Boşanmanın hukuki sonuçlarından birisi de mal paylaşımının yanında borç paylaşımıdır. Evliliklerde eşler manevi duygu ve bağlar ile hareket etmenin yanı sıra, ekonomik anlamda da ortak hareket ederler. Eşler arasındaki bu ekonomik ortaklık boşanma ile birlikte ortadan kalkar.
Evlilik süresince malların nasıl idare edileceğini, harcamaların nasıl yapılacağını ve boşanma veya ayrılık durumunda bu malların eşler arasında nasıl paylaşılacağını düzenleyen kurallara mal rejimi denir.
01. 01. 2002 yürürlüğe giren 4721 sayılı Medeni Kanun’da eşler arasındaki ekonomik ortaklığı dört farklı mal rejimi ile belirtilir.
Bunlar:
1. Mallara katılma rejimi,
2. Mal ayrılığı rejimi,
3. Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi,
4. Mal ortaklığı rejimi
olup, bunlar arasından eşlerin hangi mal rejimine tabi oldukları belirlenip bu doğrultuda mal paylaşımı yapılır. Türkiye’de geçerli olan yasal mal rejimi ise edinilmiş mallara katılma rejimidir. Eşler evlenirken bu dört ayrı mal rejiminden birisini seçebilecekleri gibi, kendi aralarında mal rejimi sözleşmesi de yapabilirler.
Boşanma durumunda taraflar bir mal rejimi seçmişse veya anlaşarak boşanıyorlar ise protokolde kredili konutun akıbetine karar verebilirler. Bu durumların dışında edinilmiş mallara katılma rejimi söz konusu olur. Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden önce alınmış malların paylaşımında mal ayrılığı, bu tarihten sonra edinilmiş malların paylaşımında ise mallara katılma rejimleri uygulanır.
Evlilik süresince kredi ile alınan ev edinilmiş mal kapsamına girer. Bu durumda boşanma davası açma tarihinize kadar olan ödemelerin yarı değeri üzerinde tasfiye payı alma hakkınız doğar. Diğer eşin çalışıp çalışmaması, hatta fiili olarak aynı evde yaşıyor olup olmamanız bile önemli değildir.
Alacak hakkınızın mahkemece karara bağlanması için harç ödeyerek mal tasfiye davası açmanız gerekir.
Söz konusu konut 2002 yılından sonra edinilmişse, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olur. Mal rejimi sona erdiği zaman açılacak tasfiye davasında evin veya elden çıkarılmış ise yerine geçen değerin yarısı üzerinde hak sahibi olursunuz. Boşandıktan sonra da ev kimin mülkiyetinde kalırsa kredi borçlarından o sorumlu olur.
Kısaca açıklamak gerekirse, boşanma davası sürerken, kredi ile alınan ev kimin mülkiyetinde ise ev onda kalmaya devam eder ancak edinilmiş mal olması nedeniyle diğer eşe, payı oranında ödeme yapılması yönünde mahkeme karar verir.
Örneğin;
100.000 TL'ye 01.01.2015 tarihinde kredi ile satın alınan evin 20.000 TL'lik kısmı evli iken ödenmişse, evlilik içinde ödenen paranın gayrimenkulün değerine oranı %20'dir. Taşınmazın 01.01.2016 tarihindeki güncel değeri 140.000 TL ise, bunun %20'si evlilik içinde edinilmiş mal sayılır, o da 28.000 TL'dir. Edinilmiş 28.000 TL'nin 1/2'si olan 14.000 TL boşanmada mal paylaşımı esnasında diğer eşe ait olacaktır. Bunun dışında evin devam eden kredi ödemeleri krediyi kullanan kişi tarafından yatırılmaya devam eder.
Boşanma durumunda eşlerden birinin kullanmış olduğu bireysel kredilerde banka tahsili sadece borçlu olan kişiden yapar. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamıyor.
Eğer kredi borcundan eşin haberi yok ise banka hukuki süreç başlatabilir. Çıkacak karar doğrultusunda banka borçluyu değiştirme hakkına sahiptir. Şöyle ki; eğer eşiniz adına kredi çekip ödemediyseniz, daha sonra da boşandıysanız borç direkt olarak sizin üzerinize geçecektir. Eğer borç ödenmemeye devam ederse banka tarafından haciz işlemi başlatılabilir.
Boşanma sürecinde eşlerden birinin ihtiyaç kredisi borcu olması halinde aşağıdaki durumlar geçerlidir:
• Eşlerden birinin bankalara olan bireysel borçları diğer eşe ödeme yükümlülüğü getirmez.
• Ortak kullanılan konuta eşlerden birinin borcu nedeniyle haciz gelebilir.
• Haciz işlemine karşı fatura ibraz ederek istihkak davası açılabilir.
• Kredi eş için çekilse bile kredi borcu kredinin yasal sahibine aittir.
• Krediyi çeken kişi, krediyi eşinin kullandığını ispat edebilirse ödediği parayı eşinden mahkeme kararıyla geri alabilir.
mızı ziyaret edin.Eşin borçlarından sorumluluk 1 Ocak 2002’de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’nun 224. maddesinde “Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.” şekilde belirtilmiştir.
Bu nedenle kişinin kredi kartı borcu ikinci bir kişiyi kapsamadığı için banka direkt borç sahibi ile iletişime geçer. Edinilmiş mallara katılma rejimine göre, evliliğin devamı süresince, eşlerin malları ayrıdır. Yani mal kimin adına kayıtlıysa onun sayılır.
Yani eşinizin kredi kartı borcu nedeniyle sizin adınıza olan gayrimenkule haciz gelmez.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.