Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Güncelleme: 11.04.2023
Yayımlama: 14.04.2020
Paylaş
İçindekiler

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası teklifleri, kasko teklifi almak için kasko sigortası teklifleri sayfamızı ziyaret edin.

Sıfır araç satın alındığında veya ikinci el araç devredildiğinde araç sahibi tüm yükümlülükleri üstlenmiş olur. Böylece sigorta işlemlerini gerçekleştirmek de aracın yeni sahibinin sorumluluğundadır.

Trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gerekir. Trafik sigortası;

  • İkinci el araçlarda noter satışından sonra 15 gün içerisinde,
  • Sıfır araç alımlarında ise aracın alındığı anda yaptırılması zorunludur.

İkinci El Araçta Trafik Sigortası Yaptırma Süresi

İkinci el aracın noterde satışı gerçekleştiğinde yeni araç sahibi 15 gün içerisinde zorunlu trafik sigortasını yaptırmalıdır. Aracın eski sahibinden trafik sigortası mevcut ise, bu sigorta 15 gün boyunca geçerliliğini korur. Bu süre boyunca bir kaza yaşanması durumunda eski sigorta üzerinden karşılanır.

Eski ruhsat üzerine kayıtlı trafik sigortasının yeni ruhsata transfer edilmesi söz konusu değildir. Eski araç sahibi mevcut sigortasını iptal ettirmeli, yeni araç sahibi yeniden trafik sigortası yaptırmalıdır.

Trafik Sigortası Fiyatları - 27 Temmuz 2024

Sompo Sigorta

İstanbul

6997 TL

Ankara

6704 TL

Diğer iller

6273 TL

Allianz Sigorta

İstanbul

8486 TL

Ankara

7513 TL

Diğer iller

9303 TL

Ray Sigorta

İstanbul

9801 TL

Ankara

9106 TL

Diğer iller

8200 TL

İkinci El Araçta Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası

Yeni araç sahibinin zorunlu trafik sigortası yaptırması için verilen 15 günlük süre sonunda sigorta yaptırılmadıysa araç trafikten men edilir ve park alanına çekilir. Trafik sigortası yaptırılana kadar park alanında kalır. Trafik sigortası yaptırıldıktan sonra park ücreti ve kesilen ceza ödenerek araç park yerinden teslim alınır.

Trafik sigortası yaptırmama cezasının ne kadar olduğu hakkında detaylı bilgiye trafik sigortası yaptırmamanın cezası sayfamızdan ulaşın.

Sıfır Araçta Trafik Sigortası Yaptırma Süresi

Trafiğe ilk kez çıkacak araçlarda zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkmadan önce aracın satın alındığı bayi veya galeriler tarafından yaptırılması gereken bir işlemdir. Sigorta şirketleri de sıfır araçlarda ruhsat olmadan sigorta poliçesi düzenleyebilir. Buna göre diğer sigorta seçenekleri değerlendirilerek, araç sahibi kendine uygun sigorta şirketiyle anlaşıp poliçe yaptırmalıdır. 

Trafik sigortasına online olarak Hesapkurdu.com üzerinden sahip olabilirsiniz. Online bir şekilde nasıl trafik sigortası alınabilir öğrenmek için internetten trafik sigortası nasıl alınır sayfamızı ziyaret edin.

Mevcut Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yenilenmelidir?

Zorunlu trafik sigortası süresi dolan araç sürücüleri sigortası yenilenmediği her gün yasa ihlal etmiş olur. Bu nedenle araç sürücülerinin bu süreyi doğru takip etmeleri ve süre dolmadan yenileme işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir. 

İkinci el araç alımında tanınan 15 günlük süre yalnızca noterde araç devri gerçekleştiği için geçerlidir. Mevcut trafik sigortasının süresi dolduğunda böyle bir süre tanınmaz. Süre dolduğunda araç artık sigortasız olarak görünür dolayısıyla trafiğe çıkıldığında ve denetime girdiğinde cezai yaptırım uygulanır.

Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Trafik Sigortası Prim İadesi Alınabilir mi?

Zorunlu trafik sigortası süresi henüz dolmadan aracını satan kişiler, kullanılmamış günlerin iadesini sigorta şirketlerinden alabilir. Bu iadenin alınabilmesi için aracın satıldığını gösteren ve sigorta şirketinin talep ettiği belgeler temin edilmeli ve sigorta şirketine başvurulmalıdır.

Trafik Sigortasını Yenilemeyen Araç Trafik Kazasına Karışırsa Ne Olur?

Trafik sigortası olmayan veya verilen süre içerisinde yenilemeyen aracın kazaya karışması durumunda meydana gelen hasarların tümü araç sahibi tarafından karşılanır. Hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanması için trafik sigortası yaptırmak önemlidir. Trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılar, araç sahibinin kendi hasarını karşılaması için kasko sigortası yaptırması gerekir. Trafik sigortası kimin hasarını karşılar hakkında detaylı bilgi almak için trafik sigortası kimin hasarını öder sayfamızı ziyaret edin.

Kaynak:

13.10.1983 Tarihli 18195 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu (Madde 94)

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu Yorumlar

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder