Vergi ve Ceza Borcu Olan Araç Satılabilir mi?

Güncelleme: 30.12.2022
Yayımlama: 09.12.2019
Paylaş
İçindekiler

Trafik Sigortası Fiyatları - 20 Nisan 2024

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

İstanbul

-

Ankara

-

Diğer iller

-

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası, kasko teklifi almak için kasko sigortası sayfamızı ziyaret edin.


Araç Satışına Engel Olan Durumlar

Trafik cezası ve her yıl devlete ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmediği takdirde aracın borçlu görünmesine sebep olur. Arabaların satış sürecine engel olan bazı durumlar vardır. Bu durumlar arasında aracın üzerine kayıtlı; 

  • vergi borcu
  • trafik cezası
  • OGS/HGS geçiş ücreti cezası 
  • araç muayenesinin olmaması (detaylı bilgi için araç muayenesi sayfamızı ziyaret edin)

Trafik sigortasının olmaması arabanın satışına engel teşkil etmez ancak aracın devredilmesi sonucunda yeni sahibinin trafiğe çıkabilmesi için trafik sigortası gereklidir. Sigortasız araç satışı hakkında detaylı bilgiyi sigortasız araç satışı yapılır mı sayfamızdan edinin.

Vergi Borcu Olan Kişi Satış Yapabilir mi?

Hayır, vergi borcu olan kişi araç satışı yapamaz. Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç sahiplerinin yılda iki kere Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi gerekir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl Ocak ve Ağustos aylarında tahsil edilir. Aracın satışının gerçekleşeceği sırada Motorlu Taşıtlar Vergisi adına kayıtlı borcunun olmaması gerekir. Bu konuda detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için MTV hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Hangi Vergi Borcu Araç Satışını Engeller?

Araç satışı gerçekleşirken yalnızca plakaya kayıtlı borçlar sorun teşkil eder. Bu sebeple ancak plakaya kayıtlı vergi borçları ödendikten sonra arabanın satış işlemleri gerçekleşebilir. Eğer araç sahiplerinin işleri ile veya herhangi bir durumları ile ilgili vergi borçları varsa ve bu borçlarından dolayı araçlarında haciz ve yakalama kararı varsa araçları hakkında satış işlemi gerçekleştirilemez. 

Vergi Borcu Nasıl Ödenir?

Araç satışı sırasında aracın üzerinde vergi borcu olduğu öğrenildiği anda vergi borcunun ödenmesi gerekir. Eğer vergi borcu, noterde araç satışı işlemi sırasında öğrenildiyse şunlar yapılmalıdır:

  • en yakın vergi dairesine giderek borcunun ödenmesi 
  • bankalar aracılığıyla vergi borcunun ödenmesi veya
  • Gelir Dairesi Başkanlığının internet sitesi üzerinden ödenmesi

Vergi ödemeleri nakit olarak yapılabildiği gibi, kredi kartı ile de yapılabilir.

Yapılandırılan Vergi Borcu Araç Satışına Engel mi?

Vergi borcu olan aracın satışı yapılamaz. Ancak araca ait olan vergi borcuna yapılandırma işlemi yapılabilir. Yapılandırma işlemi, ödenmeyen borcun taksitlendirilerek ödenmesi demektir. Yapılandırılmış olan borç, tamamen ödendikten sonra aracın satışına engel kalkar. 

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Trafik Cezası Olan Araba Satılabilir mi?

Kişilerin trafikte gerçekleştirdiği kural ihlalleri sonucunda araç adına ya da kişi adına ceza kesilir. Trafik cezası; araç plakasına ya da kişinin kimlik numarasına kayıtlı olarak kesilir. 

Araba satışı yapılırken araç adına kayıtlı trafik cezası olmaması şartı aranır. Trafik cezasının araç plakasına kesildiği durumlarda ceza ödenmeden arabanın satışı yapılamaz. Bu sebeple araç satışından önce trafik cezası sorgulama işlemi önem taşır. Ancak trafik cezası plaka üzerine değil de sürücünün kimlik numarasına kesilmişse araç satışına engel olmaz. Trafik cezasının araç satışına engel olabilmesi için cezanın sisteme girilmiş olması gerekir. Ayrıca trafik cezaları hakkında daha detaylı bilgi almak için trafik cezaları sayfamızı ziyaret edin.

Trafik cezalarına itiraz etmek hakkında detaylı bilgi almak için trafik cezası itiraz sayfamızı ziyaret edin.

HGS Borcu Araç Satışına Engel mi?

Hayır, HGS borcu araç satışına engel değildir. HGS borcu kişiye özel olan borçlar arasındadır. Kaçak geçiş sırasında veya bakiye yetersizliği gibi durumlarda araç kullanıcısına ceza kesilebilir. İlk 15 gün içerisinde ödenmediği takdirde ödeme 5 kat cezalı olarak yapılır. Bu yüzden HGS borcu olan kişi aracını satabilir fakat araç satışı sırasında HGS aboneliğini iptal etmelidir. İptali yapılmayan HGS aboneliğinin daha sonradan başkaları tarafından kullanılması durumunda HGS cezaları eski araç sahibine gelebilir.

HGS hakkında merak edilenler ve sorgulama için HGS ceza sorgulama sayfamızı ziyaret edin.

Neden Vergi ve Ceza Borcu Araç Satışına Engeldir?

Muayenesi olmayan araçlar satılamaz. Araç muayenesinin yapılabilmesi için arabanın vergi ve ceza borcunun olmaması gerekir. Trafik cezası ve vergi borcuna sahip araçlar muayeneden geçemeyeceği için satışı da gerçekleşememektedir. 

Trafik Sigortası Hesaplama Araçları

Trafik Sigortası Hesaplama Araçları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.