Hangi Gayrimenkuller İçin Konut Kredisi Kullanılabilir?

Güncelleme: 24.01.2024
Yayımlama: 04.05.2016
Paylaş
İçindekiler

Konut kredisi kullanarak ev almak isteyenlerin bilmesi gereken en önemli şeylerden biri bankaların her konut için kredi sağlamadığıdır. Bunun yanında konut kredisinin onaylanabilmesi için göz önünde bulundurulan kriterlerinden öne çıkanlar kişinin gelir durumu ve kredi notudur. Fakat bankanın borca karşılık, teminat kabul edeceği konutun krediye uygun olması bu faktörlerden en önemlisidir demek yanlış olmaz.

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

Konut Kredisi Kullanırken Alınacak Konut Neden Önemlidir?

Bankalar, müşterilerine konut kredisi sağlarken borcun ödenmemesi durumuna karşılık, sadece satın alınacak konut için ipotek uygularlar. Borcun ödenmemesi durumunda ise ilgili konutu satarak borcu tahsis ederler. Bu teminatın sorunsuz işleyebilmesi için ipotek ettikleri evin satışında hukuken sorun çıkmaması istenir. 

Hangi Konutlara Konut Kredisi Kullanılabilir

Kat İrtifakı ve Mülkiyeti Olan Konutlar

Kart irtifakı, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki eviniz için bodrum kat çıkıldıktan sonra, müteahhit ile evi alan kişi arasında yapılan, kişilerin paylarını gösteren bir tapu türü olarak tanımlanabilir. 

Kat irtifakı, bankaların krediye uygun evlerde aradığı önemli özelliklerden biridir. İpotek ettirilecek konut bir apartmanda yer alıyor ve kat irtifakı yok ise kredi onayı alınamaz. (Eğer satın alacağınız konut villa tipi veya müstakil ise arsa tapusu bankalar tarafından kat irtifakı yerine kabul edilebilir).

Kat mülkiyeti ise apartmanın projeye uygun olarak tamamlanması durumunda, her daire için ayrı ayrı mülkiyeti gösteren tapudur. Yani, kat irtifakının bir üst seviyesi olarak da tanımlanabilir. Eğer alınmak istenen daire kat mülkiyetine sahipse, krediye tüm uygunluk şartlarına göre bitirildiği anlamına gelmektedir. Ancak, konut veya apartmanda kat mülkiyeti alındıktan sonra, projeye aykırı herhangi bir değişiklik yapılması durumda, aykırılık durumuna göre gayrimenkul değerleme uzmanı (konut eksperi) kredi onayı vermeyebilir.

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti hakkında detaylı bilgiye ulaşın.

Hisse Tapulu Konutlar

Kredi borcuna karşılık ipotek ettirilecek konut, hisse tapulu ise bankaların teminat olarak kabul etmeye çok sıcak bakmayacakları söylenebilir. Kredi kullanacak kişiye ait olan hisse, borcun tamamını karşılıyor olsa bile bankalar konut kredisi alabilmek için gerekli onayı vermezler. Bunun temel nedeni ise borç ödenmediği durumda, konutun sadece belirli bir hissesinin satılmasının çok zor olmasıdır.

İpotekli Konutlar

Bir konut üzerinde birden fazla kurum veya kişinin alacağına karşılık ipotek bulunabilir. Bu alacaklıların her birinin dereceleri olur. Bankaların bir konutu teminat olarak kabul etmeleri için birinci dereceden alacaklı konumunda olmaları gerekir. Bunun nedeni, borca karşılık konutun satılması durumunda, alacaklı olanlar derecelerine göre yasal olarak hak önceliklerinin olmasıdır.

Eğer alınmak istenen konutta başka bir bankanın ipoteği varsa, yani konut daha önce konut kredisi ile alınmış veya üzerine kredi çekilmiş ise, şahıs veya diğer kurum ipoteklerinden farklı olarak kredi kullanılabilir. Bu durumun istisna olması ise bankaların kendi aralarında resmi olarak yazışma işlemi yaparak, kullanılan krediyi müşterisine değil de borcu oranında diğer bankaya gönderme işlemi ile çözmelerinden kaynaklanmaktadır. Bunun dışındaki ipotek durumlarında, ipotekler kalkmadığı sürece bankalar kredi işlemi yapmayacaktır.

Tamamlanmamış Konutlar

Bankalar tamamlanmamış bir konutu teminat olarak görmek için genellikle konutun en az %80’inin tamamlanmış olmasını isterler. İnşaatın bitmiş, konutun satışa hazır olması gerekmez. Hatta %80’in altında tamamlanma oranına sahip konutları kabul eden bankaların da bulunduğunu söylenebilir.

Konu hakkında detaylı bilgi için tamamlanmamış konuta kredi çıkar mı başlıklı yazımızı inceleyin.

Proje Aşamasındaki Konutlar

Henüz proje olarak var olan konutlar için de konut kredisi çekmek mümkündür. Ancak bunun için proje sahibi firma ile kredi kullanmak istenilen bankanın anlaşmalı olması gerekir. Bu durumda banka kişi adına krediyi açar ama kredi tutarını satıcının hesabına blokeli olarak gönderir. Blokenin açılması içinse satıcının konutu tamamlayarak, konutu kişiye devretmesi ve bankanın da kişiye devir işlemi sırasında ipoteğini koyması gereklidir.  

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.