Uzun adı internet protokolü olan IP adresi, elektronik cihazların internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurmalarını ve veri alışverişi yapmalarını sağlayan bir ağ numarasıdır. En basit ifadeyle IP adresi bilgisayarın kimlik numarası olarak tanımlanabilir. IP adresi her cihaz için farklıdır.
İnternet Paketleriİnternet servis sağlayıcıları, hizmet verdikleri her kullanıcıya benzersiz bir IP adresi tanımlar. Her bilgisayar ya da elektronik cihazın internete bağlanabilmesi için bir IP adresi olması gerekir.
Günümüzde kullanılan iki çeşit IP adresi sürümü vardır.
IPv4, 0 ile 255 arasındaki sayılardan oluşan ve noktalarla birbirinden ayrılan dört sayıdan oluşur. Örnek: 123.123.12.12
Bu sayı dizinlerinin her biri 8 bit olmak üzere toplam 32 bitten oluşur. Bu kombinasyon ile 3 milyardan fazla IP adresi elde edilebilir. Günümüzde küresel olarak internet kullanım oranının artmasıyla IPv4 sürümü ile oluşturulan IP adresleri de tükenmek üzeredir bu sebeple bir üst sürüm ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
IPv6, IPv4 sürümünün yetersiz kalması sebebiyle geliştirilmiştir ve IPv6’da adresler 16 bitlik 8 dizinden oluşur ve toplamda 128 bit büyüklüğündedir. IPv6 sürümünde yalnızca rakamlar kullanılmaz. IPv6’da harf ve rakamdan oluşan sınırsız sayıda IP adresi kombinasyonu vardır.
Örnek: 14SY:00G4:0000:5H1O:15BA:04GG:QW23:5AC1
Kullanım süresinin kalıcılığına göre iki çeşit IP adresi vardır.
Bir kullanıcı veya yönetici tarafından manuel olarak yani el ile girilerek belirlenen IP adresidir. Bir kere atandıktan sonra hiç değişmez ve cihaz daima aynı IP adresi ile internete bağlanır. Fazla sayıda kullanıcı ve cihazın bağlandığı ev ya da iş yeri ağları için daha işlevseldir.
Cihazın internete bağlandığı her defa için sitem tarafından otomatik olarak atanan IP adresidir. Daha güvenli bir bağlantı için dinamik IP adresleri kullanılabilir. Ayrıca dinamik IP adresleri statik IP adreslerine göre daha ucuzdur. Bir internet sitesinin güvenlirliğini nasıl ölçeceğinizi internet sitesinin güvenilirliği nasıl anlaşılır sayfamızdan öğrenin.
Taşınabilir internet ve taşınabilir internet paketleri hakkında detaylı bilgi almak için taşınabilir internet sayfamızı inceleyin.
Kolay Onaylanan Kredi Kartları
Her web sitesinin de sunucu tarafından atanan bir IP adresi bulunur. Kullanıcıların web sitesine karmaşık IP adresleri yerine alan adlarını yazarak bağlanmasını DNS olarak adlandırılan sistem sağlar. Kullanıcının IP adresinin yanı sıra girilen, veri alışverişi yapılan web sitesinin IP adresi de sürekli olarak saklanır. IP paketi olarak tanımlanan bu alışveriş, hem kullanıcı hem de web sitesinin web sitesinin IP adreslerini içerir.
İnternetin arıza durumunda yapmanız gerekenler hakkında detaylı bilgiyi internet arızası durumunda yapılması gerekenler sayfamızdan edinin.
IP adresi bulma yöntemi birden fazladır. Bu yöntemler şu şekildedir;
Modem üzerinden IP işlemi değiştirmek için modemi bir kere açıp kapatmak yeterlidir. Bu durumda ekstra bir ayar değişikliği yapmadan IP adresi değişecektir. Modem şifresi değiştirmek hakkında detaylı bilgi almak için modem şifresi nasıl değiştirilir sayfamızı inceleyin.
Açılımı Domain Name System (Alan Adı Sistemi) olan DNS, milyarlarca kullanıcı ve web sitesi için kullanılan IP adreslerinin sözcük gruplarıyla temsil edilmesini sağlayan sistemdir. DNS alan adlarının IP adresi olarak karşılıklarının kaydını tutar. SSL sertifikası hakkında detaylı bilgi almak için SSL Sertifikası nedir sayfamızı ziyaret edin.
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.