Bir web sitesinin güvenli olup olmadığı site hakkındaki güvenilirlik kıstasları ile anlaşılır. Eğer güvenli bir site ziyaret edilmiyorsa kullanılan tarayıcı kullanıcıyı uyarır. Güvenilirliği kontrol etmek için yapılacaklar:
Bir site ziyaret edildiğinde web adresinin yanında bazı semboller çıkar. Bu semboller sitenin güvenirlik sertifikasının olup olmadığı hakkında, tarayıcının bu siteye güvenip güvenmediği hakkında ve tarayıcının siteyle bağlantısının gizli olup olmadığı hakkında detaylı bilgi verir. Bu sembollerin anlamları şunlardır:
Web adresinde kilit işaretinin olması bu site üzerinden gönderilen ve alınan bilgilerin gizli olduğunu belirtir. Bu işaretin olsa bile gizli bilgileri paylaşırken her zaman dikkatli olmak gerekir. Ziyaret etmek istenilen sitede olunduğundan emin olmak için web adresi çubuğuna dikkatli bakılmalıdır.
Web adresinde yuvarlak ünlem işaretinin bulunması burada gizli bir bağlantı kurulduğunu gösterir. Yani birileri bu site üzerinden gönderilen veya alınan bilgileri görebilir veya değiştirebilir. Bu durumda şu adımları takip ederek sitenin daha güvenilir bir sürümü ziyaret edilebilir:
Bu işaretin bulunduğu web sitelerine gizli ve kişisel bilgilerin girilmemesi tavsiye edilir. Birileri bu site üzerinden gönderilen veya alınan gizli ve kişisel bilgileri görebilir. Hatta mümkünse siteye hiç girilmemelidir.
Bir web sitesi “Bağlantınız gizli değil” uyarısı verirse kullanılan ağla veya cihazla ilgili bir sorun vardır. Hata içinde HSTS, gizlilik sertifikaları veya geçersiz adlardan bahsediliyorsa aşağıdaki adımları yapın:
IP adresi ile ilgili merak edilenleri IP adresi nedir, nasıl bulunur sayfamızdan öğrenin.
Bağlantı güvenliği (HTTPS) kullanılan bir web sitesine girilirse sitenin kimliğini tarayıcılara (örneğin; Chrome, Safari, Opera…) kanıtlamak için bir sertifika kullanmak zorundadır. Bu sertifikaya SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası denir. Google Chrome tarayıcısı güvenilirliği kanıtlanmış kuruluşlardan alınan sertifikaları almayı zorunlu tutar.
Bir web sitesinin güvenilir olmasını sağlamak için SSL sertifikası alması gerekir. Kullanılan tarayıcı bir web sitesinin güvenilir olmadığını söylüyorsa bu durumda o sitenin SSL sertifikasının olmadığı anlamına gelir. Web adresinde bulunan asma kilit işareti o sitenin güvenlik sertifikasının vardır demektir. Güvenli alışveriş siteleri nasıl anlaşılır öğrenmek için alışveriş sitesinin güvenli olduğu nasıl anlaşılır sayfamızı inceleyin.
Kimlik avı saldırısı birilerin kandırması ile kişilerin çevrimiçi ortamlarda kişisel bilgilerinin çalınması işlemidir. Kimlik avı genellikle e-posta veya reklam üzerinden sürekli kullanılan web sitelerine benzeyen siteler aracılığı ile yapılır. Örneğin; kullanılan bankadan geliyor gibi görünen ve banka hesap bilgilerinin onaylanmasını isteyen bir mail kimlik avı saldırısıdır.
Kredi kartınızı internet alışverişine nasıl açılacağını öğrenmek için kredi kartını internet alışverişine açma, kapatma işleminin nasıl yapılacağını öğrenmek için kredi kartı online alışverişe nasıl kapatılır sayfamızı ziyaret edin.
Google Google Chrome Yardım
Google Bağlantı Hatalarını Düzeltme
Google Google Şeffaflık Raporu
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.