Eşim ile Ortak Konut Kredisi Kullanabilir miyim?

Güncelleme: 22.09.2023
Yayımlama: 29.04.2016
Paylaş
İçindekiler

Konut sahibi olmak isteyen bireyler, bazen kredi ödemeleri için yeterli birikimleri olmadığında bankalara başvururlar. Bireyler bankaların istemiş olduğu bazı şartları sağlanmaları durumunda bankalar bireylere kredi verirler. Verilen bu kredi türüne de konut kredisi denir. Peki, bireyler eşleri ile ortaklaşa konut kredisi kullanabilir mi? Şimdi Hesapkurdu.com olarak dilerseniz bu yazımızda sizler için sıklıkla karşılaşılan bu sorunu bir örnek ile yanıtlayalım:

Soru: Bir bankadan 70.000 TL civarında konut kredisi talebinde bulundum. Fakat bu krediyi alabilmek için gelirimin yetersiz olduğuna dair geri dönüş aldım. 3 ay sonra iş başvurumun kabul edilmesi ile evi almaya tekrar karar verdim. Bu durumda eşim ile birlikte ortaklaşa konut kredisi kullanabilir miyim?

Yanıt: Konut kredisi alabilmeniz için öncelikle bazı şartları sağlamanız ve bankalara birtakım resmi belgeler sunmanız gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi de gelir belgesidir. Bu belge ile bireyler konut kredisi çekebilmek için yeterli gelire sahip olduklarını ispat ederler. Eğer konut kredisi kullanmak için geliriniz bankalara yeterli gelirse, kredi alacak olan kişiler gerekli şartları sağlayan kişiler ile ortak konut kredisi çekebilirler.

Öte yandan, eşini ile tapunuzu ortak olarak almanızı gerektirecek bir durumda söz konusu değildir. Çünkü konut kredilerinden aynı evde ikamet eden tüm bireylerin geliri hane halkı geliri olarak kabul edilerek, konut kredisi hesaplamasına dahil edilmektedir. Bunun yanında kanunen evlendikten sonra alınan taşınmazlarda, tapunun kimin üzerine olduğunun önemi olmadan mallar eşit olarak kabul edilir ve eşler birbirinin izni olmadan satış ve ipotek işlemi yapamaz. 

Hisseli bir tapu üzerinden kredi kullanmak istiyorsanız hisseli tapuya kredi sayfamızı ziyaret edin.

Ortak Konut Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Ortak tapu işleminde bankalar bireyler adına ayrı krediler açarlar, fakat kişiler birbirlerinin borcundan da sorumludurlar. Çünkü ipotek evin tamamına konulmaktadır.
  • Kaç kişi üzerine ortak tapu yapılabileceği, bankaların tahsis birimleri tarafından belirlenmektedir. Bu birimler, krediye başvuran bireyleri incelerler ve bireylerin banka koşullarını yerine getirip getirmediklerine göre bir karar verirler.
  • Ortak kredi için başvuran bireylerden birinin, bankanın kredi politikalarına uymaması halinde, kredi işlemine onay verilmez.
  • Bankalar ortak kredi için faiz oranlarını ve masraf miktarını değiştirebilirler. Çok fazla olmasa da ek masraflar olabilir.
  • Eşler de ortak kredi kullanabilirler ve onlar için de krediye uygunluk şartı aranmaktadır. Ortak tapular genellikle ikametleri farklı olan kardeşler arasında çok fazla kullanılır.

Nişanlılar ortak konut kredisi çekebilir mi öğrenmek için nişanlılar konut kredisi çekebilir mi sayfamızı ziyaret edin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.