Miras Kalan Konutlar İçin Yasal İşlemler

Güncelleme: 01.12.2023
Yayımlama: 08.09.2016
Paylaş
İçindekiler

Bir kişinin vefatı üzerine, yakınlarının geride kalan mal varlığı ve hakları üzerine hakkı ölüm anı itibariyle ortaya çıkar. Medeni Kanun gereğince, mirasçıların vefat eden kişiye ait bütün haklar üzerinde birlikte hareket etmeleri gerekir.

Kardeşler Arasında Miras Nasıl Bölüşülür?

Kardeşler arasında miras nasıl bölüşülür sorusundan daha önce kimler mirasçı sayılır sorusunu sormak gerekir. Miras bırakan kişinin eşinin de vefat etmiş olması halinde, ölüme bağlı kullanım yetkisi olan bir kişi ya da atanmış mirasçının olmaması durumunda, bırakılan miras kardeşler arasında eşit bölüşülür. Eğer miras bırakan kişinin vasiyeti varsa mirasçı olan kardeşlerin saklı paylarına ilişkin orana dokunulmadıysa bu vasiyet geçerli olup, kalan miras yine kardeşler arasında eşit ölçüde paylaşılır.

Bırakılan vasiyetin, mirasçıların saklı paylarını da kapsadığı durumlarda ise bu kardeşler saklı payları oranlarında tenkis davası (hakkından fazlasını almış olanların haklarının diğer mirasçının hakkı oranında eksiltilmesi) açabilirler. Kardeşler arasında miras nasıl bölüşülür diyen bireylerin vasiyetin iptali için dava açması da mümkündür. Vasiyet belgesinin aksinin ispatlandığı durumlarda ölüme bağlı sözleşmenin iptali davası açılabilir.

Birden fazla kişinin sahip olduğu gayrimenkul veya malların taraflar arasında bölüştürülmesi hakkında detaylı bilgiyi izale-i şuyu sayfamızdan edinin.

Miras Yoluyla Sahip Olunan Konutlar İçin Yasal İşlemler

Miras Kalan Konutun Satışı

Medeni Kanuna göre mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilme hakkına sahiptir. Bu durumda mirasçılar ortak karar alarak miras kalan konutu satabilirler.

Miras kalan gayrimenkulün satışı, tüm hissedarlar tapuya giderek imza vermesi ya da tüm hissedarların hisse satış yetkisi verdiği bir kişinin tapuda satış işlemini gerçekleştirmesi şeklinde yapılabilir.

Hissedarlardan birinin veya birkaçının 65 yaş üzerinde olması durumunda bu kişi ya da kişilerin öncelikle akli dengesinin yerinde olduğuna dair bir rapor alınması gerekir.

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda ise her mirasçı için, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa da satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteme hakkı doğar.

Miras kalan konutlar üzerinden kredi kullanmak istiyorsanız hisseli tapuya kredi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mirasla Kalan Hisseleri Almak İçin Konut Kredisi Kullanabilir Miyim?

Miras yolu ile hisse sahibi olduğunuz evin diğer hisselerini almak için konut kredisi kullanmanız mümkün değildir. Çünkü konut kredisinde akrabalar arası işlem yapılması mümkün değildir ayrıca bu durumda ev ya da bir evin bir bölümü zaten sizindir. Bunun dışında bankalar konut kredisi kullandırdıklarında evi ipotek altına alırlar. Bu durumda da bankanın evin bir bölümünü ipotek altına alması mümkün olamayacağı için kredi ile hisseleri almanız da mümkün olmayacaktır.

Vefat eden kişinin kredi hayat poliçesi nasıl sorgulanır öğrenmek için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

Miras Kalan Ev İçin Vergi Ödeyecek Miyim?

Veraset İntikal Vergisi

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre veraset yoluyla veya karşılıksız bir şekilde mal kazanan şahıs veraset ve intikal vergisi mükellefi sayılır. Bu vergi için her yıl farklı oranlar belirlenir. Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre, miras bırakanın kişisel eşyaları madalyon, kılıç gibi hatıra olarak nitelendirilen mallar vergi kapsamı dışında tutulur. Kanuna göre, veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekir. 

Veraset İntikal Vergisi hakkında detaylı bilgi için veraset ve intikal vergisi nedir yazımızı ziyaret edin. 

Emlak Vergisi

Miras kalan ev sahibi ve miras kalan evin özellikleri, emlak vergisi muafiyetlerini taşıyor ise, vergi muafiyeti söz konusu oluyor. Ancak, vergi muafiyeti şartları bulunmuyor ise, yılda iki eşit taksit halinde emlak vergisinin ödenmesi gerekir.

Değer Artış Kazancı Vergisi

Gelir vergisi kanununun 80'inci maddesi uyarınca gayrimenkul alış tarihinden itibaren tam 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancına konu oluşturmaktadır. Bu durumun tek istisnası şudur: Eğer konu gayrimenkul bedelsiz olarak edinilmişse (miras, bağış vb.) bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmez.

Konut Kredisi Hesaplama Araçları

Konut Kredisi Hesaplama Araçları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.