HesapKurdu logo

Kredi Almak İçin Gereken Şartlar

Güncelleme: 28.12.2022
Yayımlama: 30.09.2015
Paylaş
İçindekiler

Kredi Kullanabilmek İçin Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi notu 1 ile 1.900 puan arasında oluşur ve 1 en riskli puan olurken, 1.900 ise en iyi puandır. Bankaların değerlendirmelerine göre değişmekle birlikte ise aşağıdaki tabloya benzer bir kredi notu değerlendirmesi kredi başvurusu sırasında yapılır. 

En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
1-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900

Bu değerlendirmede “en riskli” ve “orta riskli” grubun kredi kullanma şansı çok düşükken, az riskli grubun gelire bağlı olarak kredi kullanma ihtimali mevcut. İyi ve çok iyi gruplar ise gelirlerine orantılı olduğu sürece kredi kullanmakta çok fazla bir sıkıntı yaşamazlar. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için kredi notum kaç olmalı yazımızı inceleyin.

En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için kredi faizleri sayfamızı, gelire, aylık taksite göre hesaplama yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Notuna Göre Kredi Kullanma İhtimali 

Kredi Notu Aralığı
Kredi Risk Grubu
Kredi Kullanma İhtimali
1-699
En Riskli
Çok Düşük
700-1099
Orta Riskli
Düşük
1100-1499
Az Riskli
Gelire Bağlı
1500-1699
İyi
Yüksek
1700-1900
Çok İyi
Çok Yüksek

Tablomuzda belirtmiş olduğumuz değerlendirmeler tamamen bir genellemedir. Bu sebeple çeşitli bankalarda özellikle gelir durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kredi notunuz riskli seviyede yer aldığı için kredi kullanmıyorsanız kolay kredi yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Kredi notunuz riskli seviyede yer alıyorsa kredi kartına başvurun

Kredi notunuz riskli seviyede yer aldığı için kredi kullanamıyorsanız, 12 ay taksitli avans seçeneği ile kredi kartı edinebilirsiniz. Ayrıca kredi notunuzu yükseltmenin en hızlı yolu da aktif ve düzenli olarak kredi kartı kullanmaktır.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kredi Kullanmak İçin Gelirin Ne Kadar Olması Lazım?

Öncelikle bankaların geliri kabul edebilmesi için kayıtlandırılabiliyor olması gerekir. Bunun yanında gelirin yeterli gelmesi çekilebilecek kredi ile alaka bir durumdur. Yani aylık 1.000 TL taksitli bir kredi kullanmak istiyorsanız, bankaya en azından 2.000 TL bir gelir göstermeniz gerekir. Bu durum bazı bankalarda değişmekle birlikte, aylık kredi taksitlerinin en azından 2 katı aylık gelir olması genel olarak istenir. Ayrıca mevcut kredi ödemeleri de bu hesaplamaya dâhil edilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve hesaplama işlemi yapmak için ne kadar kredi kullanabilirim sayfamızdaki hesaplama aracımızı kullanın. 

Kredi Kullanmak İçin Kaç Ay Sigortalı Olmak Lazım?

Genel söylem itibarıyla sigortalılık süresi, yani kayıtlı olarak bir yerde çalışma süresi bankaların değerlendirmesine göre değişir. Ancak genelleme olarak:

1-  SGK’lı olarak çalışan: 

Son iş yerinde en azında 3 ay, toplamda ise 12 ay sigortalı olmak genel olarak bankalar tarafından istenir. Hatta bazı bankalarda son iş yerinde çalışma süresi 6 aydır. Ancak kredi kullanacak kişinin kredi notu iyi seviyede yer alıyorsa bu sürelere kısalabilir.

2- Vergi levhalı olarak çalışan:

Vergi levhalı olarak çalışan bir kişinin kredi başvurusu yapması durumunda, bankalar genel olarak vergi levhasında kâr gözükmesini ve işletmenin kuruluşu üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesini ister. 

3- Memur olarak çalışan:

Memur olarak işe başlanması durumunda, herhangi bir çalışma süresi bankalar tarafından genel olarak istenmez. Ancak bu durumda kredi notu bankalar açısından kredi değerlendirmesinde önemli bir referans olur. 

4- Emekli olarak çalışan:

Emekli aylık geliri bankalar tarafından süre kısıtlaması olmadan kabul edilir. Ancak emekli olarak çalışması durumunda süre kısıtlaması olmasa bile resmi olarak beyan edilmesi veya iş yerinden çalışıldığına dair yazı alınması istenir. Ayrıca emekli maaşınıza göre güncel faiz oranları üzerinden ne kadar kredi kullanabileceğinizi emekli kredisi sayfamızdaki aracımızdan anında hesaplayın. 

Konu ile ilgili detaylı bilgi için kredi almak için gereken şartlar sayfamızı ziyaret edin. 

Bana Kredi Çıkar mı?
Bana Kredi Çıkar mı?

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Şartlar

  • 18 yaşını doldurmuş olmanız,
  • Bankalarla kredi ve kredi kartı çalışmalarınızın düzgün olması,
  • İpotek verecekseniz eş rızanızın yazılı olarak bankaya verilmesi,
  • İhtiyaç kredilerinde 36 ay ve taşıt kredilerinde 60 ay talep etmeniz,
  • Konut kredisi hariç, aile gelirinizi krediye dâhil etmemeniz,
  • Gelirinizi resmi geçerliliği bulunan evrak ile beyan etmeniz, 

Yukarıda belirttiğimiz şartlar neredeyse tüm bankalar tarafından uygulanır. Bu şartların detaylı olarak incelemesi:

1- 18 yaşını doldurmuş olmanız

18 yaşını doldurmanız yasal sorumluluk açsından gerekli olsa da bankaların çoğunluğu 20 yaşın altındaki kişilere kredi işlemi yapmıyor. Bu durumda olan kişiler ancak kefil veya ipotek ile ilerleyebiliyor.

