Güvence Hesabı

Güncelleme: 09.11.2022
Yayımlama: 05.03.2018
Paylaş
İçindekiler

Güvence Hesabı Nedir?

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri bünyesinde kurulan özel bir hesap türü olarak bilinen güvence hesabı, belli zorunlu sigortaların teminatlarına ait olarak hayata geçti. Sigortasız araçların sebep olduğu ya da çarpan aracın tespit edilemediği bir trafik kazası meydana geldiğinde bedensel zararların tazmin edilmesinde yardımcı olur.

Trafik sigortasına sahip kişilerin geçirdiği kaza sonrası sigorta tarafından kaza sonrası trafik sigortası teminat limitleri hakkında detaylı bilgiyi sayfamızdan edinin.

Trafik Sigortası Teklifleri Kasko Sigortası Teklifleri

Güvence Hesabı Kapsamındaki Sigortalar

Güvence hesabı kapsamındaki sigortalar:

  1. Trafik Sigortası (Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası)
  2. Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
  3. Tüpgaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
  4. Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
  5. Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası

5684 sayılı Sigorta Kanunu 14. Maddesi ile yürürlüğe giren Güvence Hesabı, 14 Haziran 2007 tarihi itibariyle geçerli olmaya başladı.  

Güvence Hesabı

Güvence Hesabının Amacı Nedir?

  • Güvence hesabı, belli zorunlu sigortaların teminatlarına ilişkin olarak, sigortalının tespit edilemediği, riskin oluştuğu tarihte geçerli bir sigortanın olmadığı ya da çalınmış, gasp edilmiş araçların karıştığı kazalarda, zarar gören kişilerin, sigorta güvencesinden mahrum kalmaması ve bedeni zararların karşılanması için kuruldu.
  • Bunların yanı sıra güvence hesabı, kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapan sigorta şirketlerinin ruhsatlarının iptal edilmesi, iflas etmesi gibi durumlarda, zorunlu sigortalarını bu şirketlerden alan sigortalıların, teminatları kapsamında bulunan her çeşit maddi ve bedeni zararı karşılıyor. 
  • Özetle, trafik sigortası bulunmayan bir araç şahıslara zarar verdiğinde ya da zarar veren araç tespit edilemediğinde devreye güvence hesabı giriyor. Mağdur olan kişilerin bedeni zararlarını tazmin ediyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişiler kaza tespit tutanağı doldurarak ve uğradıkları zararı gösteren belgeleri hazırlayarak şahsi başvuru ile güvence hesabından yararlanabiliyor.
  • Güvence hesabı sadece bedensel zararları, yani kaza sonucunda meydana gelen yaralanmaları ve vefat hallerini kapsıyor. Araçlara ya da diğer mal varlıklarına verilen zararı karşılamıyor.
  • Güvence hesabının sorumluluğu; riskin meydana geldiği tarihte geçerli olan zorunlu sigorta poliçesinin teminat limitleri ile sınırlı bulunuyor.

Trafik ve kasko sigortası sorgulamalarını trafik ve kasko sigorta sorgulama sayfamızdan gerçekleştirebilirsiniz. Trafik sigortasında zaman aşımı hakkında merak edilenleri trafik sigortasında zaman aşımı sayfamızdan edinin.

Güvence Hesabı Sorgulama ve Başvuru Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirtilen şartların gerçekleştiği durumlarda, güvence hesabından yararlanmak için başvuru dilekçesi ile beraber yazılı şekilde başvuru yapılması gerekiyor.

  • Yaralanma durumunda başvuru için gerekli olan belgeler;
  • Kaza tespit tutanağının resmi onaylı bir örneği
  • Hastane raporunun aslı ya da resmi onaylı bir örneği
  • Maluliyet oranını belgeleyen hastane raporunun aslı ya da resmi onaylı bir örneği
  • Mahkemeye intikal eden olaylarda mahkeme kararı
  • Kaza ilgili diğer belgeler

Vefat durumunda aileden başvuru sırasında istenen belgeler;

  • Kaza tespit tutanağının resmi onaylı bir örneği
  • Mahkemeye intikal eden olaylarda mahkeme kararı
  • İlgili mercilerden alınan ölüm raporu
  • Ölen kişinin mesleği ve gelir durumunu gösteren belge
  • Aile nüfus kaydının aslı ve veraset ilamı
  • Kaza ilgili diğer belgeler

Sigortacılık Kanunu'nun 14.(c) maddesi uyarınca bedensel zararlar dışındaki maddi zararlar için gerekli belgeler;

  • Poliçe örneği
  • Kaza tespit tutanağının resmi onaylı bir örneği
  • Eksper raporu
  • Mahkemeye intikal eden olaylarda mahkeme kararı
  • Hasar bedeli sigortalı tarafından ödenmiş ise ödeme ile alakalı belgelerin örnekleri
  • Kaza ilgili diğer belgeler

Güvence Hesabında Tazminat Nasıl Belirlenir?

Güvence hesabına başvurularda zarara uğrayan kişilerin talep edebileceği teminat limitleri kazaya karışan tarafların kusurları oranında tespit ediliyor. Örneğin; çarpan araç 8’de 8 kusurlu ise zarar gören kişinin alacağı tazminat oranı daha yüksek oluyor. Aynı zamanda çarpılan şahsın da kazada kusurlu bulunması halinde, ödenmesine karar verilen tazminat daha düşük oluyor. Her durumda da tespit edilen tazminat, ilgili zorunlu sigortanın daha önceden belirlenmiş olan üst limitini geçmeyecek şekilde hesaplanıyor.

Kaynak:

17.06.2007 Tarihli 26552 Sayılı T.C. Resmi Gazete Sigortacılık Kanunu

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.