Mortgage sisteminin 2007 yılında yasalaşarak ülkemize girmesiyle birlikte hayalimizde yer alan eve kavuşmak artık biraz daha kolay. Uzun vadeli ipotekli konut sistemi olarak kabul edilen mortgage sisteminde; tüketici konut için ihtiyacı olan tutarı banka aracılığıyla kullanabilir.
Bir yıldan otuz yıla kadar geri ödeme süresinin bulunduğu konut kredilerinde öncelikle satın alınacak evin belirlenmesi en önemli adım olarak kabul edilir.
Banka, inşaat halindeki bitmemiş konutlara kredi verebilir. Ancak, banka ya da kredi kuruluşunun bu noktada dikkat ettiği bazı koşullar bulunur.
Genellikle bu aşamada banka açısından ilgili konut için proje anlaşması olup olmaması önem taşır.
Almak istediğiniz ev krediye uygun mu nasıl anlayabileceğinizi ilgili yazımızdan öğrenin.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:
Satın alınmak istenen konut için banka ile inşaat firması arasında proje bazlı bir anlaşma söz konusu ise, tüketici rahatlıkla konut inşaat durumunda olsa dahi kredi çekebilir. Burada konutun tamamen bitirilmesi şartı aranmaz.
Proje anlaşmalı konut kredilerinde inşaatın tamamlanma derecesine bakılmaması tüketici açısından avantaj taşır. Banka proje bitimine kadar inşaat firması tarafından taahhüt edilen tüm işlemleri yakından takip eder ve inşaat firması üzerinde yasal açıdan güçlü bir yaptırım uygulayabilir.
Proje bazlı konut alımlarında piyasa oranlarına kıyasla, indirimli faiz oranı içeren kampanyalar da bankalarca sunulur.
Almak istediğimiz konut herhangi bir projede yer almıyor ve banka ile de anlaşması bulunmuyorsa, bu noktada önemli olan ilgili konutun inşaat tamamlama derecesidir.
Eksper tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporunda inşaat tamamlama yüzdesinin genellikle en az %70 olması istenir. Çoğu bankada ise bu oran %80 olarak kabul edilir ve uygulanır.
Burada önemli olan hem bina hem de dairenin büyük inşaat işlerinin bitirilmiş olmasıdır. Dışarıdan tarafsız bir gözle bakıldığında, örneğin binanın çatı, pencere, merdiven, asansör gibi işlemleri tamamlanmış, ufak tefek yapı işlerinin kalmış olması gerekir. Aynı şekilde dairenin içinin de mutfak dolapları, kapı, pencere gibi temel yapım işlemlerinin bitmiş olması hedeflenir.
Özetle bir ailenin konut ve binanın mevcut durumunda yaşaması için gerekli şartların yerine getirilip getirilmediği eksper açısından incelenir ve bankaya raporlanır.
Kredi çekmek isteyen tüketici, nasıl tapunun krediye uygunluğunu kontrol ediyorsa aynı şekilde konutun inşaat tamamlama derecesini de mutlaka kontrol etmelidir. Aksi takdirde ekspertiz işlemleri sonucunda konutunun gerçek değerinin çok altında bir değer ile karşı karşıya kalabilir ve kredisini kullanamaz.
Biten bir konut ile henüz %80’ini bitmemiş bir konutun eksper değerleri şüphesiz ki farklı olacaktır. Yasal açıdan ev ekspertiz değerinin en fazla %80’i banka tarafından kredi olarak verildiği için tüketici bu noktaya oldukça dikkat etmeli ve ekspertiz işlemini en doğru zamanda yaptırmalıdır.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.