Kasko Sigortası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme: 24.01.2024
Yayımlama: 23.03.2016
Paylaş
İçindekiler

Hazine Müsteşarlığının 2013 yılında çıkarmış olduğu, Kasko Sigortası Genel Şartları Tebliği ile kasko tazminat ödeme ve aşamaları genel hatları ile belirlenmiştir. Kasko Sigortası Genel Şartları Tebliği'ne göre kasko sigortası tazminatı hesaplaması ve ödemesi durumlar özelinde değişir:

Kasko Sigortası Fiyatları - 10 Eylül 2024

Aveon Sigorta

İstanbul

9614 TL

Ankara

8883 TL

Diğer iller

8450 TL

Ankara Sigorta

İstanbul

10778 TL

Ankara

10417 TL

Diğer iller

9031 TL

Sompo Sigorta

İstanbul

12654 TL

Ankara

11643 TL

Diğer iller

9994 TL

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası fiyatları, kasko teklifi almak için kasko sigortası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.


Sigorta Şirketine Bildirimde Bulunulması

Sigortalı kazayı öğrendiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde, sigorta şirketine kazayı bildirmek zorundadır. Sigorta şirketi ise kendisine kaza bildirimi yapıldığı tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde, talep edeceği ek belgeler varsa kasko sigortası sahibini bunu bildirmekle yükümlüdür.

Zararın Tespit Edilme Süreci

Kasko sigortalı olan aracın uğramış olduğu zarar, sigorta şirketi ile sigorta sahibi arasında yapılacak olan anlaşmayla veya tayin edilecek sigorta eksperi (uzman) vasıtasıyla belirlenme yoluna gidilebilir. Öte yandan, ülkemizde çoğunlukla kaza tazminat tutarı çok ufak olmadığı sürece, sigorta şirketi tarafından sigorta eksperi gönderilme yolu seçilmektedir.  

Kasko Sigortalı Aracın Bedelinin Belirlenmesi

Sigorta şirketi kasko sigortalı aracı kazanın gerçekleştiği tarih itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almak zorundadır.

Trafik sigortası genel şartları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, ilgili yazımızı ziyaret edin. 

Araç Kasko Bedeli Nasıl Belirlenir?
Araç Kasko Bedeli Nasıl Belirlenir?

Aracın Yapılacağı Servisin Belirlemesi ve Yedek Parça Kullanımı

Kasko sigortası poliçesinde onarımın yetkili, anlaşmalı veya özel servislerde yapılıp yapılmayacağı veya bunları belirlemede kısıtlamaların olup olmadığı yer alabiliyor. Ayrıca poliçede, orijinal, eşdeğer veya yan sanayi yedek parça seçeneklerinden hangisinin, hangi şartlar altında kullanılacağı da yer alabilmektedir. Eğer bu tarz koşullar poliçede açıkça belirtilememiş ise, sigortalının tercih ettiği servis ve yedek parça seçenekleri esas alınmaktadır.

Aracın Tam Hasara Uğraması veya Pert Olması

Kaza yapan aracın onarım masraflarının, kazasının gerçekleştiği tarihteki araç değerini aşması veya eksper raporu ile aracın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış (pert olmuş) sayılır. Bu durumda aracın kaza yaptığı tarihteki tespit edilen rayiç bedeli sigortalıya, sigorta şirketi tarafından ödenir.

Araç pert işlemleri hakkında detaylı bilgiyi araç pert işlemleri sayfamızdan, araç rayiç bedeli hakkında detaylı bilgiyi araç rayiç bedeli nedir sayfamızdan ulaşın.

Pert Olmuş Aracın Kasko Sigortası Şirketinden Alınması

Sigortalı talebi ile pert olarak tescillenmiş olan aracını, sigorta şirketine devir etmeyebilir. Bu durumda sigorta şirketi, kazanın gerçekleşmiş olduğu tarihteki rayiç bedelden aracın hasarlı bedeli çıkartarak, sigortalıya tazminat bedelini öder. Örneğin, aracın rayiç bedeli 50.000 TL ve eksper tarafından hasarlı bedelinin de 10.000 TL olarak belirlendiği bir durumda, tazminat bedeli olarak sigortalıya 40.000 TL ödeme yapılır.

Kasko Sigortalı Aracın Çalınması Durumunda

Kaskolu aracın çalınmasının emniyet birimlerine bildirilmesinin üzerinden 30 gün geçmesine rağmen bulunmaması durumunda, aracın çalınma günündeki rayiç değeri sigorta şirketi tarafında kasko sahibine ödenir.  

Eğer çalınan araç sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesi yapılmadan bulunursa, sigorta sahibi aracını kabul etmek zorundadır. Ancak, çalınmadan dolayı araçta bir hasar meydana geldiyse, sigorta şirketi bunu karşılamak durumundadır. 

Araç çalınması durumunda kasko işlemleri araç çalınması durumunda kasko işlemleri nasıl ilerler bilgi edinin. Kasko sigortasında çalınma ve gasp teminatları hakkında detaylı bilgiyi kaskoda gasp ve çalınma teminatı sayfamızdan edinin.

Kasko Sahibinin Tazminat Hakkının Kaybetmesi veya Tazminatın Bir Kısmı Alması 

Sigorta sahibi kazanın gerçekleşmesine kasten sebebiyet verir veya zarar miktarını kasten arttırıcı eylemlerde bulunurlarsa, sigorta şirketi ödemesi gereken tazminatı ödemeyebilir. Ama sigortalının bu fiili kasten yaptığını, açıkça sigorta şirketi kanıtlamakla yükümlüdür. Kasko sigortası hukuki uyuşmazlıklar konusunda devreye giren hukuksal koruma teminatı hakkında detaylı bilgiyi kasko hukuksal koruma teminatı sayfamızdan edinin.

Kasko Şirketi Parayı Ne Zaman Öder?

Sigorta şirketinin talep ettiği belgelerin eksiksiz olarak verilmesi ve zararın eksper vasıtasıyla tespiti yapılarak raporunu sigorta şirketine tesliminden itibaren, en geç 10 iş günü içinde ödemeye engel bir durumun bulunmaması halinde, sigortalıya ödeme yapılmak zorundadır. Sigorta şirketi tarafında mahkeme ve anlaşma sağlanamaması durumları hariç, diğer tüm durumlar kazanın gerçekleşmesinden itibaren 45 gün içerisinde tazminat ödenmelidir. 

Kasko Sigortası Genel Şartları Tebliği'ne ulaşmak için tıklayın.

Kaynak: 

Türkiye Sigortalar Birliği TSB Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder