İngilizce ‘cloud’ olarak da adlandırılan bulut depolama, her türlü dosya ve verinin sanal ortamda saklanmasını sağlayan bir sistemdir. Bulut depolama sistemine, tanımlı e-posta adresi ve şifre ile giriş yapılabilir ve her türlü dosya buluta kaydedilebilir; böylece büyük dosyalar, bilgisayarların sınırlı olan belleklerinde yer kaplamaz. Bulut depolama sistemlerine internet bağlantısının olduğu her yerden, her cihaz ile giriş yapılabilir ve sisteme kaydedilen dosyalara ulaşılabilir. Bulut depolama sistemleri, bireysel olarak kullanılabildiği gibi, şirketlerin kurumsal depolama çözümleri için de sıklıkla tercih edilir.
Bulut Depolama Sistemi Nasıl Çalışır?
Bulut depolama sistemlerinde veriler, çevrimiçi sunucularda saklanır. İnternet bağlantısı ile erişilerek buluta kaydedilen veriler, sisteme kayıtlı kişi sayısına göre birden çok sunucuda saklanır. Böylece; sisteme tanımlı olan kişiler, kendilerine tanımlanan bilgiler ile sisteme giriş yaparak, sunucuda kayıtlı verileri görüntüleyebilir.
Bulut Depolama Çeşitleri Nelerdir?
Depolama ihtiyacı ve kullanım şekline göre farklı bulut depolama sistemleri vardır. En sık kullanılan dört bulut depolama sistemi şu şekilde sıralanabilir:
- Genel bulut depolama: En yaygın kullanılan bulut depolama sistemidir. Amazon Web Services, IBM Cloud, Google Cloud ve Microsoft Azure gibi bilinen bulut depolama sistemleri, genel bulut depolama sistemi örnekleridir. Uygun maliyetlidir; sistem doğrudan depolama hizmeti alınan sunucu tarafından yönetilir.
- Özel bulut depolama: Yalnızca bir şirket ya da kurum tarafından kullanılan, kaydedilen verilerin şirket sunucularında saklandığı ve üçüncü kişilerin müdahale edemediği bulut depolama sistemleridir. Şirket ya da kurumların kendi bilgi güvenliği teknolojileri tarafından korunur.
- Hibrit (Karma) bulut depolama: Genel ve özel bulut depolama sistemlerinin birlikte kullanıldığı sistemlerdir. Saklanan veriler hem şirket sunucularında hem de genel bulut depolama sunucularında saklanabilir.
- Topluluk bulut depolaması: Özel bulut depolama sisteminin bir alt başlığı olarak da düşünülebilir. Özel bulut depolama sistemi kullanan bir şirket ya da kurumun, farklı depolama ihtiyaçları dahilinde geliştirilme araçlarının kullanılmasıyla özelleştirilmiş sistemlerdir.
Bulut Depolama Hizmeti Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bulut depolama hizmeti satın almadan önce; depolama hizmeti alacağınız sunucunun performansı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Saklanan verilerin kaybolmaması, güvenliği ve erişimde problem olmaması adına aşağıdakilere dikkat edilmeli:
- Sistem, SSD teknolojisine sahip olmalı
- Güncel bir sistem olmalı
- Olası tehditlere karşı güvenlik sistemleri bulunmalı
- Sunucu veri merkezi güvenilir olmalı
- Erişim, yükleme ve indirme hızı yüksek olmalı
Bulut Depolama Sistemlerinin Avantajları
Bulut depolama sistemlerinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Bu sistemlerin maliyetleri oldukça düşüktür, verilerin fiziki cihazlara yüklenerek saklanması, yüksek bir bellek ihtiyacı gerektirir. Bulut depolama sistemlerinde ise böyle bir ihtiyaç yoktur.
- Kaydedilen dosyalara, internet bağlantısının olduğu her yerden ulaşılabilir.
- Sistemin bakım ve yönetimi, bulut hizmet sağlayıcılarının sorumluluğundadır. Veri saklama alanının bakımı ile ilgilenmek durumunda kalmazsınız.
- Teknolojik gelişmeler doğrultusunda bulut depolama hizmetleri sürekli güncellenir ve ihtiyaca göre yeni uygulamalar ortaya çıkar.
- Saklanan verilerin kaybolma ihtimali yoktur, klon sistemi ile dosyalar birden fazla sunucuya kaydedilir.
Bulut Depolama Sistemlerinin Dezavantajları
Bulut depolama hizmetinin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
- İnternet erişiminin olmaması ya da internet bağlantısının kesilmesi halinde saklanan dosyalara ulaşılamaz.
- Güvenlik, bulut depolama hizmeti veren şirketlerin en çok üzerinde durduğu konu, ancak yine de sanal ortamda saklanan verilerin kopyalanması ya da farklı kişilerin eline geçmesi endişesi var.
- Bulut depolama sistemleri uygun maliyetli sistemlerdir; ancak karmaşık bir fiyatlandırma sistemi vardır. İhtiyaca göre doğru sistemin en uygun fiyatla seçilmesi gerekir.
- İnternet hızı, bulut depolama sisteminin hızını doğrudan etkiler. Bağlantı hızından bağımsız olan fiziksel depolama daima bulut sistemlerinden daha hızlıdır.