Eşten İzinsiz Konut Satılabilir mi?

Güncelleme: 22.09.2023
Yayımlama: 18.05.2016
Paylaş
İçindekiler

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin devamlı olarak birlikte yaşadıkları yerdir. Eşiniz yaşadığınız nakit sıkıntıları, sahip olduğunuz borçlarınız nedeniyle sizden izinsiz olarak evinizi satışa çıkarabilir veya gayrimenkulünüzü ipotek edebilir. Aile Konutu Şerhi yasasının hayatımıza girmiş olması bu konuya yönelik kesin bir çözüm getirilmiştir. 

Aile Konutu Şerhi Kanunu

Aile konutu olarak kullanılan gayrimenkulün mülkiyet hakkının, eşin rızası olmadan üçüncü kişiye devredilememesidir. Bu yasa ile birlikte artık eşin rızası olmadan aile konutu ne satılabilecek ne de ipotek edilebilecektir. 

Aile konutu olmayan tüm evler ise (örneğin; yazlık vasıflı taşınmazlar, dağ evleri) özel olarak aile konutu şerhi konulmadığı satılabilir. Ancak bankalar kullanacağınız kredi, ipotek gibi tüm finansal işlemleriniz için aile konutu şerhi istemektedir. Aile konutu şerhi eşlerin boşanma kararı almaları durumu dışında devam etmektedir.

Aile konutu şerhi koymanın temel nedeni, eşin, çocukların ekonomik olarak teminat altına alınmasıdır. Yani bu kanun tek taraflı bir işlem yapılmasını engellemektedir.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredisi faizlerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?

Eski yasaların uygulanmasına göre eşin rızası olmadan evin satılması ancak mahkeme kararıyla ve oldukça zor bir süreçten geçilerek engellenebiliyordu. Aile konutu şerhi uygulamasına göre ise muhtarlıktan ve varsa apartman yönetiminden, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan belgeyle birlikte, vukuatlı nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanının ibrazı ile tapu müdürlüğüne başvurmak yeterli olacaktır. 

Eşlerden biri tapu müdürlüklerine başvurarak "Bu konut sadece eşimin değil, burası aile konutudur." şerhini koydurabilme hakkı elde edebilirler. Böylece konutların tapuları bundan sonra bir kişinin değil, ailenin üzerine kayıtlı olmaya başlamış ve eşinin rızasını almadan kimse evini satamaz hale gelmiştir. 

Sonuç Olarak;

Evlilik süresi boyunca, eşin izni olmadan aile konutu olarak sayılan evlerin satışı yasal olarak mümkün olmamakla birlikte, aile konutu dışında kalan evlerin satışı, bankalar aracı olarak kullanılmadığı sürece gerçekleştirebilir. İstanbul Barosu'nun son yıllardaki verilerine göre, Türkiye'de tapuların yaklaşık yüzde 65'i erkek eşlerin üzerine kayıtlı iken, aile konutu şerhi yasası ile tapular "aile" üzerine kayıtlı hale gelmiştir. Böylelikle, tapu üzerine kayıtlı olan kişi, eşinin rızasını almadan evi satamayacak ve ipotek ettiremeyecek duruma gelmiştir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder