Trafik Sigortası Genel Şartları

Güncelleme: 08.11.2023
Yayımlama: 18.03.2016
Paylaş
İçindekiler

Zorunlu Trafik Sigortası, kapsamı devlet tarafından belirlenen ve trafiğe çıkan her motorlu aracın yasal olarak yaptırması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Çoğu sigortadan farklı olarak, sigortalının kendisi ve aracını değil, üçüncü kişilere ve araçlarına karşı verebileceği zararların tazmini için yapılan bir sigortadır.

Trafik sigortası zorunluluğu konusunda daha detaylı bilgi almak için trafik sigortası yaptırmak zorunlu mu yazımızı ziyaret edin. 

Trafik Sigortası Teklifleri

A- Trafik Sigorta Kapsamı

2015 Mayıs ayında çıkartılan tebliğ de sigortanın kapsamı şu şekilde tanımlanmaktadır: “Sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk çerçevesinde bu genel şartlarda içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dâhilinde karşılamakla yükümlüdür.”

"Zorunlu Trafik Sigortası tebliğinin tümüne sayfanın sonunda yer alan linkten ulaşabilirsiniz"

A.1- Sigorta Kapsamına Giren Teminatlar

Zorunlu Trafik Sigortası’na sahip olan aracın, kazaya karışması sonucunda aşağıda yer alan 4 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılamaktadır:

  • Maddi Zararlar Teminatı
  • Sağlık Giderleri Teminatı
  • Sürekli Sakatlık Teminatı
  • Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı

A.2- Sigortanın Coğrafi Sınırı

Zorunlu Trafik Sigortası Türkiye sınırları içinde geçerlidir.

A.3- Trafik Sigortası Teminatı Dışı Kalan Haller

Zorunlu Trafik Sigortası, sigortalanan aracın sebep olduğu ve zarara uğrayan kişinin kusur oranına göre belirli istisna durumlar hariç, teminat ödemesi yapmaktadır. Şimdi zorunlu trafik sigortasının ödeme yapmayacağı başlıca istisnaların neler olduğuna bir bakalım: 

  • Sigortalının, eşinin, evlatlarının, sigortalının birlikte yaşadığı kardeşlerinin, mallarına gelen zararlar sebebiyle ileri sürülebilecek zararlardan dolayı, 
  • Zarar görenlerin beraberinde bulunan bagaj ve benzeri eşya dışında, sigortalı araçta bulunan eşyanın uğrayacağı zararlar,
  • İlgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri,
  • Gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi zarar verici olguya bağlı olarak oluşan yansıma veya dolaylı zararlar nedeniyle yöneltilecek tazminat talepleri,
  • Manevi tazminat talepleri,

Trafik sigortası nerede geçerli detaylı öğrenmek için trafik sigortası yurt dışında geçerli mi yazımızı ziyaret edin. 

    A.4- Sigortanın Başlangıcı ve Sonu

    Zorunlu Trafik Sigortası, sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir ve başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde (aksi kararlaştırılmadıkça), Türkiye saati ile öğlen, 12.00'de başlar ve öğlen saat 12.00'de sona erer.

    Kasko sigortası hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için kasko sigortası tazminatı nasıl hesaplanır yazımızı inceleyin. 

    B- Hasar ve Tazminat

    B.1- Kazanın Olması Durumunda Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri

    Kazanın gerçekleşmesinden haberdar olunan andan itibaren, 10 gün içinde sigorta şirketine bildirim yapılması gereklidir. Tüm belgelerin sigorta şirketine ulaşmasından sonra, 8 iş günü içinde hak edilen ödeme, hak sahibine sigorta şirketi tarafından yapılır. Sakatlanma ve ölüm teminatı hakkında detaylı bilgi almak için trafik sigortası sakatlanma ve ölüm teminatı sayfamızı ziyaret edin.

    Sigorta Şirketi Tarafından Ödenen Tazminatın Sigorta Yaptırandan Talep Edilebileceği Durumlar

    Sigorta şirketi, belirli durumların sonucunda gerçekleşen kazalarda ödemesi gereken tazminatı mağdur olan kişilere öderken, ödenen bu tazminatın tamamı veya belirli bir oranı sigorta yaptırandan da talep edilebilir. Genel olarak sigortacılıkta bu işlem, “Rücu Hakkı” olarak tanımlanır. 

    Sigorta şirketlerinin hangi durumlarda, sigorta yaptırana rücu etme hakkı olduğuna bir bakalım:

    1. Sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasti bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda meydana gelen bir olayda,
    2. Gereken ilgili mevzuat hükümlerine göre ehliyet sahibi olmayan ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafında meydana gelen bir olayda,
    3. Uyuşturucu madde veya ilgili mevzuatla belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki alması durumunda meydana gelen kazalarda,
    4. Yolcu taşımaya ruhsatlı olmayan araçların yolcu taşınması veya kapasitesinden fazla yolcu veya yük taşıması yüzünden meydana gelen kazalarda.

    B.2- Sigorta Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi

    Sigorta şirketinin, Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesini kesmesinden sonra, prim ödenmediği gerekçesi ile sigorta sözleşmesini iptal (fesih) etme hakkı bulunmadığı için, sigorta ücretinin tamamı peşin veya kredi kartına taksit ile (tamamı kredi kartından çekilip, taksite bölmesi yoluyla) ödenir. Taksit yapılsa bile yasa gereği, sigorta poliçesinin en az dörtte biri (1/4) peşin olarak alınmaktadır. (Kredi kartıyla da peşin olarak ödenebilir.)

    Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları tebliği

    “Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

    Yazar Hakkında

    Hesapkurdu Finans Danışmanları

    Hesapkurdu Finans Danışmanları

    Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

    Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

    Yazara Soru Sor
    Hesapkurdu logo

    Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
    Tüm Hakları Saklıdır.
    Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
    Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
    Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
    Kadıköy/İSTANBUL
    MERSİS Numarası: 0577050290800014
    0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

    Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

    FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

    Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.