2- Bankalar ile çalışmalarınızın düzgün olması

Kredi veya kredi kartı ödemelerinizi zamanında yapmamanızdan dolayı, yasal/idari takibe düşmeniz durumunda bankalar ile çalışmalarınızı düzenli hale getirmediğiniz sürece kredi kullanmanız çok düşük bir ihtimaldir.

3-İpotek verecekseniz eş rızanızın yazılı olarak verilmesi

 Aile konutunuzu ipotek olarak verebilmeniz için eşinizden yazılı izin almanız (eş muvafakatnamesi) gerekir. Ayrıca kefil göstermek zorunda kalırsanız, yasal olarak kefilden de eş rızası alınmak zorundadır.

4-  Konut kredisi 360 ay, ihtiyaç kredisi 36 ay, taşıt kredisinde 60 ay vade talep etmeniz

İhtiyaç kredisi ipotekli veya ipoteksiz olması fark etmeden en fazla 36 ay vade ile kullanılabiliyor. Taşıt kredisi de en fazla 60 ay, konut kredisinin vadesi ise yasal olarak 360 aya kadar çıkabiliyor.

5- Konut kredisi hariç, aile gelirinizi krediye dâhil etmemeniz

İhtiyaç ve taşıt kredisinde sadece krediyi çekecek olan kişinin geliri kredi başvurusunda kabul edilir. Yani hane halkı geliri kredi hesaplamasına dâhil edilmez. Ancak hane mensupları kefil olarak kabul edilebilir.

6- Gelirinizin resmi geçerliliği bulunan evraklar ile beyan edilmesi 

Resmi olarak geçerliliği olan kaşe, mühür veya imzalı belgeler ile gelirinizi bankaya sunmanız durumunda ancak kabul edilir. İş yerinden yetkili kişilerin imzası üzerine alınan maaş yazısının kabul edilip edilmemesi ise tamamen bankanın değerlendirmesinde bir durumdur. 

İhtiyaç kredisi mi yoksa nakit avans mı avantajlı öğrenmek için ihtiyaç kredisi mi nakit avans mı sayfamızı ziyaret edin. 

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler

Özel Sektör Çalışanı
Kamu Çalışanı
Emekli
Vergi Levhalı
Maaş bordrosu
Maaş bordrosu
Emekli aylık dökümü
Güncel vergi levhası
SGK dökümü
İkamet belgesi
İkamet belgesi
İmza sirküleri
İkamet belgesi
Tapu fotokopisi
Tapu fotokopisi
Oda kayıt belgesi
İş yeri imza sirküsü
Araç ruhsatı veya faturası
Araç ruhsatı veya faturası
Bilanço ve gelir tablosu
Tapu fotokopisi 
Varsa ek gelir belgesi
Varsa ek gelir belgesi
Ticaret sicil gazetesi
Araç ruhsatı veya faturası


Tapu Fotokopisi
Varsa ek gelir belgesi


Araç ruhsatı veya faturası


Tapu fotokopisi konut kredisi, araç ruhsatı taşıt kredisi kullanılmadığı veya özel olarak banka istemediği sürece götürme gerekliliği olmayan evraklarıdır. Ancak bu evrakların kredi başvuru dosyasının içerisinde olması, kesinlikle kredinin onaylanmasını kolaylaştırır. Bunların yanında maaş bankasına gelir belgelerinin götürülmesine de gerek yok. 

Kredi ile Alakalı Diğer Terimler

Kredi Nedir? 

Geri almak kaydıyla satın alma gücünün belirli bir vade ve faiz karşılığında devredilmesidir.

Bireysel Kredi Nedir?

Ticari amaç dışında kalan her türlü ihtiyacı karşılamak için kullanılan kredi türleridir. Bireysel kredi ve ticarı kredi arasındaki farkları öğrenmek için bireysel ve ticari kredi farkı yazımızı ziyaret edin.       

İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç kredisi, basit anlamda kısa vadeli ve düşük tutarlı nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız bir kredi türüdür. Son zamanlarda bankaların da teknolojik gelişmelere ayak uydurması ile birlikte şubeye gitmeden telefon veya internet yoluyla bile ihtiyaç kredisi kullanılmaya başlandı. Hatta taksit yasakları ile birlikte cep telefonları için bile bankalar ihtiyaç kredisi vermeye başladı. 

Konut Kredisi Nedir?

Bireysel kredi türü olup sadece ev alımı sırasında kullanılabilen, vergi muafiyetleri (KKDF ve BSMV) ile kamu otoritesinin desteklediği bir kredi türüdür. Öte yandan aile bireyleri ve yakın akrabalar arasında yapılan satışlarda, finansman sağlama amacı (muvazaalı işlem) olduğu gerekçesi ile konut kredisi kullandırılmaz. 

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

Taşıt Kredisi Nedir?

Bireysel bir kredi türü olup ikinci el veya sıfır taşıt alımlarının yanında, mevcut araç ipoteği verilerek de kullanılabiliyor. Temelde ihtiyaç kredisinden farkı ise ipotek verilmesinden dolayı faiz oranlarının biraz daha iyi olması ve kredinin daha kolay onaylanmasıdır.

20 bankanın güncel taşıt faiz oranları için taşıt kredisi sayfamızı ziyaret edin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.