Sovtaj Nedir, Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme: 02.05.2024
Yayımlama: 07.11.2018
Paylaş
İçindekiler

Sovtaj Nedir?

Sovtaj, sigortacılık sektöründe hasar gören malın hasar almayan bölümünün sigortacı tarafından alınarak gelir haline getirilmesine denir. Aynı zamanda hasarlı malın değer taşıyan bölümünün sigortalıya bırakılarak, sigorta şirketinin bu değeri tazminat ödemesinden düşmesi de sovtaj olarak nitelendirilir.

Trafik Sigortası Fiyatları - 10 Eylül 2024

Sompo Sigorta

İstanbul

7347 TL

Ankara

7029 TL

Diğer iller

6629 TL

Allianz Sigorta

İstanbul

8204 TL

Ankara

7031 TL

Diğer iller

7652 TL

Ray Sigorta

İstanbul

8973 TL

Ankara

8267 TL

Diğer iller

7956 TL

20 sigorta şirketinden 1 dakika içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası teklifleri, kasko teklifi almak için kasko sigortası teklifleri sayfamızı ziyaret edin.


Hangi Durumlarda Sovtaj Devreye Girer?

Özel olarak kasko poliçelerinde çok sık rastlanan sovtajda, sigorta şirketi perte çıkmış ya da hasarlı aracın belli bir kısmını bizzat kendisi ya da vekalet yoluyla satışını gerçekleştirerek tazminat ödemesinin bir kısmını bu şekilde karşılıyor.

Örneğin, rayiç bedeli 200.000 TL olan kaskolu bir aracın meydana gelen kazanın ardından eksper raporu ile perte çıktığını düşünelim. Bu şekilde sigorta şirketi, sigortalıya aracın kaza yaşandığı günkü rayiç bedeli olan 200.000 TL’yi öder. Bu işlemlerin ardından pert olan aracın kullanım ve satış hakkı ise sigorta şirketine geçer. Sigorta şirketi bu şekilde ödediği tazminat bedelinin bir bölümünü sovtaj bedeli yoluyla karşılamış olur. Araç rayiç bedeli hakkında detaylı bilgiyi araç rayiç bedeli nedir sayfamızdan edinin. 

Pert Araç ve Hurda Araç Farkı

Pert araç ve hurda araç aslında aynı anlama gelmez.

  • Perte çıkan aracın trafik tescil kaydı silinmez. Bu duruma sigorta şirketi ya da aracın sonraki sahibi buna karar verebiliyor.
  • Hurdaya çıkartılmış aracın ise trafik tescil kaydının silinmesi zorunludur.

Pert araç sigortası için pert kasko sigortası yazımızı ziyaret edin. Ayrıca kasko hasar ödemesi hakkında bilgi için kasko sigortası hasar ödemesi yazımızı ziyaret edin.

Sovtaj Ne İşe Yarar?

  • Kullanılamaz hale gelen araçların yeniden dönüşüme kazandırılmasını sağlar. 
  • Sigorta şirketlerinin zararlarının büyük bir bölümünü karşılar.
  • Ülke ekonomisine oldukça büyük katkı sağlar. 

Sovtajın Sigorta Şirketlerine Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Herhangi bir şekilde kaza meydana geldiğinde sigorta şirketleri, kasko sözleşmesi kapsamına giren bütün maddi kayıpları karşılarken, sovtaj usulü ile kendi kayıplarını elden geldiğince minimum seviyeye çekiyor. 

Hasar gören aracın size ödenen sigorta tazminat bedeli kadar bir ödeme ile sigorta şirketinin mülkiyetine geçmesi olarak açıklayabiliriz. Bu noktada kaza yapan aracınızın sigorta sözleşmesinde beyan edilen tüm kayıplarını maddi bir şekilde sigorta şirketinden alabiliyorsunuz. Bu durumda hiçbir zarar söz konusu olmuyor. Buna göre sovtajın hasara uğrayan ve bundan dolayı sigorta tazminatı ödenen aracın mülkiyetinin sigorta şirketine geçtiği hükmü netleşmiş oluyor.

Sovtaja Ne Zaman ve Hangi Konularda Başvurulur?

Hasar gören veya perte çıkan sigortalı araçlarınızın hasara uğrayan bölümünün sigorta şirketince doğrudan veya vekil atanarak satışa çıkarılması, sovtajın uygulama şeklini anlatıyor. Aracın hasarlı kısımlarını veya tamamını satışa sunan sigorta şirketi, araç sahibine ödediği sigorta tazminatı masraflarının bir bölümünü böylelikle karşılamış oluyor. Bu şekilde araç sahibine ödenen toplam tazminat yükü biraz azaltılmış oluyor. 

Araç pert işlemleri konusunda detaylı bilgi için araç pert işlemleri sayfamızı ziyaret edin.

Sovtaj Neden Uygulanıyor?

Sovtaj, genel olarak kaza sebebiyle pert hale gelen araçların tamamen ortadan kaldırılmasının önüne geçebilmek için uygulanır. Atıl halde bulunan malların kısmen kullanılabilir hale getirilmesini sağlar. Sovtaj, ekonominin bir üyesi olarak görülen sigorta şirketlerini, üstlendikleri ağır risklere karşı biraz da olsa koruyucu bir işlev görüyor. 

Kasko Sigortasında Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Sovtaj bedeli, ekspertiz yoluyla belirlenir. Aracın piyasa değeri belirlendikten sonra hurdasının kime bırakılacağı hususunda sigortalı tercih hakkını kullanır. Eğer sigortalı aracın hurdasını almak isterse, tazminat miktarından sovtaj bedeli düşürülerek kendisine sigorta şirketi ödeme yapar.

Aracın kasko değerini öğrenmek için kasko değer aracımızı kullanın. 

Kaynak:

Koalay.com - Sovtaj Nedir?

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder