sigortası genel şartları sayfamızı ziyaret edin.

Hayvan Kazalarında Tedavi Masraflarının Karşılanması İçin Yapılması Gerekenler

  • Yaralanan hayvanın tedavi masraflarının sigorta şirketi tarafından karşılanabilmesi için, kazadan sonra en geç 24 saat içinde eğer poliçede belirtildi ise belirtilen veterinerlerden birine, belirtilmediyse sigortaya kabul muayenesini yapan bir veterinere başvuru yapılmalıdır.
  • Tedavinin tamamlanmasının ardından sürücü, tedavi masraflarını ödemeli ve tedavi masraflarını ödediğini gösteren belge, hayvanın kaza sonucu veterinere getirildiğini gösteren hekim raporu ve kaza sonucu hayvanın yaralandığını gösteren fotoğraflar ile sigorta şirketine başvurulmalıdır. 

Trafik kazalarından sonra açılabilecek davalar hakkında detaylı bilgi almak için trafik kazalarında açılabilecek davalar sayfamızı ziyaret edin.

Kaynaklar: 

24.06.2004 Tarihli 25509 Sayılı 8859 Hayvanları Koruma Kanunu

13.10.1983 Tarihli 18195 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu (Madde 85)

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.