Trafik Sigortası Kamu Zararlarını Karşılar mı?

Güncelleme: 20.01.2023
Yayımlama: 27.04.2020
Paylaş
İçindekiler

Kamuya ait hasarlar bir araç ile ilgili değil, bir bariyer veya refüj vb. kıymet ile ilgili ise poliçedeki maddi hasarlar ana teminatındaki kaza başına teminat limiti ile sınırlı kalmak şartıyla teminat kapsamında karşılanır. 2023 yılı kaza başına teminat limiti 120.000 TL olarak belirlenmiştir. 

Kamuya ait bir araç hasar görmüş ise yine maddi hasarlar ana teminatındaki araç başına teminat limiti ile sınırlı kalmak şartıyla teminat kapsamında ödenir. 

Araçların kamuya ait olan ve aşağıda verilen mallara verdiği hasarlar trafik sigortası teminatları arasındadır;

  • Trafik lambası, 
  • Elektrik direği, 
  • Refüj,
  • Trafik işaretleri,
  • Demir yolu geçitleri,
  • Kaldırım taşı vb.

Meydana gelen kazaların 5 gün içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Sigorta şirketinizin hasar ihbar bilgilerini sigorta şirketleri hasar ihbar bilgileri sayfamızdan edinin.

Trafik Sigortası HesaplamaKasko Sigortası Hesaplama

Hangi Kamu Hasarları Trafik Sigortasının Kapsamı Dışında Kalır?

 Aşağıda belirtilen durumlar trafik sigortası teminatları dışında kalır. Bunlar;

  • Çevreye verilen,
  • Biyolojik çeşitliliğe verilen,
  • Canlı kaynaklar ve doğal yaşama verilen zararlar.

Çevresel zararların karşılanması sebebiyle sigortaya başvurulması durumunda hasar teminat dışı olduğundan karşılanmayacağı gibi başka yaptırımlar da uygulanabilir. 

En Uygun Taşıt Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların araç kredisi faizlerine ulaşmak için araç kredisi başvurusu sayfamızı ziyaret edin.

Trafik Sigortası Olmayanlardan Kamu Zararı Nasıl Alınır?

Trafik sigortası bulunmayan araçların kamu malına zarar vermesi durumunda oluşan zarar kamu davası açılarak kişiden tahsil edilir. Trafik sigortası kişilerin yaptırması zorunlu olduğu sigortadır. Bu yüzden sigortasız trafiğe çıkılmamalıdır. Trafik sigortası olmayanların alacağı cezaları trafik sigortası yaptırmamanın cezası sayfamızdan edinin.

Hasar Tutarının Teminattan Fazla Olması Durumunda Ne Olur?

2023 yılı için belirlenen teminat tutarınca yapılan kaza ödemesi, hasar durumu daha fazla olduğu takdirde teminat tutarını geçemez. Bu nedenle teminat tutarını aşan hasar bedeli sigortalının sorumluluğuna girer. Kamu malına verilen zararlarda tespit tutanağı tutulur mu öğrenmek için hangi kazalarda tutanak tutulmaz sayfamızı ziyaret edin.

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Süreci Nasıl İşler?

Olası bir kaza sonrasında yapılacak ödeme süreci sigorta şirketine istenilen belgelerin ulaştırılması ile başlatılır. Trafik kazası sonrasında sigorta şirketine bildirim esnasında istenen belgeler arasında; 

  • Sigorta poliçesinin aslı ya da fotokopisi,
  • Prim makbuzu, 
  • Tespit tutanağı, 
  • Varsa alkol raporu, 
  • Ruhsat ve ehliyet fotokopisi yer alır. 

Belgeler şirkete ulaştıktan sonra tahmini 8 gün içerisinde hasar ödemesi yapılır. Trafik sigortası teminat limitleri hakkında detaylı bilgiyi kaza sonrası trafik sigortası tazminat ödemesi sayfamızdan edinin. Trafik sigortası hangi durumlarda ödeme yapmadığı hakkında detaylı bilgiyi trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar nelerdir sayfamızdan edinin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu Yorumlar

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder