HGS Bakiye ve Ceza Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 10.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaş
İçindekiler

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) bakiye ve ceza sorgulama işlemi aşağıdaki yöntemlerle yapılır:

* HGS dışındaki trafik ceza tutarları, indirimleri ve sorgulama işlemleri hakkında bilgi almak için trafik cezası sorgulama sayfamızı ziyaret edin.

HGS Almak İçin Gerekli Belgeler

  • bireysel başvurularda kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokopisi
  • kurum başvurularında temsil belgesi, araç ruhsatları veya ruhsat fotokopileri
  • kiralık araçlar için kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokopisi ve kiralık araç sözleşmeleri

PTT HGS Yükleme Komisyon Tutarları

Yüklenecek TutarPTT Mobil Uygulama KomisyonPTT İnternet Sitesi Komisyon
10 TL1 TL1 TL
25 TL1 TL1 TL
50 TL3 TL3 TL
100 TL3 TL3 TL
150 TL4 TL4 TL
250 TL5 TL5 TL

* Tablodaki komisyon tutarları için kredi kartı ile ödeme baz alınmıştır.

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) Otomatik Ödeme Talimatı

Eğer HGS etiketi bir bankadan aldıysa o banka hesabına veya kredi kartına otomatik ödeme talimatı verilebilir. Bunun dışında PTT aracılığı ile alınan HGS'ye yine PTT şubeleri üzerinden tüm bankaların kredi kartları ile otomatik ödeme talimatı verilebilir. Bunun için herhangi bir PTT şubesine giderek, otomatik ödeme talimatı formunu doldurmak yeterli olur.

HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS Veren Bankalar

AkbankDenizBankGaranti Bankasıİş Bankası
VakıfbankYapı KrediZiraat BankasıTEB
Kuveyt TürkHalk BankasıTürkiye FinansQNB Finansbank

Anlaşmalı bankaların HGS etiket ve kart ücretleri hakkında detaylı bilgiyi bankaların HGS etiket ücretleri sayfamızdan edinin.

HGS Cezası Olan Araç Muayeneden Geçemez

HGS borcu olan araç muayene işlemi için randevu alamaz yani muayeneden geçemez. Muayeneye engel olan tüm ceza ve borçlar şu şekilde: 

  • Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu
  • ödenmemiş trafik cezası
  • HGS geçiş ücreti cezası
  • aktif bir trafik sigortası olmaması

HGS İhlalli Geçiş Cezası

Normal Geçiş ücreti10,5 TL
Kaçak Geçiş Ücreti42 TL
Toplam Ödeme52,5 TL

HGS gişelerinden geçiş ihlalli (kaçak geçiş) yapılması durumunda geçiş yapılan plaka için, ödemesiz geçiş tarihini izleyen ilk 15 günlük sürede sadece geçiş ücreti alınır. İlk 15 günde ödeme yapılmazsa, takip eden 30 günlük sürede (toplam 45 gün) geçiş ücreti ile birlikte bu ücretin 1 katı tutarında idari para cezası tahsil edilir. 45 günden sonra ise geçiş ücreti ve 4 katı para cezası uygulanır. Örnek HSG kaçak geçiş ceza hesaplaması yukarıdaki tabloda mevcut.

HGS ihlalli geçiş sorgulama hakkında detaylı bilgi için ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme nasıl yapılır yazımızı ziyaret edin. 

    HGS Kaçak Geçiş İndirimi

    HGS gişelerinden geçiş ihlalli (kaçak geçiş) yapılması durumunda geçiş yapılan plaka için, ödemesiz geçiş tarihini izleyen ilk 15 günlük sürede sadece geçiş ücreti alınır. 

    HGS Geçiş Detayları Sorgulama

    e- Devlet sistemine giriş yaparak "Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama" sekmesinden detaylı sorgulama linki ile HGS'yi kullanarak geçiş yapılan yer/istasyon tarih ve zaman ile geçiş ücreti, kaçak geçiş gibi tüm detaylar sorgulanır.

    HGS geçiş detay

    PTT Üzerinden HGS Bakiye Bilgisi Sorgulama

    Öncelikle HGS sistemine üye olunması gerekir. Üye olmadan e-Devlet sistemi üzerinden de giriş yapılabilir. PTT üzerinden HGS bakiye sorgulamak için:

    1. hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapılır. 
    2. “Müşteri Hizmetleri” sekmesini tıklanır.
    3. Araç plakası, TC kimlik numarası, vergi numarası, pasaport numarası ya da HGS ürün numarası bilgilerinden birini girerek HGS bakiye bilgisine ulaşılır.

    Ancak bu site üzerinden sorulama işlemini yapabilmek için HGS etiketinin PTT aracılığı ile satın alınmış olması gerekir. Eğer HGS etiketi PTT’den almadıysa sorgulama işleminin e-Devlet sistemi ya da bankalar aracılığı ile yapılması gerekiyor.

    HGS Nedir?

    Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), ülke sınırları içerisindeki tüm Boğaz Köprüleri ve otoyol geçişlerinden alınan geçiş ücretlerinin, radyo frekansı ile tanımlama sistemi üzerinden biletsiz veya temassız şekilde tahsil edildiği sistemdir. Bu sistemin kullanılabilmesi için PTT veya anlaşma kapsamındaki bankalardan bir etiket alınarak aracın ön camına yapıştırılır. 


    E-Devlet Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama

    1. e-Devlet şifrele sisteme giriş yapın.
    2. PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinin altında bulunan HGS Hesap Bilgileri Sorgulama seçin.
    3. Ardından HGS bakiye sorgulama işlemini tamamlayın.

    En Uygun Taşıt Kredisi Faiz Oranları:

    *Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların taşıt kredisi faizlerine ulaşmak için taşıt kredisi sayfamızı ziyaret edin.


