Riziko Nedir?

Güncelleme: 08.11.2023
Yayımlama: 28.12.2018
Paylaş
İçindekiler

Sigorta sektörü risk yönetimi için gelişmiş çözümler sunarak süreçlerin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesine destek sağlıyor. Bu çözümlerden en etkili olanı ise riziko olarak biliniyor. Riziko, sigortalanacak malın başına gelebilecek herhangi bir olayın, sigorta sözleşmesinden önce hesaplanarak maliyetinin ve poliçe bedelinin belirlenmesi olarak tanımlanıyor. 

Riziko ile sigortacı ve sigortalanacak birey arasında adil bir anlaşma yapılması ve oluşacak risklerin ilerleyen zamanlarda iki tarafın mağdur olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Riziko ortaya çıktığı zaman belli şartlar altında sigorta devreye girerek sigortacı tarafından bir bedel karşılanıyor. Bu mevzunun en doğru biçimde belirlenmesi için sigortadan faydalanacakların beyan ettikleri göz önünde tutularak, eksper faaliyetleri devreye sokuluyor. Ödenmesi gereken prim tutarı da daha poliçenin imzalanması sırasındayken riziko bedeli hesaplanarak ortaya çıkarılıyor.

Sigorta eksperi konusunda detaylı bilgi almak için sigorta eksperi ne iş yapar sayfamızı ziyaret edin.

Rizikonun Önemi

Risk, sigorta sektöründe en belirleyici faktör olarak ortaya çıkıyor. Sigortacılık sektöründe, zarar tespitinin olduğu gibi muhtemel tehlikelerin tespitinin önemi de büyük önem taşıyor. Riziko, söz konusu olan sigortanın güvenliğinin sağlanmasında ve tarafların adil şekilde sigorta işlemlerini yürütebilmesinde etkili bir öge olarak biliniyor. 

Rizikonun Hesaplanmadığı Haller

Rizikonun hesaplanmadığı hallerde zararın gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketinin ödemesi gereken bedelin ne olacağı tartışmaya açık oluyor veya gerçeği yansıtmayan boyutlara ulaşabiliyor. Bu durumda sigorta ettirenin talepleri de bu şekilde makul olmayabiliyor. Ancak riziko hesaplaması ile oran doğru şekilde belirlenerek süreç sağlıklı ve adaletli bir hal alabiliyor.

Rizikonun Ortaya Çıkması Nedir?

Sigortada yer alacak ögenin tazmin borcu gerektirecek bir boyuta getirilmesine sebep olacak herhangi bir tehlikeyi belirten rizikonun meydana gelmesi için konusu geçen olayın oluşması ve tazmin borcu ödeme sürecinin başlamasını ifade ediyor. Bu süreç, genel olarak zararın karşılanması ve tutarın ödenmesi gibi aşamaları içeriyor. 

Bu süreçlerin gerçekleşebilmesi için rizikonun oluşmasında sigortadan yararlanacak olan şahsın ihmalinin olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Müşterinin riziko gerçekleşmesini detaylarla beraber en kısa sürede sigortacıya ulaştırması sürecin başlamasında ilk adımı oluşturuyor. Bunu üzerine de sigortacı, malı veya farklı unsurun riziko bedelinin belirlendiği poliçe üzerinden zararın karşılanmasını ve sigortanın tamamlanmasını sağlıyor.

Riziko Gerçekleşmesinde İhmal Bulunursa Sonuç Ne Olur? 

Riziko, iki tarafın da iradesi dışında meydana gelebilecek muhtemel tehlike olarak belirtiliyor. Bundan dolayı konu ile ilgili sigorta ettirenin rizikonun meydana gelmesinde herhangi bir ihmalinin veya etkisinin olmaması şart koşuluyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda sigorta firması bahsi geçen tutarı ödememe hakkına sahip oluyor! 

Rizikonun kasıtlı şekilde meydana gelmesi veya belirgin bir ihmalin bu hasarı oluşturması halinde sigorta için belirlenen hiçbir bedel karşılanmıyor. Aynı zamanda sigorta ettirenin de bu bedeli talep etme hakkı bulunmuyor.

Riziko Konusunda Sigorta Ettirenin Sahip Olduğu Sorumluluklar Nelerdir?

Rizikonun meydana gelmesinden sonra sigorta ettirenin yapması gereken en kısa zamanda sigortacıyı konu hakkında detaylı şekilde bilgilendirmek oluyor. Bu bilgilendirmenin yanıltıcı olmayıp, gerçekleri yansıtması gerekiyor. Tazmin borcunun meydana geleceği bir durumun oluşması halinde bireylerin direkt olarak sigorta firması ile iletişime geçmesi büyük önem taşıyor. Sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi için de poliçede belirtilen primlerin sigorta ettiren tarafından ödenmiş olması gerekiyor. Bu durum sigortanın tamamında sigortadan yararlanacak şahsın en temel yükümlülüğünü oluşturuyor.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder