Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Güncelleme: 05.04.2023
Yayımlama: 30.05.2022
Paylaş
İçindekiler

Türkiye nüfusunun büyük bir bölümü yüksek derecede deprem riski olan bölgelerde yaşamaktadır. Bu sebeple toplumun deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilinçlenmesi oldukça önemlidir. Deprem öncesinden yapılması gerekenlerden biri de bir deprem çantası hazırlamaktır. Deprem çantasında, deprem sonrasında yaklaşık 72 saatlik sürede ekipler tarafından kurtarılana kadar hayatta kalmanızı sağlayacak malzemeler bulunmalıdır. Deprem çantasında olması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yiyecek: Su kaybını önleyen, karbonhidrat ve vitamin açısından zengin, yüksek kalorili ve uzun süre bozulmadan dayanabilen yiyecekler (konserve vb.)
  • İlaç: Özellikle kronik bir rahatsızlığı olan bireylerin sürekli kullanması gereken ilaçların yedek kutuları
  • Tüm aileye yetecek kadar su
  • Önemli evrakların fotokopileri: Kimlik belgesi, pasaport, ehliyet, evcil hayvanınızın karnesi gibi önemli evrakların fotokopileri
  • Giyecek: İklim şartlarına göre, özellikle sizi kuru ve sıcak tutacak giysiler
  • Hijyen malzemeleri: Hijyenik ped, bebek bezi, sabun, tuvalet kağıdı, ıslak mendil vb.
  • İlk yardım malzemeleri
  • Uyku tulumu ya da battaniye
  • Düdük
  • Para
  • Pilli el feneri (yüksek ömürlü piller tercih edilmeli)
  • Pilli radyo (yüksek ömürlü piller tercih edilmeli)
  • Yedek pil
  • Çakı, makas

Deprem Çantasını Nereye Koymalısınız?

Deprem çantası, deprem anında kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde olmalıdır. Aksi taktirde binayı terk edebileceğiniz sürede deprem çantasına ulaşmak için zaman kaybedebilirsiniz. Deprem ile ne zaman ve nerede karşılaşılacağı belli olmadığı için deprem çantası sadece evde değil, mümkünse iş yerinde ve okulda da yine kolay erişilebilir bir yerde bulundurulmalıdır.  

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantasına yalnızca deprem sonrasında hayatta kalmanıza yardımcı olabilecek ve kurtarıldıktan sonra ihtiyacınız olabilecek en gerekli malzemeleri koymalısınız. Bir sırt çantasına ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeleri sığdırabilirsiniz. Evde yaşayan bireylerin özel durumları da deprem çantası hazırlanırken göz önünde bulundurulmalıdır. Bebekler, yaşlılar, engelli bireyler ya da evcil hayvanların deprem sonrasında ihtiyaç duyabileceği şeyler de standart malzemelerin yanı sıra çantada olmalıdır. 

Deprem Anında Ne Yapılmalı?

Deprem anında paniklememek çok önemlidir. Sabitlenmemiş eşyalardan, cam ve balkonlardan uzak durulmalı ve kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Merdivenlere koşulmamalı, sağlam bir masa veya sandık gibi sabit bir eşyanın yanına çömelerek yaşam üçgeni pozisyonunda sarsıntının geçmesi beklenmelidir. 

Ülkemizde yaşanan en şiddetli depremler hakkında bilgi için Türkiye'de meydana gelen en şiddetli depremler sayfamızı inceleyin.

Yaşam Üçgeni Nedir?

Deprem sırasında olası bir yıkılma durumunda bina içerisinde oluşan yaşam alanlarına yaşam üçgeni denir. Yaşam üçgeni için önemli olan nokta, sabitlenmiş ve devrilmeyen eşyaların yanında 'çök kapan tutun' pozisyonunda durarak yardım gelmesini beklemektir. Yaşam üçgeni alanları yaratmak için evde bulunan dolap, kitaplık gibi eşyaların sabitlenmesi gerekir.

Deprem Döneminde Kullanılabilecek Telefon Uygulamaları

Deprem sırasında, hızlı hareket etmek ve panik yapmamak oldukça önemli olsa da korku ve panik nedeniyle gerekli önemler unutulabilir. Cep telefonlarına indirilebilecek şu uygulamalar sayesinde deprem sırasında ve sonrasında kolay bir şekilde yardım istenebilir:

  • AFAD Acil: AFAD'ın acil durum mobil uygulaması ile 112 Acil çağrı merkezi ile iletişime geçilebilir. Acil çağro durumu verdikten sonra AFAD konumunuzu doğrudan görür.
  • 112 Acil Yardım Butonu: Acil durum esnasında kullanılacak bu uygulama ile kısa sürede 112 ekiplerine konum bilgisi ulaşır ve yardımın ulaşması sağlanır.
  • Whistle: Deprem ya da doğal afet sırasında sesinizi duyurmak için kullanabileceğiniz bir uygulama olan Whistle, yüksek bir şekilde dışarıya düdük sesi verir. 
  • AKUT – Güvendeyim: Depremin ardından AKUT- Güvendeyim uygulaması ile sevdiklerinize güvendeyim bildirimi yapabilir ayrıca bulunulan konumu paylaşabilirsiniz.
  • Life360: Bu uygulama ile deprem anında ailenizin gerçek zamanlı olarak konumunu görebilir ve 'acil durum' tuşu ile yardım isteyebilirsiniz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.