Elektrikli Motosiklet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 13.07.2022
Paylaş
İçindekiler

Elektrikli Motosiklet Nedir?

Elektrikli motosiklet; şarj edilerek doldurulan bir bataryadan aldığı enerji ile hareket eden araçlardır. Benzine göre daha tasarruflu olması, sessiz çalışması ve hava kirliliğine sebep olmaması gibi sebeplerden dolayı günümüzde tercih edilir. Görsel olarak scooter motosikletlere andıran bu araçların zorlu arazilerde kullanılabilecek modelleri de mevcuttur.

Elektrikli Motosiklet için Ehliyet Gerekli mi?

Trafiğe çıkan her motorlu araç için ehliyet ve ruhsat şarttır. Motor gücü 250 watt altında ve hızı 45 km/s üzerine çıkamayan araçlar için ehliyet şartı yoktur. Ancak daha yüksek motor gücüne sahip elektrikli motosikletler için A sınıfı ehliyet ve ruhsat şartı mevcuttur. A sınıfı ehliyet sahibi olmayanlar 250 watt altındaki motor gücüne sahip elektrikli motosikletleri tercih etmelidir.

Piyasada üzerinde yazandan çok daha fazla motor gücüne sahip araçlar mevcuttur ancak bu konuda yasal sorumluluk kişiye aittir.

Elektrikli Motosiklet Motor Gücü ve Menzil

Motor gücü aynı zamanda menzili de etkiler. 

  • 500 watt güce sahip olan elektrikli motosikletler 25 km, 
  • 1200-1500 watt arasındakiler 40-50 km, 
  • 2000 watt güce sahip olanlar da 75 km menzile sahiptir.

Günümüzde bu menzillerin çok daha üstünde elektrikli motosikletler de tanıtılıp satışa sunulur. Kullanım amacı ve gidilecek mesafeye göre tercih edilebilir.

Tüm araçlarda olduğu gibi motosikletlerde de muayene işlemi yapılır konu hakkında bilgi için motosiklet muayene sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Elektrikli Motosiklet Akü Türleri

Elektrikli motosikletler akü ile çalışmakta olup, 2 çeşit akü vardır;

Gömülü Akü

Eğer apartman girişinde veya bahçe katında şarj edilme imkanı var ise gömülü akü kullanmak önemlidir. Bu aküler hırsızlığın da önüne geçmektedir. 

Taşınabilir Akü

Böyle bir imkan olmadığı durumda evde şarj edilecek ise taşınabilir ve hırsızlık yaşanmaması açısından kilitlenebilir akü tercih edilebilir.

Elektrikli Motosikletlerde Şarj

Elektrikli motosikletlerin şarj süreleri ortalama yarım saat ile 8 saat arasında değişiklik gösterebilir. Volt açısından bakıldığında, yüksek volta sahip aküler daha çabuk şarj olmakta ancak daha fazla elektrik sarf etmektedir.

Batarya ömürleri ortalama 1000 şarjı geçmez ve ömrü tükendiğinde yeni bir akü alınması gerekir.

İlk kalkışta gaza tamamen yüklenmemek ve durulacak yere varmadan mevcut hızla gaza basmadan devam etmek gibi ipuçları ile güç tasarrufu sağlanabilir.

Elektrikli Motosiklet Bakım ve Güvenliği

Elektrikli motosiklet alırken garanti ve servis imkanları iyice öğrenilmelidir. Yetkili servis ağının geniş olması, bu servislere ulaşım kolaylığı ve garanti şartları büyük önem taşımaktadır.

Hırsızlıkların önüne geçebilmek için araca alarm sistemi kurulabilir. Tekerleğin çok hafif dönmesiyle dahi harekete geçebilen alarm sistemleri mevcuttur. Ön lamba ve stopların büyük ve dikkat çekici olması da kazaların önüne geçebilmek açısından önemlidir.

Benzer Yazılar

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.