Sigortada Sedan Nedir?

Güncelleme: 10.11.2023
Yayımlama: 27.06.2019
Paylaş
İçindekiler

Sedan Nedir?

Reasürans işlemlerinde riski devreden şirkete sedan, riski devir alan şirkete ise reasüror denir. Reasürorler, sedan şirketten reasürans yoluyla iş alırlar. 

Sedan şirket, sigortalıdan topladığı primlerin bir kısmını aynı zamanda sigortalıya ödemiş olduğu hasarlarında bir kısmını, değişik teknikler ile yapılmış olan reasürans anlaşmaları ile reasürans şirketine yansıtır. Fakat sedan şirket ile reasürör şirketler arasındaki risk transferi, yıllık anlaşmalar ile yapılabileceği gibi yıllık anlaşmalar olmadan da yapılabilir. Sedan şirket, her bir risk transferi işlemi için, reasürörlere müracaat edebilirler.

Trafik Sigortası Fiyatları Kasko Sigortası Fiyatları

Reasürans Nedir?

Reasürans, hali hazırda sigorta edilmiş olan bir riskin, bir bölümün veya tamamının tekrar sigorta edilmesi işlemidir. Peki neden bir sigorta tekrar sigorta edilir diye sorarsanız; sigorta şirketleri, teminat vermiş oldukları rizikolarda, aynı zaman diliminde büyük risklerin oluşması durumunda bu risklerden oluşan hasarları ödemekte zorluk çekmemek adına reasürans adı verilen mükerrer sigorta işlemini yerine getirirler. 

Reasürans Sigorta Şirketine Ne Gibi Bir Fayda Sağlar?

Reasürans’ın sigorta şirketine sağladığı fayda, sigorta şirketlerinin mali açıdan tek başına yüklenmeleri mümkün olmayan risklerin, sigortalanması imkânı verir. Mali ölçüler esas alınarak, branş esasıyla saklama payları tespit edilir. Sedan şirketin risk üzerindeki sorumluluk miktarını göstererek, aşan kısımlar çeşitli reasürans anlaşmalarıyla, reasürans şirketlerine devredilmektedir.

Reasüranslarda kendi aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çeşitlere ayrılmasının sebebi, sigorta şirketlerinin bazı rizikoları devrettiği reasürans şirketlerinin de kendilerini güvence altına almasıdır. Başlıca reasürans çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • Zorunlu reasürans anlaşması
  • Kotpar reasürans anlaşması
  • Eksedan anlaşması
  • Hasar fazlası reasürans anlaşması
  • Toplam hasar fazlası reasürans anlaşması

    Neden Reasüransa Gerek Duyulur?

    Yukarıda anlattıklarımız doğrultusunda neden reasüransa gerek duyulduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Bunun nedenleri ise aşağıdaki gibidir;

    • Rizikonun yayılmış olması,
    • Sigorta firmasının iş kabul kapasitesinin üstüne çıkmış olması,
    • Sigorta firmasının iş kabul esnekliğinin artmış olması, 
    • Sigortacının mali yapısının desteklenmiş olması,
    • Birikim fazlasının yol açacağı doğal afet hasarlarının kontrol edilmesi
    • Reasürörden sigortacıya teknik bilgi aktarımı gibi nedenleri sıralayabiliriz.

    “Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

    Yazara Soru Sor

    Yorumlar (0)

    Çıkış
    Gönder