Türkiye nüfusunun büyük bir bölümü yüksek derecede deprem riski olan bölgelerde yaşamaktadır. Bu sebeple toplumun deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilinçlenmesi oldukça önemlidir. Deprem öncesinden yapılması gerekenlerden biri de bir deprem çantası hazırlamaktır. Deprem çantasında, deprem sonrasında yaklaşık 72 saatlik sürede ekipler tarafından kurtarılana kadar hayatta kalmanızı sağlayacak malzemeler bulunmalıdır. Deprem çantasında olması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Deprem çantası, deprem anında kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde olmalıdır. Aksi taktirde binayı terk edebileceğiniz sürede deprem çantasına ulaşmak için zaman kaybedebilirsiniz. Deprem ile ne zaman ve nerede karşılaşılacağı belli olmadığı için deprem çantası sadece evde değil, mümkünse iş yerinde ve okulda da yine kolay erişilebilir bir yerde bulundurulmalıdır.
Deprem çantasına yalnızca deprem sonrasında hayatta kalmanıza yardımcı olabilecek ve kurtarıldıktan sonra ihtiyacınız olabilecek en gerekli malzemeleri koymalısınız. Bir sırt çantasına ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeleri sığdırabilirsiniz. Evde yaşayan bireylerin özel durumları da deprem çantası hazırlanırken göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler, yaşlılar, engelli bireyler ya da evcil hayvanların deprem sonrasında ihtiyaç duyabileceği şeyler de standart malzemelerin yanı sıra çantada olmalıdır.
Deprem anında paniklememek çok önemlidir. Sabitlenmemiş eşyalardan, cam ve balkonlardan uzak durulmalı ve kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Merdivenlere koşulmamalı, sağlam bir masa veya sandık gibi sabit bir eşyanın yanına çömelerek yaşam üçgeni pozisyonunda sarsıntının geçmesi beklenmelidir.
Ülkemizde yaşanan en şiddetli depremler hakkında bilgi için Türkiye'de meydana gelen en şiddetli depremler sayfamızı inceleyin.
Deprem sırasında olası bir yıkılma durumunda bina içerisinde oluşan yaşam alanlarına yaşam üçgeni denir. Yaşam üçgeni için önemli olan nokta, sabitlenmiş ve devrilmeyen eşyaların yanında 'çök kapan tutun' pozisyonunda durarak yardım gelmesini beklemektir. Yaşam üçgeni alanları yaratmak için evde bulunan dolap, kitaplık gibi eşyaların sabitlenmesi gerekir.
Deprem sırasında, hızlı hareket etmek ve panik yapmamak oldukça önemli olsa da korku ve panik nedeniyle gerekli önemler unutulabilir. Cep telefonlarına indirilebilecek şu uygulamalar sayesinde deprem sırasında ve sonrasında kolay bir şekilde yardım istenebilir:
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.