    HGS Bakiye Yükleme

    HGS bakiye yükleme işlemi aşağıdaki kurum/kuruluşlardan yapılır:

    • PTT şubeleri
    • anlaşmalı bankalar
    • PTT’nin HGS için oluşturduğu sayfa
    • HGS mobil uygulama
    • anlaşmalı benzin istasyonları
    • e-Devlet sistemi
    • telefon operatörleri üzerinden SMS 
    hgs-sorgulama

    Mobil Uygulama Üzerinden HGS Bakiye Yükleme

    HGS bakiye yükleme işini PTT’nin mobil uygulaması üzerinden yapmak için:

    1. Mobil uygulamayı telefona indirin.
    2. Çıkan ekrana araç plakası ile birlikte TC kimlik no, vergi numarası veya pasaport numarası girin.
    3. Bilgiler girildikten sonra “sorgula” butonuna tıklayarak bakiye sorgulaması yapın.

    Ayrıca mobil uygulamaya üye olunması durumunda HGS bakiye sorgulama sadece TCKN veya plaka ile anında ve kolayca yapılabiliyor.  

    Bankalardan HGS Bakiye Yükleme

    Bankalardan HGS bakiye yüklemesi yapmak için HGS’sinin alındığı bankaya giderek ya da bankanın internet şubesi, mobil şubesini aracılığıyla işlemler gerçekleştirilir. Bankaya giderek nakit ödeme yapılabileceği gibi internet adresi ya da mobil uygulaması üzerinden ister kredi kartı ile ister banka kartı ile HGS'ye para yüklemesi yapılabilir.

    HGS Ceza Sorgulama

    Köprü ve otoyollardan HGS etiketi ya da bakiyesi olmadan ihlalli bir geçiş yapıldığı takdirde geçilen gişe etrafında bulunan kameralar sayesinde bu durum tespit edilerek araç plakasına ceza kesiliyor. 

    HGS ihlalli geçiş sorgulaması aşağıdaki sayfalardan yapılır:

    • PTT’nin HGS için kurduğu internet adresinden
    • e-Devlet üzerinden
    • 0850 460 60 60 HGS çağrı merkezinde
    • Karayolları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi

    HGS Plaka Değişikliği

    Sahip olunan HGS etiketi devir edilebilecek bir sisteme sahip değildir. Bu yüzden HGS aboneliği araç satışında ya da alımında iptal edilmelidir. Çünkü araç satış işlemleri sırasında HGS etiketinde plaka değiştirme işlemi yapılmıyor. Bu nedenle aracınızı satarken mevcut HGS etiketinin içindeki bakiyeyi başka bir HGS etiketine devir veya iade alarak iptali yaptırmanız gerekir. 

    HGS Araç Cam Değişikliği

    HGS etiketinin yapıştırıldığı camın değişmesi durumunda eğer eski camdan çıkarılan etiket zarar görmemiş ise yeni takılan cama tekrardan yapıştırılabilir. Ancak HGS etiketi yırtılmış veya aşırı yıpranmış ise bu durumda yeni etiket almak gerekir. Ayrıca cam değişikliğinde yine de HGS geçişlerinde bakiye düşüp düşmediği kontrol etmekte fayda var.

    Yabancı Plakalı Araçlar İçin HGS

    Yabancı plakalı araçlar da ücretli karayolundan geçiş yapmaları halinde, Geçiş Ücretleri Tarifesine göre ücret ödemek zorundadırlar. Bunun için yurtdışı plakalı araç sahiplerinin geçici olarak ülkeye giriş çıkış yapsa dahi geçiş ücretini ödemek için ödeme sistemlerinden herhangi birinin abonesi olması ve kullanılabilir durumda yeterli bakiyesi olması gerekir. Bunun için gümrükten giriş yaptıktan sonra en yakın PTT şubesi veya ilgili işlemi yapan banka şubelerinden HGS satın alınmalıdır.

    Yabancı plakalı araçların ülkeye girişleri sırasında HGS ya da OGS sistemlerinden birine abone olarak açılacak hesap üzerinden geçiş ücreti ödemeleri gerekir. Gümrük girişinde, abonelik sırasında yabancı plakalı aracın ödenmemiş geçiş borcu ile idari para cezası çıkarsa PTT veya ilgili bankalar aracılığıyla ödenebilir.

    Yabancı plakalı araç sürücüsünün, geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilmesi halinde ise ilgili kanun maddesi gereğince giriş-çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretine ek olarak, bu geçiş ücretinin 10 katı tutarında idari para cezası verilir. Ancak, ödemesiz geçiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gereken tutar ödenirse idari para cezası uygulanmaz.

    Köprü ve otoyollarından geçiş ücretini ödemeden geçiş yapan yabancı plakalı araçların geçiş ücreti ve varsa buna bağlı idari para cezaları tahsilatı öncelikli olarak ülke içindeki yol kenarı denetim istasyonlarında gerçekleştirilir. Buralarda ödeme ve ceza tahsilatı yapılamayan ve ülkeden ayrılmak için sınır kapısına gelen yabancı plakalı araçların geçiş ücreti veya buna bağlı idari para cezaları kontrol edilir. Borç görünmesi halinde tahsilat gerçekleşmeden araçların ülkeyi terk etmesine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca izin verilmez.

    Kuzey Marmara Otolu HGS geçişi ile ilgili detaylı bilgiye Kuzey Marmara Otoyolu geçiş ücreti sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

    Kaynak:

    PTT HGS Müşteri Hizmetleri 

    “Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

    Yazara Soru Sor

    Yorumlar (0)

    Çıkış
    Gönder