Katılım Bankaları

Güncelleme: 09.09.2024
Yayımlama: 25.01.2024
Paylaş
İçindekiler

Katılım Bankası Nedir?

Faizsiz bankacılık, diğer bilinen adıyla katılım bankacılığında; müşterilerden toplanan fonlar, şirketlerin çeşitli projelerine fon sağlanarak kullanılır ve bu projelerden elde edilen kâr payı ya da zarar vade sonunda fonları tutarında müşterilere bölünerek dağıtılır. Klasik bankacılık sisteminden ayrı olarak tercih edilmesinin sebebi, yatırım yapılan aracın faiz kazancının olmamasıdır.

Katılım Bankaları Hangi Hizmetleri Verir?

Katılım bankaları, diğer mevduat bankaları gibi aşağıdaki tüm hizmetleri verir:

  • Bireysel ve ticari finansman ürünleri (konut, taşıt, ihtiyaç)
  • Döviz alım - satım
  • Kredi kartı, doğalgaz, elektrik, su, telefon faturası tahsilatları
  • Havale ve EFT işlemleri
  • Telefon ve internet bankacılığı
  • ATM işlemleri
  • Çek senet tahsili
  • Sigorta ve bireysel emeklilik
  • Dijital bankacılık

Katılım Bankaları Nereye Bağlıdır?

Katılım bankaları da diğer bankalar gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) bağlıdır. Denetimleri de banka denetim müfettişleri tarafından yapılır. İslami kurallar doğrultusunda faizsiz bankacılık anlayışını benimseyen bu kurumlarda verilen hizmetler, oluşturulan İslami kurullar tarafından belirlenip bu doğrultuda karar alınır. Her katılım bankasının bünyesinde onay alınan İslami bir karar kurulu bulunur ve bu kurul piyasaya yeni sürülecek ürünler için uygunluk verir.

Faizsiz Bankacılık İşleyişi Nasıldır?

Faizsiz bankacılık işleyişi şu şekildedir:

  • Finansman talebinde bulunan müşteriye banka tarafından vekâlet verilir.
  • Müşteri malı banka adına satın alır.
  • Geri ödeme, anlaşılan kâr ve vade ile gerçekleştirilir.
  • Bu ticaretten elde edilen kâr ve zarar katılım hesap sahiplerine pay edilir.

Kâr payları genellikle klasik bankacılık sistemindeki faiz oranlarıyla yakındır. Bu durumun sebebi katılım bankalarıyla diğer bankaların aynı piyasa üzerinde rekabet ediyor oluşudur. Kâr oranları bu nedenle diğer bankalardaki faiz oranları göz önüne alınarak belirlenir.

Faizsiz kredi kartı veren bankaları öğrenmek ve detaylı bilgi almak için faizsiz kredi kartı veren bankalar sayfamızı ziyaret edin.

Kâr Payı ile Faiz Arasındaki Fark Nedir?

Kâr payı ile faiz arasındaki temel farklar aşağıdaki gibidir:

  • Kâr payı vade sonunda faiz ise vade başında belli olur.
  • Kâr payında müşteriye, katılım hesabı havuzunda toplanan fonların kullandırılmasından doğan kâr ödenir. Faizde ise müşteriye, bankanın çeşitli kaynaklarından elde ettiği gelirden elde edilen para ödenir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için faizsiz bankacılık sistemi nedir sayfamızı inceleyin.

Sıfır (0) Faizli Kredi ile Faizsiz Kredi Aynı Şey mi?

Sıfır faizli kredi, kullanılan kredi miktarının üzerine herhangi bir şekilde ekleme yapılmadan sadece anaparanın geri ödendiği kredilerdir.

Faizsiz kredi ise İslami kredi imkânı sunan katılım bankalarının faizsiz bankacılık esasına dayanarak verdikleri bir finansman ürünüdür. Klasik bankacılık sisteminden ayrı olarak tercih edilmesinin sebebi, yatırım yapılan aracın faiz kazancının olmamasıdır.

Katılım Bankaları Hangileri?

Dünyada adı İslâm bankaları veya faizsiz bankalar olarak geçen finans kuruluşları Türkiye'de katılım bankası adı altında hizmet verir. Bu bankalar için “katılım” kelimesi yaptıkları bankacılık türünün kar ve zarara katılma prensibine dayalı bir bankacılık olduğunu ifade etmek için kullanılır.

Türkiye’de faizsiz bankacılık prensibiyle çalışan kurumlar ve bu kurumlarda faydalanabileceğiniz hizmetler şunlardır:

  • Ziraat Katılım Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Katılım Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Emlak Katılım Bankası
  • Hayat Finans Katılım Bankası (Dijital Banka)
  • Dünya Katılım Bankası
  • T.O.M. Katılım Bankası (Dijital Banka)

Ziraat Katılım Bankası

Konut, taşıt ve ihtiyaç finansmanı ürünleri, mevduatınızı değerlendirebileceğiniz katılma hesabı ve altın hesabı ürünleri ayrıca kredi kartı ve banka kartı gibi birçok bankacılık ürününden yararlanılabilinir.

Detaylı bilgi alarak güncel kâr paylarını görmek için Ziraat Katılım sayfamızı ziyaret edin.

Vakıf Katılım Bankası

Vakıf Katılım ile cari hesap, katılma hesabı, konut, taşıt, arsa, işyeri ve tüketici finansmanı ürünlerinden faydalanıp VKart ile para çekip para yatırılabilir, para transferi işlemlerinizi gerçekleştirebilir, fatura ödemeleri yapılabilir.

Detaylı bilgi alarak güncel kâr paylarını görmek için Vakıf Katılım sayfamızı ziyaret edin.

Kuveyt Türk

Kuveyt Türk tüm finansman ürünlerinin yanı sıra katılma hesaplarıyla da müşterilerine hizmet vermektedir. Ayrıca, Altın Kart, Sale Plus, İhtiyaç Kart ve Seyyah Kart ile ihtiyaçlara yönelik bankacılık işlemlerinden yararlanılabilir.

Detaylı bilgi alarak güncel kâr paylarını görmek için Kuveyt Türk sayfamızı ziyaret edin.

Türkiye Finans Katılım Bankası

Türkiye Finans ile bireysel konut, taşıt ihtiyaç finansmanı ürünlerinin yanında TL ve döviz üzerinden hesap açarak kar payından faydalanılabilir. Ayrıca KOBİ’lere ve ticari müşterilere yönelik de pek çok ürün mevcuttur.

Detaylı bilgi alarak güncel kâr paylarını görmek için Türkiye Finans sayfamızı ziyaret edin.

Albaraka Türk

Albaraka mobil şubeden bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkün. Ayrıca, bireysel konut, taşıt ihtiyaç finansmanı ürünlerinden faydalanabilir, 7/24 Albaraka banka kartı, Hicaz Kart gibi kendi bünyesindeki banka kartları ve World ile anlaşmalı olan platinum, gold ve klasik kredi kartları da kullanılabilir.

Detaylı bilgi alarak güncel kâr paylarını görmek için Albaraka Türk sayfamızı ziyaret edin.

Türkiye Emlak Katılım Bankası

Türkiye Emlak Katılım Bankası ile bireysel ve ticari tüm finansman ürünlerine ulaşılabileceği gibi Türkiye Emlak Paraf Kart ürünü ile günlük ihtiyaçlar karşılanabilir. Bunların yanında Sigorta ve yatırım ürünlerine de kolayca ulaşmak mümkündür.

Kaynak:

Türkiye Katılım Bankaları Birliği

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder