İhbar Süresi Hesaplama

Güncelleme: 30.04.2024
Paylaş
Brüt Maaş (İsteğe Bağlı)

TL

İhbar Süresi Nasıl Hesaplanır?

1

İhbar süresi, çalışanın o iş yerinde çalıştığı süreye bağlı olarak değişir.

2

Ne kadar uzun süre çalışan bir iş yerinde çalıştıysa ihbar süresi o kadar uzun olur.

İçindekiler

İhbar Süresi Nedir?

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren veya işçi tarafından haklı bir neden olmaksızın feshedilmesi durumunda, karşı tarafa önceden haber verilmesi gerekir. Yani ihbar süresi, fesih kararının karşı tarafa ihbarını gerektiren süredir.

İhbar Tazminatı Nedir?

İhbar tazminatı, İş Kanunu’nun 17. Maddesinde düzenlenen işverenin işçiyi çıkarmadan ya da işçinin iş yerinden ayrılmadan önce karşı tarafa haber vererek mağdur olmasını önlemek amacıyla oluşturulmuş bir tazminat veya süredir. Tarafların birbirine önceden haber vermesi gereken süreye ihbar süresi, gerekli bildirimi yapmadan işçinin çıkması ya da işverenin çıkartması durumunda ödediği bedele ihbar tazminatı denir.

İhbar ve kıdem tazminatı hesaplamak için tazminat hesaplama aracımızı kullanın. 

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

İhbar Süreleri

İhbar süresi, çalışanın o iş yerinde çalıştığı süreye bağlı olarak değişir. Ne kadar uzun süre çalışan bir iş yerinde çalıştıysa ihbar süresi o kadar uzun olur. İhbar süreleri ve tazminat tutarları aşağıdaki gibidir:

Çalıştığı Süre
İhbar Süresi
İhbar Tazminatı Tutarı 
6 aydan az
2 hafta
2 haftalık brüt ücret /14 günlük
6 ay - 1,5 yıl arası
4 hafta
4 haftalık brüt ücret/28 günlük 
1,5 yıl - 3 yıl arası
6 hafta
6 haftalık brüt ücret/42 günlük
3 yıl ve üzeri
8 hafta
8 haftalık brüt ücret/56 günlük

*İhbar tazminatı ihbar süresinin işçiye tanınması durumunda ödenir. Ayrıca ihbar tazimatı tutarından damga ve gelir vergisi kesintisi yapılır ve tavan tutarı da yoktur. SGK'lı çalışanlar için rapor parası ne kadar öğrenmek için rapor parası hesaplama aracımızı ziyaret edin. 

İstifa Eden İşçinin İhbar Süresi Ne Zaman Başlar?

İhbar süresi, isitifa edilen günden itibaren başlar. Tarih belirtilmezse istifanın sunulduğu günden sonraki ilk birinci gün sayılır. İlk günden itibaren 2, 4, 6 veya 8 hafta sayılmalıdır. Bir işçi işveren tarafından işten çıkarılırsa ihbar süresi fesih ihbarında belirtilen bir gün varsa aynı gün veya bir gün sonra başlar.

3 Yıla Kaç Gün İhbar?

İhbar süresi çalışanın çalıştığı süre ile doğru orantılıdır. 3 yıla kadar çalışan bir kişinin ihbar süresi 6 haftadır. 3 yıldan fazla çalışan bir kişinin ihbar süresi ise 8 haftadır. 

Ihbar Süresini Uyulmazsa Ne Olur?

İhbar süresine kanunda belirtilmiş olan yazılı bildirime uyulmazsa, uymayan taraf işçinin kıdem durumuna göre belirlenecek olan tazminatı karşı tarafa ödemekle yükümlüdür.

İşçi İhbar Süresinde İşe Gitmezse Ne Olur?

İş akdi işveren tarafından feshedildiyse, işveren işçiye ihbar süresine ait tazminatı (ihbar tazminatını ödemek yerine ihbar süresi sonuna kadar işçiyi çalıştırmaya karar verebilir. Yani işçiye işten çıkarılıdığını belirtip ihbar süresini başlattıysa işçinin bu sürede işe gimesi gerekir. İhbar süresi dolmadığı hâlde işverenle anlaşmadan/haber vermeden işe gitmeyi bırakırsa işveren iş sözleşmesini işçinin feshettiğini yani bu defa işçinin istifa ettiğini düşünüp, işçiye kıdem tazminatını ödemekten vazgeçebilir. 

İhbar Süresinde Çalışmak İstemezsem Ne Olur?

ihbar süresinin sonuna kadar işyerinde çalışmak istemeyen işçi (örneğin işçi ihbar süresi dolmadan yeni iş bulmuş ve hemen yeni işyerinde işe başlaması gerekiyor olabilir), işverene ihbar süresini kullanmak istemediğini bildirip işten ayrılırsa bu durumda işveren işçiye kıdem tazminatını yine ödemek zorundadır, işçiyi istifa etmiş sayıp kıdem tazminatını ödemekten vazgeçemez.

15 Gün İhbar Süresi Zorunlu mu?

Evet, 6 aydan az çalışan kişiler için İki hafta ihbar süresi zorunludur. Aksi kararlaştırılmadıkça bildirimin yapıldığı tarihin ertesi gününden başlayarak 14 gün sayılması gerekir. 14. gün iş sözleşmesi ise, feshedilmiş olur.

Kaynak:

Hesapkurdu.com Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama

Makaleyi faydalı buldunuz mu?

3,7 Puan - 17 Kullanıcı

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder