Trafik Sigortası Manevi Tazminat Öder mi?

Güncelleme: 24.01.2024
Yayımlama: 22.04.2020
Paylaş
İçindekiler
İMM Sigortası Fiyatları

Trafik sigortası, tüm motorlu taşıt sahipleri için yaptırması zorunludur ve herhangi bir kaza olması durumunda karşı tarafa verilen bedensel ve maddi zararı karşılar. Bu kazalar sonucunda yaşanabilecek olan sakatlanmalar kişilerin hayatlarında geçici veya kalıcı etkiler yapabilir. Sağlık giderleri, iş gücü kaybı gibi zararlar zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanır.  Trafik sigortasının kimin hasarını ödediğini öğrenmek için trafik sigortası kimin hasarını öder sayfamızı ziyaret edin.

Trafik Sigortası Fiyatları - 10 Eylül 2024

Sompo Sigorta

İstanbul

7347 TL

Ankara

7029 TL

Diğer iller

6629 TL

Allianz Sigorta

İstanbul

8204 TL

Ankara

7031 TL

Diğer iller

7652 TL

Ray Sigorta

İstanbul

8973 TL

Ankara

8267 TL

Diğer iller

7956 TL

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası hesaplama, kasko teklifi almak için kasko sigortası hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


Manevi Tazminat Ödemesi Yapılır mı?

Kişi bir kaza sonucunda bedensel bir kayıp yaşamasa bile ruhsal olarak etkilenebilir, travma yaşayabilir. Bir kaza sonucunda meydana gelen manevi kayıplar trafik sigortası kapsamına girmez. Yani, trafik sigortası manevi tazminatı karşılamaz. Tazminatlar ve manevi tazminatlara yönelik hususlar için 11/01/2011 tarihli Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümler uygulanır.

Trafikte yaşanan bir kaza sonucu sigorta şirketlerinden manevi zararını karşılayamayan kişiler, destekten yoksun kalma tazminatı için hukuki yollara başvurabilir. Kazada zarar gören kişiler dışında, hayatını kaybedenlerin yakınları için de manevi tazminat ödemesi yapılmaz.

Trafik sigortası kaza sonrası tazminat ödemeleri hakkında detaylı bilgiyi kaza sonrası trafik sigortası tazminat ödemesi sayfamızdan edinin. Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar hakkında detaylı bilgiyi trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar nelerdir sayfamızdan edinin. 

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Nedir?

Hukuka aykırı bir eylem neticesinde ölen kişinin desteğinden yoksun kalanların, ölüm eyleminde kusuru olan kişiden isteyebileceği tazminata denir. Trafikte meydana gelen bir kaza sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına, destekten yoksun kalma tazminatı ödenir. Ölen kişinin yakınları manevi olarak etkilense de manevi tazminat ödenmez. Trafik sigortasında zaman aşımı hakkında merak edilenleri trafik sigortasında zaman aşımı sayfamızdan edinin.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Hangi Hallerde İstenir?

  • Tazminatın alınabilmesi için ölüm olayının gerçekleşmiş olması gerekir.
  • Kişi bitkisel hayatta olsa bile ölüm olayı gerçekleşmediği sürece tazminat talep edilemez. 
  • Ölüm durumunun hukuka aykırı bir şekilde gerçekleşmiş olması gerekir.
  • Tazminat istenecek kişilerin ölüm olayının gerçekleşmesinde mutlaka kusurlu olması gerekir.
  • Ölen kişi ile tazminat isteyen kişilerin arasında destek ilişkisinin olması ya da ileride ilişkinin olmasının muhtemel olması gerekir.
  • Ölen kişi kendisi veya ailesi için bakım gücüne sahip olması gerekir. Ölen kişinin illaki bir iş yerinde çalışıyor olmasına gerek yoktur. Ev içerisinde ailesine destek olan bir kişi de bakım gücüne sahip olması tazminatın talep edilmesinde etkilidir.
  • Ölüm olayı sonrasında tazminatı alması gereken kişilerin yaşam düzeyinde bir gerileme olması gerekir. Söz konusu gerilemenin ileride olacağı kuvvetle muhtemel olması da tazminat alınmasında etkilidir. 

Otoparkta olan kazalarda trafik sigortası devreye girer mi öğrenmek için otoparkta olan kazaları trafik sigortası karşılar mı sayfamızı inceleyin.

Manevi Tazminat Hakkı Nasıl Elde Edilir?

Zorunlu trafik sigortalarının ana teminatları tüm sigorta şirketleri için ortaktır ve bu ana teminatlar içerisinde manevi tazminat bulunmaz. İhtiyari mali sorumluluk sigortası ile manevi tazminat teminatı trafik sigortası veya kaskoya ekletilebilir. 

İhtiyari mali sorumluluk teminatı sayesinde, sürücü maddi ve fiziki hasarların yanı sıra manevi hasarlara karşı da tam güvence altına alınabilir. Manevi tazminat talebi eklendiğinde prim tutarı artış gösterir. Manevi tazminat poliçelerde açık bir şekilde belirtilmelidir. Belirtilmediği durumda hukuki yollara başvurmak da işe yaramayabilir. 

Kaynak:

13.10.1983 Tarihli 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder