İçindekiler
Not: Ekspertiz değeri 500.000 TL'ye kadar konutlarda en düşük peşinat oranı %10, 500.000 TL üzerinde konutlarda ise %20'dir. Ancak konutun A sınıfı enerji belgesi varsa konut değeri sınırı uygulanmadan en düşük peşinat oranı %10'dur. B sınıfı enerji belgesi olan konutlarda ise 500.000 TL üzerinde en düşük peşinat oranı %15'dir.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredisi faizlerini karşılaştırmak için konut kredisi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
Konut Kredisi Peşinat Tutarı
Konut kredisi peşinatı, gayrimenkul değerleme uzmanının (konut eksperinin) konuta biçtiği değerin 500 bin TL'ye kadar olan konutlar için en az %10, 500 bin TL üzeri (A ve B sınıfı enerji belgesi olmayan) konutlar için en az %20'sidir. Özetle konuta biçilen değerin ilgili mevzuat gereğince en fazla %90'nına kadar kredi kullandırılabilir.
Peşinat Olmadan Nasıl Ev Alınır?
- Peşinat kısmı için ihtiyaç kredisi kullanılabilir
- Projelerin peşinat kampanyalarından yararlanılabilir
- İpotek gösterilerek kredi kullanılabilir
Kolay Onaylanan Kredi Kartları:
* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu.
1- Konut Kredisi Peşinat Kısım İçin İhtiyaç Kredisi Kullanmak
Konut kredisini kullanacağınız banka size aynı zamanda bir ihtiyaç kredisi kullandırmak istemeyebilir. Ancak siz başka birinin adına kredi çekerek ya da başka bir bankadan ihtiyaç kredisi alarak peşinat kısmını kredilendirebilirsiniz. Bunun için kullanacağınız kredilerin aylık taksit ödemelerinin toplamının kayıtlı gelirinizin yarısını geçmemesi önemli bir kriterdir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak istiyorsanız ne kadar kredi alabilirim hesaplama aracımızı kullanın.
Konut peşinatı için ihtiyaç kredisi çekmenin dezavantajları
- Faiz oranlarının konut kredisinden yüksek olması,
- İhtiyaç kredisinin KKDF ve BSMV vergilerinden muaf olmaması,
- Konut kredisi taksitleri ile birleştiğinde ilk yıllar aylık kredi taksitlerinin yüksek olması,
Konut kredisi peşinatı için ihtiyaç kredisi kullanmayı düşünüyorsanız, aylık kredi taksitlerinin yüksek olmaması için esnek/artan ödemeli konut kredisini değerlendirebilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için artan ödemeli konut kredisi aracımızı kulanın.
Online olarak DASK teklifi almak ve anında poliçenizi kestirmek için DASK sayfamızı, konut sigortası fiyatlarını görmek ve anında poliçe almak için konut sigortası sayfamızı ziyaret edin.
2-Projelerin Peşinat Kampanyalarından Yararlanmak
Biçilen konut değerinin %80'ninden fazla tutarda bir kredi bankalar tarafından kullandırılamıyor. Ancak özellikle toplu konut projeleri ile nispeten lüks sayılan konut projelerinde müşterilerin ilgisini çekmek için %5, %10 gibi peşinat tutarları gerektiren kampanyalar düzenlenebiliyor. Bu kampanyalarda genel olarak %20'lik peşinat kısmından eksik kalan tutar taksitlere bölünerek yine banka üzerinden satıcı firmaya ödeniyor. Sonuç olarak banka %80'nin üzerinden bir kredi kullandırımı yapmıyor.

3- İpotek Gösterilerek Kredi Kullanmak
İpotek göstermek peşinat tutarı için ihtiyaç kredisi kullanmak ile aynı mantıkta olmakla birlikte, kredinin tutarını ve onaylanma ihtimalini arttırır. Bunun nedeni bankanın kullanılan ihtiyaç kredisi için ek teminata sahip olmasıdır. Ancak bu durumda ipotek verilecek gayrimenkul için eksper, ipotek ve sigorta masrafları da olur. Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için ipotekli ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.
Konutun Tamamına Kredi Çıkartırım Diyen Kuruluş ve Kişilere Dikkat Edin!
Konut kredilerinde tutarı sınırlaması olmasından dolayı özellikle emlak işi ile uğraşan bazı kişi ve kurumlar konut değerinizin tamamına kredi çıkartacaklarını öne sürerek, kredi işlemlerinizi takip etmek istiyor. Doğal olarak bu işlemlerin sonucunda da sizden çeşitli adlar altında komisyonlar talep ediliyor. Kesinlikle bu kişilere itibar edip kredi işlemlerinizi takip etmesi için evrakınızı vermeyin. Çünkü, ilgili mevzuat gereğince konutun en fazla %80'ine kredi çekebiliyorsunuz. Çok zor ama eğer bu kişiler bir şekilde konutun tamamına kredi çıkartabiliyorlarsa yasal olmayan bir işlem yapılmış demektir. İşlemler sizin adınıza olacağı için yasal sorumluluk da sizin üzerinize kalmış oluyor. Yasal olmayan işlemelerin size çeşitli sıkıntılar çıkartabileceğini ve bunların sonucunda çeşitli cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalabileceğinizi unutmayın.
Örnek Konut Kredisi Peşinat Hesaplama
Konut Değeri | Kredi Tutarı | Peşinat Tutarı |
250.000 TL | 225.000 TL | 25.000 TL |
400.000 TL | 360.000 TL | 40.000 TL |
600.000 TL | 480.000 TL | 120.000 TL |
Kaynaklar:
1.11.2006 Tarihli 26333 Sayılı Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik
27.09.2016 Tarihli 29840 Sayılı Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik
19.03.2020 Tarihli 8949 Sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı