25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para
0
faizli
Daini Mürtehin Nedir, Nasıl Kaldırılır?
Daini Mürtehin Nedir?
Daini mürtehin, özellikle sigortacılık sektöründe alacaklının alacağına karşılık teminat sağlayan maddi bir hak olarak tanımlanabilir. Dain kelimesi alacaklı, mürtehin kelimesi ise rehin anlamına gelir. Daini mürtehin kavramı, alacaklılık hakkını rehin tutmak olarak tanımlanabilir.
Daini Mürtehin Özellikleri Nelerdir?
- Alacağa karşı güvence sağlamak amacıyla bir mal üzerinde kurulan maddi hakkı karşılayan daini mürtehin kavramı, risk gerçekleştiğinde alacaklı tarafın maddi kayıp yaşama riski ortadan kaldırılmış olur.
- Daini mürtehin, borcun ödenmemesi durumunda alacaklıya mal üzerinden doğabilecek her türlü hak ve kazanca el koyma yetkisini verir.
- Daini mürtehin, alacaklının alacağını teminat altına alınması ve bir zarara uğramaması amacıyla oluşturulmuş bir haktır.
Konut kredisinde ipotek kaldırma hakkında detaylı bilgiyi konut kredisinde ipotek kaldırma sayfamızdan edinin.
Daini Mürtehin Nasıl Kaldırılır?
Genelde taşıt kredisi ve konut kredisi kullanımında uygulanan daini mürtehin, kredinin son taksidi ödenene kadar kaldırılamaz. Son taksit ödenip alacaklının finansal riski ortadan kalktığında rehin durumu ortadan kaldırılır. Daini mürtehin durumunun ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler, kredinin çekildiği tarihe göre değişir. 2011 öncesinde kullanılan kredilerde eski sistem ile bir rehin durumu söz konusudur; daini mürtehinin kaldırılması için şu adımlar izlenmelidir:
- Ruhsat ile birlikte kredi kullanılan banka şubesine başvuru yapılır.
- Bankanın yönlendireceği noterden rehin kaldırma yazısı alınır.
- Noterden alınan belge ile birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvuru yapılır.
- Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nde rehin kaldırma işlemi ruhsata işlenir.
Ocak 2011 ve sonrasında kullanılan kredilerle alınan taşıt ve taşınmazlar üzerindeki rehin durumunun kaldırılması için:
- Kredinin kullanıldığı bankaya başvuru yapılır, daini mürtehin durumu birkaç dakika içinde kaldırılır.
Kredi borcu devam eden konutun satılması hakkında detaylı bilgi almak için kredi borcu devam eden evin satılması sayfamızı ziyaret edin.
Rehin Durumu Nasıl Kontrol Edilir?
Daini mürtehin durumunun kaldırılması için yapılan başvurunun ardından e-Devlet üzerinden rehin durumunun kaldırılıp kaldırılmadığını kontrol edebilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra “Adıma Tescil Araç Sorgulama” sayfasına tıklayarak rehin durumunu kontrol edebilirsiniz.
E-Haciz nedir nasıl kaldırılır öğrenmek için E-Haciz nasıl kaldırılır sayfamızı ziyaret edin.
Daini Mürtehinin Amacı Nedir?
- Daini mürtehin, alacaklıyı finansal risklere karşı korumak, borcun ödenmemesi durumunda mağdur olmasını engellemek için uygulanır.
- Kredi kullanılarak alınan taşıt ve konutlarda, borçlunun kredi taksitlerini ödememesi durumunda daini mürtehin durumu devreye girer ve bankanın hakları güvence altına alınır.
- Alacaklının finansal kayıpla karşılaşacağı durumlarda sigorta şirketi devreye girer; ödemelerin yapılmaması durumunda daini mürtehin uygulanır ve rehin durumdaki taşıt ya da konut üzerinde alacaklı hak sahibi olur.
Daini Mürtehin Nerelerde Geçerlidir?
Daini mürtehin, özellikle iki çeşit kredi kullanımında oldukça yaygın bir uygulamadır. Bunlar:
- taşıt kredisi
- konut kredisi
Taşıt Kredisinde Daini Mürtehin
Taşıt kredisi ile alınan araçlar için yapılan kasko sigortası poliçelerinde daini mürtehin kavramı yer alır. Kredinin ödenmemesi durumunda banka, poliçede yer alan daini mürtehin ile sigorta şirketinden alacağını tahsil edebilir. Bu durumda, sigorta şirketi araç üzerinde hak sahibi olur.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Bankaların konut kredilerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.
Konut Kredisinde Daini Mürtehin
Bankalar, konut kredisi kullandırdıkları müşterilerine hayat sigortası yaptırma koşulu sunar. Yapılan hayat sigortası poliçesinde daini mürtehin maddesi yer alıyorsa kredi taksitlerinin ödenmemesi durumunda rehin durumu aktif olur. Kredi kullanarak konut alan müşterinin vefat etmesi durumunda ise borçlunun hakkı korunur ve hak sahipleri yani mirasçılar yerine sigorta şirketi bankaya ödeme yapar.
Kasko Sigortasında Daini Mürtehin
Taşıt kredisi aldığınız banka, kasko (taşıt kredisi alırken yaptırılan) yaptırdığınızda poliçede daini mürtehin olarak tanımlanıyor. Böylelikle olumsuz bir durum meydana geldiğinde sigorta şirketi, finansal kuruluşa ödeme gerçekleştiriyor.
Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!
- Ana Sayfa
- >
- Kredi
- >
- Konut Kredisi
- >
- Daini Mürtehin Nedir, Nasıl Kaldırılır?
- >
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.