Araç Satışı Sonrası Trafik Sigortası Ne Olur?

Güncelleme: 10.10.2024
Yayımlama: 05.05.2020
Paylaş
İçindekiler

Trafik sigortası poliçesi yıllık olarak yapılır ve bazı durumlarda iptal edilebilir. Araç satışı gerçekleştikten sonra sigorta şirketinden kalan günler hesaplanarak prim iadesi alınabilir. İade alınacak prim bedeli, poliçe yaptırılırken ödenen miktara ve poliçenin iptal edildiği zamana göre değişir. 

Trafik Sigortası Prim İadesi Nasıl Hesaplanır?

Trafik sigortası iptal edildiğinde poliçenin kalan günleri hesaplanarak sigortalıya iade edilir. Örneğin, 1200 TL ödeyerek yaptırılan trafik sigortası poliçesi, tam altıncı ayda bozulursa, kalan altı ayın bedeli 600 TL sigortalıya iade edilir. Bir başka şekilde yıllık poliçe tutar 365 güne bölündüğünde sigortanın günlük fiyatı ortaya çıkar. Sigortanın geçmiş olduğu gün sayısı günlük fiyatı ile çarpılır ve iade edilecek tutar bulunur. 

Trafik Sigortası İptalinde Kesinti Olur mu?

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik gereği sigorta şirketine gerçekleşen prim 25 TL'den az olamaz. Bu primin 20 TL'si acente komisyonu olarak ödenir.

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafın maddi ve bedeni zararlarını karşılayan bir sigorta türüdür ve yasa gereği yaptırılması zorunludur. Trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır; bu sebeple trafik sigortası poliçesi, her durumda iptal ettirilemez. Yalnızca bazı durumlarda trafik sigortası iptal edilebilir. Bunlar;

  • Aracın satılması 
  • Aracın hurdaya ayrılması
  • Aracın trafikten çekilmesi
  • Araç sahibinin vefat etmesi
  • Araca ait mükerrer sigortanın bulunması
  • Poliçeye doldurulan yanlış bilgi
  • Poliçede sonradan meydana gelen değişikliklerin bildirilmemesi

1. Aracın Satılması

Trafik sigortası, ruhsat sahibi üzerinden yapıldığı için alım satım işlemlerinde trafik sigortası poliçesi bozulur. Aracı satan kişi, poliçede kalan günlere göre iade alabilir. Aracı alan kişi ise kendi adına yeni bir trafik sigortası poliçesi yaptırmalıdır. İkinci el aracın satışında yapılması gerekenleri ikinci el araç satış işlemleri sayfamızdan edinin. 

Trafik Sigortası Bozulursa Ne Olur?

2. Aracın Hurdaya Ayrılması

Aracın hurdaya ayrılması yani pert olması durumunda da bu durumu gösterir belge ile sigorta şirketine başvurarak trafik sigortası iptal ettirilebilir ve kalan prim bedeli iade alınabilir. Araç pert işlemleri hakkında detaylı bilgiyi araç pert işlemleri sayfamızdan edinin. 

3. Aracın Trafikten Çekilmesi

Tüm vergi ve borçları ödenip plakaları emniyete teslim edilerek trafikten çekilen araçlar için trafik sigortası yaptırma zorunluluğu yoktur.

4. Araç Sahibinin Vefat Etmesi

Araç sahibinin vefat etmesi durumunda yasal varislerin kendi adlarına trafik sigortası poliçesi yaptırması gerekir. Bu durumda iptal edilen poliçeden kalan bedel iade alınabilir. 

Sigorta şirketine trafik sigortası poliçesini iptal etme hakkının verildiği durumlar da vardır; 

5. Poliçeye Doldurulan Yanlış Bilgi

Poliçe oluşturulurken sigortalının yanlış ya da eksik bilgi vermesi, sigorta şirketine trafik sigortasını feshetme hakkı tanır. Bu durumda, doğru ve eksiksiz bilgiler ile yeni bir poliçe oluşturulur ve iptal edilen poliçeden kalan günler için prim farkı ödenir. 

6. Poliçede Sonradan Meydana Gelen Değişikliklerin Bildirilmemesi

Aracın ruhsat numarası gibi önemli değişikliklere sebep olacak durumların sigorta şirketine bildirilmemesi durumunda da sigorta şirketinin fesih hakkı bulunur. Örneğin, binek araç olarak trafik sigortası poliçesi oluşturulan bir araç, ticari araca dönüştürülürse bu bilginin sigorta şirketine verilmesi ve buna göre yeni bir poliçe oluşturulması gerekiyor. 

Kaynak: 

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliği

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder