Konut Kredisi İpotek Kaldırma

Güncelleme: 22.09.2023
Yayımlama: 01.11.2019
Paylaş
İçindekiler

Kredi ile alınmış konut üzerinde mevcut hakların elde edilmesi banka ipoteğinin kaldırılması ile kazanılır. Bunun için öncelikle kredi ödemelerinin bitmiş olması gereklidir. Sonraki adım ipoteğin kaldırılmasıdır.

Kredi Borcu Biten Konut İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Geçmiş dönemlerde bankalar tarafından alınan ipotek kaldırma yazısını kişinin kendisinin tapu müdürlüklerine iletmesi gerekirken son düzenlemelerle birlikte bu işlem elektronik ortama aktarıldı. 

İpotek kaldırma süreci şu şekilde işler:

  1. İpotek fek yazısı, kredi sahibinin talebi üzerine banka tarafından online olarak oluşturularak tapu müdürlüğüne iletilir.
  2. O yıl için belirlenmiş olan “ipotek kaldırma harç ücreti” bankaya yatırılır.
  3. Tapu müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerin ardından bir sorun görülmemesi halinde konutun üzerindeki ipotek kaldırır.
  4. İpoteğin kalkıp kalkmadığını e-Devlet sistemindeki "Tapu Bilgileri Sorgulama" sayfasından kontrol edilebilir.

Tapu ile ilgili tüm süreçleri detaylı bir şekilde tapu alım ve satım işlemleri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Konut Kredisi İpotek Kaldırma

e-Devlet Sistemi Üzerinden İpotek Kaldırma Takibi

Kredi kullanarak edinilmiş konut üzerinden ipotek kaldırmak için başvuru yapıldıktan sonra ipoteğin kalkıp kalkmadığı e-Devlet sistemi üzerinden kontrol edilebilir.

Bunun için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • T.C. kimlik bilgisi ve şifre ile e-Devlet'e giriş yapılır.
  • Arama kutusuna tapu yazarak "Tapu Bilgileri Sorgulama" sayfasına gidilir.
  • Sayfada kişinin adına kayıtlı taşınmazlar listesi görüntülenir.
  • İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmaz için "Detaylar" butonu tıklanır.
  • Açılan sayfada ilgili taşınmazın bilgilerinin yer aldığı tablonun altında bulunan " Taşınmazınızın üzerinde bulunan (şerh,beyan,rehin,irtifak hakkı vb.) için tıklayınız."  kısmına tıklanır.
  • Son sayfada "Taşınmazınıza ait herhangi bir şerh bilgisi bulunmamaktadır." yazıyorsa konut üzerindeki ipotek kalkmış demektir.

İpotek Kaldırmak İçin Gereken Belgeler

Konut kredisi ödemesini tamamlayan kişi, banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne gönderilen borcu yoktur yazısı ile ipotek kaldırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun için ipotek kaldırma harcının da önceden ödenmesi gerekir.

Yapılan son düzenlemelere göre, "Tapu Sicili Tüzüğünün 88. maddesi gereğince ipotek kaldırma evrakları elden ibraz edilemeyeceğinden, ipotek kaldırılması için gereken harcın da ödendiği bilgisini içeren evrakın banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekir."  

Bu durumda bankadan elden herhangi bir belge alarak tapu müdürlüğüne gitmeye gerek kalmamıştır.

Alacağınız konutun üzerinde farklı bir ipotek varsa ne yapılabilir  öğrenmek için ilgili yazımızı ziyaret edin. Alacaklılık hakkını rehin tutmak olan daini mürtehin hakkında detaylı bilgiyi daini mürtehin nedir, nasıl kaldırılır sayfamızdan edinin.

İpotek Kaldırma (Fek) Ücreti

İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir. 

Bankanın belirlenen 43,40 TL dışında daha fazla bir ipotek fek ücreti istemesi durumunda yapılması gerekenler ise şunlardır:

  1. Banka ücret almadan fek yazısını veremeyeceğini bildirdiyse talep ettikleri ücreti yatırarak ipotek fek ücreti yatırıldığına dair dekont mutlaka alınmalı.
  2. Bankadan alınan ipotek fekki ücret dekontu ile birlikte ikamet edilen ilçe Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılmalı.
  3. Tüketici Hakem heyetine başvuru oluşturarak bankanın haksız olarak almış olduğu ipotek ücretinin geri ödenmesi talep edilmeli.

Oluşturulan şikâyet sonucunda Tüketici Hakem Heyeti en geç bir yıl içerisinde talebi değerlendirerek kararın bir suretini ilgili adresinize bir suretini de ilgili bankaya tebliğ edecektir.

Tapuda İpotek Kaldırma Süresi

Kredi borcunun ödenmesinin ardından kişinin başvurusu sonrasında ipotek fekki belgeleri banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne iletilir. Herhangi bir sorun görülmemesi halinde konut üzerindeki ipotek şerhi silinir. Gayrimenkul üzerindeki ipotek, gerekli incelemeler tamamlandığında birkaç hafta içerisinde kaldırılır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.