Muayenesi Olmayan Araç Satılabilir mi?

Güncelleme: 25.12.2023
Yayımlama: 03.12.2019
Paylaş
İçindekiler
Araç muayenesi; kişisel araçlarda iki yıl, ticari araçlarda ise bir yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin sonunda muayenenin tekrarlanması gerekir. Çekme belgeli taşıtlar hariç, muayene süresi biten taşıtların satışının gerçekleşmesi mümkün değildir.

Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur. Sigortasız aracın satışı hakkında detaylı bilgiyi sigortasız araç satışı yapılır mı sayfamızdan edinin.

Trafik Sigortası Fiyatları - 27 Temmuz 2024

Sompo Sigorta

İstanbul

7012 TL

Ankara

6783 TL

Diğer iller

6273 TL

Allianz Sigorta

İstanbul

8567 TL

Ankara

7461 TL

Diğer iller

9260 TL

Ray Sigorta

İstanbul

9665 TL

Ankara

9039 TL

Diğer iller

8171 TL

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası fiyatları, kasko teklifi almak için kasko sigortası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.


Araç Muayenesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Araç muayene randevu ve raporlama işlemleri TÜVTÜRK tarafından yapılır.
  • Araç muayenesi sonucunda çıkan raporda araçta ağır hasarların yer aldığı ya da emniyetsiz olduğu tespit edilirse muayene onaylanmaz. Araçlara yalnızca hasarsız ya da az hasarlı hallerde muayene raporu verilir.
  • Araç muayene ücretlerinin ödemesi nakit, kredi kartı ya da banka kartıyla yapılabilir. 
  • Kişiden istenen belgelerden biri olan egzoz ölçüm belgesinin eksik olması halinde araç muayene raporuna ağır hasarlı olarak işlenir.
  • 2023 yılında muayenesiz araç kullanmanın cezası 951 TL üzerinden ücretlendirilir. Araç muayene fiyatlarını öğrenmek için araç muayene ücreti 2023 sayfamızı ziyaret edin.
  • Muayenesi olmayan arabanın trafiğe çıkması yasaktır. Arabanın yasaklı durumda trafiğe çıkması halinde plaka yetkililer tarafından trafik dışı tutulur.

Araç Muayene İçin İstenen Belgeler

Araç muayenesinde kişiden istenen belgeler arasında; 

  • Trafik sigorta poliçesi
  • Ruhsat
  • Egzoz muayene belgesi 
  • Ruhsat sahibinin kimlik belgesi bulunur. 

Muayene randevusu hakkında daha detaylı bilgi almak için araç muayene randevusu sayfasını ziyaret edin.


Araç Muayenesi Nasıl Sorgulanır?

Arabanın muayene bilgisi e-devlet üzerinden ve ücretsiz muayene sistemi TÜVTÜRK’ün internet sitesinden ulaşılabilir. Aracın muayene bilgisini almak için ilgili alana;

  • 19 haneli plaka tescil belgesi seri numarasını veya
  • Muayene rapor numarasını girmek yeterlidir. 

Araç muayene randevusu da yine TÜVTÜRK üzerinden alınabilir.

Muayene kapsamında ağır kusurların ne olduğunu öğrenmek için araç muayenesinde ağır kusurlar sayfasını ziyaret edin.

Araç Muayenesinin Faydaları Nelerdir?

Araçların düzenli olarak muayeneden geçmesi hem trafiğin hem de araç içindekilerin güvenliğini koruma altına alır. TÜVTÜRK tarafından belirlenen periyotlarda yapılan muayeneler sayesinde arabalar büyük hasarlara karşı korunur ve araç hasarından kaynaklı trafik kazalarının önüne geçilmiş olur.

Araç Muayenesi Kaç Gün Gecikir?

Muayene zamanı gelen aracın trafikten men edilmemesi için en kısa sürede muayenesinin yapılmış olması gerekir. Muayene süresi 1 gün gecikmiş bile olsa araç muayene gecikme cezası uygulanabilir. Trafik yetkilileri tarafında muayene süresi tanınabilir fakat günü geçmeden yaptırmak her zaman önemlidir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu Yorumlar

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder