Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar Nelerdir?

Güncelleme: 29.01.2024
Yayımlama: 11.05.2020
Paylaş
İçindekiler

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Trafik sigortası, kaza halinde karşı tarafa verilen maddi ve bedeni zararları karşılayan zorunlu bir sigorta türüdür. Ancak, her sigorta poliçesinde olduğu gibi, trafik sigortasında da kapsam dışında kalan durumlar vardır. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından hazırlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarına göre, trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar şu şekilde sıralanır;

  1. Kazaya Sebep Olan Sürücünün Hasarı
  2. Kazaya sebebiyet veren ve kusurlu olan sigortalının, kendi hatasına denk gelen tazminat talepleri teminat kapsamında değildir. 

  3. Kaza Anında Araçta Bulunan Diğer Kişilerin Tazminat Talepleri
  4. Kaza anında araçta bulunan kişilerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri teminat kapsamında değildir.

  5. Sigortalının Ailesinin Hasarları
  6. Sigortalının ailesi ve birlikte yaşadığı kardeşlerinin mallarına gelen zararlar sebebiyle ileri sürecekleri talepler, teminat kapsamında değildir.

  7. Araç İçinde Bulunan Eşyalara Gelen Hasarlar
  8. Hasar gören araç içinde bulunan eşyanın uğrayacağı zararlardan dolayı ileri sürülecek talepler teminat kapsamında değildir.

  9. Karşı Tarafın Açacağı Gelir Kaybı Tazminat Talepleri
  10. Zarar gören tarafın, karşılaşabileceği gelir kaybı sebebiyle ileri sürülecek talepler teminat kapsamında değildir. 

  11. Manevi Tazminat Talepleri
  12. Manevi tazminat talepleri teminat kapsamında değildir. Trafik sigortası manevi tazminat ödemesi hakkında detaylı bilgiyi trafik sigortası manevi tazminat öder mi sayfamızdan edinin.

  13. Sigortalının Kendi Aracına Gelen Hasarlar
  14. Sigortalı tarafın kendi aracına gelecek zararlar teminat kapsamında değildir; trafik sigortası yalnızca karşı tarafın zararlarını karşılar. Kendi aracına gelebilecek zararı karşılanması için kasko sigortası yapılmalıdır. Kasko sigortası hakkında detaylı bilgiyi kasko sigortası teminatları sayfamızdan edinin.

  15. Çalıntı veya Gasp Sonucu Meydana Gelen Hasarlar ve Talepler
  16. Çalınan veya gasp edilen araçların sebep oldukları ve sigortalının sorumlu olmadığı zararlar ve aracı çalan ve gasp eden kişilerin talepleri ile aracın çalıntı olduğunu bildiği halde araca binen kişilerin ileri sürülecek talepler teminat kapsamında değildir.

  17. Motosiklet veya Motorlu Bisikletlerin Verdiği Hasarlar
  18. Motorlu bisikletlerin sebep olduğu zararlar teminat kapsamında değildir.

  19. Terör Eylemlerinden Doğan Hasarlar
  20. Terör eylemleri için kullanıldığı tespit edilen araçların sebep olduğu zararlar ile terör olaylarına karışan ve aracın terör eylemlerinde kullanıldığını veya kullanılacağını bilerek binen kişilerin olduğunu bildiği halde araca binen kişilerin ileri sürülecek talepler teminat kapsamında değildir.

  21. Doğaya Verilen Zararlardan Doğan Talepler
  22. Kaza sebebiyle oluşabilecek çevresel sorunlardan kaynaklanan talepler teminat kapsamında değildir. Hayvan kazalarında trafik sigortası tedavi masraflarını karşılar mı öğrenmek için hayvan kazalarında sigorta tedavi masraflarını karşılar mı sayfamızı ziyaret edin.

  23. Destekten Yoksun Kalma Tazminat Talepleri
  24. Kaza sebebiyle destekten mahrum kalan kişilerin sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan destek tazminatı talepleri teminat kapsamında değildir.

  25. İdari ve Adli Para Cezaları
  26. Kaza sebebiyle başlatılan cezai kovuşturmadan doğan tüm giderler ile idari ve adli para cezaları trafik sigortası teminatları kapsamında değildir.

Trafik Sigortası Hesaplama

Trafik Sigortası Kamu Mallarına Verilen Zararı Karşılar mı?

Trafik sigortası kamuya ait hasarlar bir araç ile ilgili değil ve bariyer, refüj vb kıymet ile ilgili ise poliçedeki maddi hasarlar ana teminatındaki kaza başına teminat limiti ile sınırlı kalmak şartıyla teminat kapsamında değerlendirilir. Kamuya ait bir araç hasar görmüş ise yine maddi hasarlar ana teminatındaki araç başına teminat limiti ile sınırlı kalmak şartıyla teminat kapsamında karşılanır.

Trafik sigortası çevreye ve ekolojik dengeye verilen zararları karşılamaz. Trafik sigortası kamu mallarına verilen zararı karşılaması hakkında daha detaylı bilgiyi trafik sigortası kamu zararlarını karşılar mı sayfamızdan edinin. Otoparkta olan kazalarda trafik sigortası devreye girer mi öğrenmek için otoparkta olan kazaları trafik sigortası karşılar mı sayfamızı inceleyin.

Trafik Sigortası Manevi Tazminat Ödemesi

Bir kaza sonucu meydana gelen manevi hasarlar trafik sigortası kapsamında değildir. Trafik kazası sonucu manevi tazminat isteği karşılanmayan kişiler, destekten yoksun kalma tazminatı için hukuki yollara başvurabilir. Trafik sigortası manevi tazminat ödemesi hakkında daha detaylı bilgi için trafik sigortası manevi tazminat öder mi sayfamızı ziyaret edin.

Kaynak:

Türkiye Sigortalar Birliği

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.