25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para
0
faizli
Online Alışverişte Ürün İadesi ve Tüketici Hakları
Tüketici Hakları Nelerdir?
Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 adet temel ve evrensel tüketici hakkı vardır. Bu haklar şunlardır:
- Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı
- Sağlık ve güvenlik hakkı
- Bilgi edinme hakkı
- Eğitilme hakkı
- Zararların giderilmesi hakkı
- Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı
- Ekonomik çıkarların korunması hakkı
- Seçme hakkı
- Temsil edilme, örgütlenme, sesini duyurma hakkı
Döviz alışverişlerinizi kredi kartı üzerinden nasıl yapabilirsiniz öğrenmek için kredi kartı ile döviz üzerinden alışveriş sayfamızı inceleyin.
Hakların Açıklamaları Nelerdir?
Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Temel ihtiyaçlar olan barınma, ısınma, yiyecek, içecek, su bulma haberleşme ve ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçlarıdır.
Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Her tüketici satışa sunulan her ürünün kendi sağlığı ve güvenliği açısından kendisine zarar verip veremeyeceğini bilmelidir.
Bilgi Edinme Hakkı: Tüketici bir ürünü satın alırken kararının doğru olabilmesi adına ürün hakkında caydırıcı, yanıltıcı, reklamdan, etiket ve ambalajlardan uzak tutulmasıdır.
Eğitilme Hakkı: Tüketicinin kendi hak ve hukukunu koruyabilmesi ve tüketici bilincine sahip olabilmesi için eğitim alabilmesidir.
Zararların Giderilmesi Hakkı: Tüketicinin satın aldığı mal ve hizmetlerinden dolayı uğradığı zararın giderilmesi, hizmetin tekrar tüketiciye ulaştırılması hakkıdır.
Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı: Tüm dünyanın gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi için çevrenin korunması, doğal kaynakların korunması hakkıdır.
Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı: Tüketiciye satın alacağı ürünler arasında kıyas yapma hakkının verilmesi, fazla çeşitte mal ve hizmetin tüketiciye sunulması ve satış sonrası destek ve servisin verilmesi hakkıdır.
Seçme Hakkı: Tüketicilerin istedikleri ürünlere istedikleri zaman ulaşabildikleri haktır. Devlet, pazarlarda oluşabilen rekabet aksaklıklarının giderilmesi için ürünleri tüketicilere uygun fiyat ve kalite ile sunmalıdır.
Temsil Edilme, Örgütlenme ve Sesini Duyurma Hakkı: Üst tarafta belirtilen hakları tüketicilerin koruyabilmesi, sıkıntılı durumların giderilebilmesi ve bir araya gelerek birlik oluşturabilmeleri için verilen haktır.
Online alışveriş yaparken kullanılan sitenin güvenli olup olmadığını anlamak için alışveriş sitesinin güvenli olduğu nasıl anlaşılır sayfamızı inceleyin.
Cayma Hakkı Nedir?
Cayma hakkı tüketicinin en büyük güvencelerinden biridir. Cayma hakkı detayları ise şunlardır:
- Tüketicinin 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden sözleşmeden cayma hakkını ifade eder.
- Ön bilgilendirme yükümlülüğü gerçekleştirilmediyse cayma hakkı 1 yıla kadar uzar. Ön bilgilendirme, tüketicinin satıcı tarafından mal veya hizmet hakkında alışverişten önce bilgilendirilmesidir.
- Cayma hakkı kullanıldığında tüketici ürünü satıcının belirttiği kargo firması ile ücretsiz olarak 10 gün içerisinde iade etmelidir. Satıcının da 14 gün içerisinde ücret iadesini gerçekleştirmesi gerekir. Detaylı bilgiyi kredi kartı internet alışveriş iadesi yazımızdan alabilirsiniz.
- Mal satışlarında taahhüt edilen süre 30 günü geçemez. Siparişin bu süre içerisinde yerine getirilmemesi durumunda tüketicinin sözleşmeyi feshetme hakkı mevcuttur.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ve bankaların kredi işlemleri sonucu talep ettiği kredi dosya masrafı iadesi hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edin.
Cayma Hakkı İstisnaları Nelerdir?
- çabuk bozulabilen ve son kullanma tarihi geçebilecek ürünler
- kişiye özel hazırlanan ürünler
- hijyenik açıdan hassas ürünler (kozmetik, iç giyim vb.)
- çoğaltılabilecek ürünler ve baskı ürünleri (DVD, kitap vb.)
- yazılım programları
- mücevher
- uçak bileti, otel, tur hizmetleri
Avantajlı kredi kartları görmek için kredi kartları, güncel kredi faizlerini görmek için kredi faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Ayıplı Mal İadesi
- Satın alınan üründeki gözle görülür bir yırtık, kırık vb. kusurlar açık ayıp olarak değerlendirilir. Bu ürünler 30 gün içerisinde koşulsuz iade edilebilir.
- Satın alınan ürünün kusuru ilk bakışta anlaşılmıyor ve ürün kullanımıyla ortaya çıkıyor ise gizli ayıp olarak değerlendirilir. Örneğin; satın alınan bir ayakkabının ilk bakışta bir kusuru yok ve kullanım sonucu yırtıldıysa bu gizli ayıptır. Bu durumda satın alındığı tarih itibariyle 2 yıl içerisinde iade edilebilir.
- Kullanım sonucu ortaya çıkan kusurlarda tüketicinin ürünü teknik özelliklerine ve kullanım talimatına göre kullanmış olması gerekir. Buna rağmen oluşan kusurlardan tüketici sorumlu değildir.
Yemek kartlarıyla online alışveriş yapabileceğiniz siteleri öğrenmek için yemek kartlarıyla online alışveriş yapılabilen siteler sayfamızı inceleyin.
Tüketicinin Başvurabileceği Yasal Yollar
Tüm bu haklara rağmen hakları ihlal edildiği durumda tüketici, Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici mahkemelerine başvuru yapılır. Bu başvuru e-Devlet üzerinden gerçekleştirilir. (e-Devlet üzerinden başvuru yapmak için tıklayın)
Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilmek için satın alınan mal veya hizmetin belli bir tutarın altında olması gerekir. Aksi durumda Tüketici Mahkemelerine başvurulabilir.
Kaynaklar:
T.C. Ticaret Bakanlığı İnternet Üzerinden Yapılan Tüketici İşlemlerinde Yasal Haklar
28/11/2013 Tarihli 28835 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun
Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!
- Ana Sayfa
- >
- Kredi Kartı
- >
- Online Alışverişte Ürün İadesi ve Tüketici Hakları
- >
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.