Kredi Borcu Devam Eden Evin Satılması

Güncelleme: 24.01.2024
Yayımlama: 30.09.2015
Paylaş
İçindekiler

Konut kredisi borcu devam eden bir ev satılabilir. Ayrıca gerekli nakit para olduğu sürece, konut kredisi her zaman kapatılabilir ve ev üzerindeki banka ipoteği de kaldırılabilir. 


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


Kredi Borcu Devam Eden Konutun Kredi ile Alınması

Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabilir. Ayrıca mevcut kredi borçlusu olan banka ile yeni kredi kullanılacak banka, aynı ise bu süreç daha kısa sürede tamamlanır. Süreç yaklaşık olarak şu şekilde ilerler:

  1. Alıcının kredi başvurusunun onaylanması durumunda, eve eksper gönderilir ve gelen raporda evin hangi bankadan ipotekli olduğu belirtilir.
  2. Kredi başvurusunda bulunulan banka şubesi, kredi borçlusu olunan bankanın şubesinden, kredi borcunun kapatılması durumunda ipotek kaldırma yazısının verilmesi ve güncel kredi kapama tutarının belirtildiği, resmi bir yazı talep eder. 
  3. İlgili şube, yazıyı gönderdikten sonra tapuda satış işlemi yapılır ve yeni kredi kullanılan bankanın tapu üzerine ikinci derece ipoteği konulur. (Tapu işlemleri ve masrafları hakkında detaylı bilgi için tapu harcı hesaplama yazımıza bakabilirsiniz.)
  4. Tapu satış yapıldığına dair belgeler, kredi kullanılacak bankaya geldikten sonra kredi açılışı yapılır.
  5. Açılan kredi tutarının tamamı, kredi kullanan kişiye verilmek yerine mevcut kredi borçlusu olunan bankaya, borç tutarı kadar gönderilir ve kalan tutar kredi kullanan kişiye ödenir.
  6. Kredinin kapatılmasına istinaden, ipotek kaldırma yazısı ilgili şubeden alınır.
  7. Alınan ipotek kaldırma yazısı tapuya verilir ve eski bankanın ipoteği kaldırılarak, yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği birinci derece olur. (Ayrıca tapu işlemeleri ile alakalı bilmeniz gereken tüm detaylara tapu İşlemleri yazımızdan ulaşabilirsiniz.)

Bu işlem aslında satıcı veya alıcı için normal ev satışından çok da farklı işlemler değildir. Yapılan ek işlemlerin neredeyse tamamı, bankalar tarafından yapılır.

Alacaklılık hakkını rehin tutmak olan daini mürtehin hakkında detaylı bilgiyi daini mürtehin nedir, nasıl kaldırılır sayfamızdan edinin.

Konut Kredisi Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
Konut Kredisi Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Kredi Borcu Devam Eden Konutun Nakit Olarak Alınması 

Öncelikle alıcı ve satıcının birbirine güveni tam ise bahsedeceğimiz bu “blokeli çek” yöntemi kullanılmayabilir. Ancak herhangi bir güven problemi varsa, kesinlikle bu yöntemin nakit konut satışlarında kullanılmasını tavsiye ederiz. 

Bu yöntemde, satıcıya kredi borcu dışında ödenecek olan tutar bankaya yatırılır ve bunun karşılığında blokeli çek alınır. Süreç şu şekilde işler:

  1. Konut kredisinin borcunun devam ettiği bankadan, güncel kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarı öğrenilir. Ancak faizler günlük olarak hesaplandığı için konut kredisinin kapatılacağı güne kadar, ufak da olsa kapama tutarında bir değişiklik olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. (Kalan anapara borcunuzu kalan anapara hesaplama  aracımızdan öğrenebilirsiniz.) 
  2. Hesaplanan konut kredisi kapama tutarı haricindeki ev tutarı, alıcı tarafından bankaya yatırılır. Blokeli çek işlemini neredeyse tüm bankalar yaptığı için hangi bankaya yatırıldığının çok fazla bir önemi yoktur. Ama yine de kredi borcunun devam ettiği banka üzerinden yapılması, birden fazla bankaya uğranamayacağı için işlemleri hızlandıracaktır. 
  3. Yatırılan tutar karşılığında bankadan “blokeli çek” alınır. Hesaba yatırılan tutar karşılığında blokeli çek alınması durumunda,  bankaya çek getirilmediği veya belirlenen bloke süresine kadar hesapta yer alan para çekilemez.
  4. Tapuda ipotekli olarak ev satış işlemi yapılır ve blokeli çek satıcıya verilir. 
  5. Satıcı, blokeli çek ile alacağını bankadan tahsil eder.
  6. Konut kredisi borcu olunan bankaya, daha önce hesaplanan toplam kapama tutarı yatırılır ve tapu üzerinden ipoteği kaldırmak için yazı alınır. Bu aşamada eğer bankaya alıcının bu işlemleri yapması için yetki verilmediyse, satıcının da bankaya gelmesi gerekir.
  7. Bankadan alınan yazı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılır ve işlem tamamlanmış olur.

Ayrıca, bankadan blokeli çek almak için belirli bir ücret ödenmesi gerekir. Ödenecek ücret, işlemin yapıldığı banka ve yatırılan tutara göre de değişkenlik gösterebilir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.