En Çok Karşılaşılan Araba Arızaları

Güncelleme: 10.11.2023
Yayımlama: 14.11.2018
Paylaş
İçindekiler

En Sık Karşılaşılan Araba Arızaları Nelerdir?

Aracınızın rutin bakımlarını yaptırmış olsanız dahi bazı sebeplerden dolayı aracınız yolda hata verebilir ve en küçük bir hata sizi yarı yolda bırakabilir. Araçlarla ilgili en sık karşılaşılan arızaları şunlardır;

  1. Aracın olması gerekenden fazla yakıt harcaması
  2. Aracın çok sesli çalışması
  3. Hararet yükselmesi
  4. Akü şarjının bitmesi
  5. Gaz verildiği halde aracın hızlanmaması
  6. Lastik hataları
  7. Aydınlatma sorunları
Trafik Sigortası Fiyatları Kasko Sigortası Fiyatları

Aracın Olması Gerekenden Fazla Yakıt Harcaması

Eğer aracınız her zamankinden fazla yakıt tüketimi yapmaya başladıysa arabanızla ilgili bir sorun var demektir. Bunlar; motor yağının değişimi için belirlenen kilometrenin aşılması, lastiklerinizin havasının az olması, hava filtresinde kirlenme ve zamanında değişiminin yapılmaması, rot ayarının yapılmaması ve fren ayarlarının normalinden sıkı ayarda olması olabilir. 

Tüm bu arızaların yanı sıra sürücü olarak sizler de takip mesafesini koruyarak daha az fren ve gaz kullanırsanız ve aracınızın periyodik bakımını düzenli yaptırırsanız aracınızın yakıt durumu biraz daha düzelecektir. Aracın yakıt tüketimini hesaplamak için  yakıt tüketimi hesaplama aracımızı kullanın.

Aracın Çok Sesli Çalışması

Aracınız ilk kullandığınız zamanlardaki gibi değil de çok fazla sesli çalışıyorsa bu durumda mutlaka bir arıza olduğundan şüphelenmelisiniz. Aracınızdan çıkan sesler motordan geldiği için ilk olarak sesin nasıl çıktığını anlayabilmeniz gerekir. Ses, birbirine vuran parçalar olarak, uğultu sesi olarak, sürtünme sesi olarak veya sürekli ıslık sesi olarak gelebilir. Her ses farklı bir arızayı belirttiği için en kısa sürede bir uzmana bu durumu iletmelisiniz. 

En Çok Karşılaşılan Araba Arızaları

Hararet Yükselmesi

Motorun normal ısı seviyesinin üstünde olması, hararet yaptığının göstergesidir. Motorunuzun hararet yaptığını hararet göstergesinden anlayabilirsiniz. Aracınız, soğutma sıvısının bozulması, soğutma fanının bozulması, motor hararet göstergesinin yanlış ölçüm yapması, radyatör fanının devreye girmesinin engellemesi, yanlış vites değişimi ve aracın zorlanması durumlarında hararet yapabilir. Bu gibi durumlarda aracınızın çalışmasını durdurarak kaputu açarak motorunun soğumasını bekleyebilir, su kaybı yaşanmış ise su ekleyebilirsiniz. Araçlarda bulunan ESP sistemi hakkında bilgiyi ESP nedir ve nasıl çalışır sayfamızdan edinin.

Akü Şarjının Bitmesi

Akümülatör; aracın çalışması için gerekli olan elektriği sağlar. Aracınız trafikte durağan haldeyken birden çalışmaması durumunda akünüzün bitmiş olma olasılığı ilk aklınıza gelmesi gerekendir. Akünüzün bittiği için aracınıza elektrik gitmez ve aracınız çalışmaz. Aracınız ister sıfır bir araç ister ikinci el olsun her aracın aküsünün bir ömrü vardır. Akünüzün biteceğini, farların daha az ışık vermesinden anlayabilirsiniz.

Akü, kış aylarında aracınızın ısınma ihtiyacı daha fazla arttığı için çok fazla kullanılır ve bu durum akünüzün daha çabuk bitmesine neden olur. Hava koşulları çok soğuduğu zamanlarda akünüzün donma ihtimali de yüksektir. Araç çalışmıyorken ses sitemini veya farları açık unuttuğunuzda da akünüz çok çabuk bitecektir.

Tüm bunların yanı sıra aküyü şarj eden aksam bozulursa akünüz çalışmayacaktır. Akünüz bittiği zaman başka bir araçtan akü takviyesi yapabilir, başka bir aküyle aracınızı çalıştırabilirsiniz. Akü takviyesi yapmanız mümkün değilse yol yardımını arayabilir veya çekici çağırabilirsiniz. 

Gaz Verildiği Halde Aracın Hızlanmaması

Aracınıza yeteri miktarda gaz verdiğiniz halde aracınız hızlanmıyorsa aklınıza aracınızın yakıt pompasında veya egzozunda bir arıza olduğu gelmelidir. Bu gibi durumlarda kaliteli yakıtlar kullanarak aracınızın yakıt pompasının ve egzozunun daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Lastik Hataları

Hem sağlıklı bir sürüş için hem de düzenli bir motor aksamı için lastiklerin bakımı son derece önemlidir. Lastiklerin içten veya dıştan aşınması durumunda, üzerinde oluşan hava kabarcıkları ve balonlaşmalar da lastiklerde ciddi sorunların olduğunun göstergesidir.

Bunun yanı sıra lastiklerde hava basıncının az veya fazla olması, yakıt harcamasının fazla olmasına, direksiyon hareketlerinde anormallikler yaşanmasına, sağlıklı bir sürüşün azalmasına sebep olmaktadır. Bu arızaların yaşanmaması için araç lastik bakımının mutlaka yapılması, aracınızda yedek lastik bulundurulması gerekmektedir. 

Aydınlatma Sorunları

Gece sürüşünde kullandığınız farların arızalanması trafikte yaşanabilecek bir soruna yol açabilir. Farların gücünün azalması, ikaz lambalarının doğru çalışmaması gibi durumlar fark edildiği anda en yakın bakım merkezine uğramalısınız.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.