Kredi kartları, günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Kredi kartlarınız ile birlikte pek çok ihtiyacınızı kolaylıkla karşılamanız mümkün. Bu kadar önemli bir noktaya gelen kredi kartlarınızın güvenliğini sağlamak, maddi olarak kendi güvenliğinizi sağlamak demektir. Peki, keyifli ve güvenli bir alışveriş yapabilmek için pos cihazlarında, bankamatiklerde, internette kullandığımız bu kartların güvenliğini nasıl sağlayabiliriz?
Günlük hayatımızda daha fazla hız kazanmak amacıyla vergi, trafik cezası ödeme ya da alışveriş gibi pek çok işlem internet üzerinden yapılmaktadır. Bu işlemleri gerçekleştirirken doğal olarak kişisel bilginizi kullandığınız internet sayfaları ile paylaşmaktasınız. Bilgilerinizin güvenliğini sağlamak için öncelikle kullandığınız internet sayfasının “https” bağlantılı olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca kullandığınız internet sayfasının güvenlik sertifikası da bulunmalıdır. Bu ağlardan yapacağınız alışveriş kredi kartlarınızın güvenliğini sağlayacaktır.
İnternetten alışveriş yaparken ise sanal kart kullanarak limitinizi alışveriş tutarınız kadar ayarlayabilirsiniz. Ayrıca 3D Secure ödeme seçeneğini aktif hale getirerek ödeme işlemlerinizin son aşamasında telefonunuza gelecek kod ile internet üzerinden yapacağınız alışverişlere bir güvenlik adımı daha ekleyebilirsiniz.
Bunun dışında belirli aralıklarla kredi kartınızın şifresini değiştirmek de uygulayabileceğiniz bir diğer güvenlik önlemlerinden biridir.
İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz işlemler sonucunda kart bilgilerinizin riske girmesi durumunda derhal bankanızla görüşebilir, gerekli olduğunu hissettiğiniz durumlarda hukuki süreçlere başvurabilirsiniz.
Kredi kartınızın şifresini evlilik yıldönümü, doğum günü gibi kolay bulunabilecek bir şekilde belirlememeniz sizin avantajınıza olacaktır.
Bunun dışında şifrelerinizi kullandığınız bankamatiklerde şifrenizi başka kişilerin görmediğinden emin olmalısınız. Kullandığınız bankamatikte herhangi bir tuhaflık gördüğünüz durumlarda (kameralı dolandırıcılık vs.) işlemlerinizi bu bankamatiklerde gerçekleştirmekten kaçınmalısınız.
Aynı şekilde restoranlarda kredi kartı ile ödeme yapmanız gerektiğinde garsonların kablosuz pos cihazını sizin yanınıza getirmesini rica edeniz. Her ne sebepten olursa olsun kart bilgilerinizi garsona vererek ödeme yapmaktan kaçınınız.
Son olarak da internet üzerinden yapacağınız online işlemler için belirlediğiniz şifrelerin hem harf hem de rakam içeren şifreler olmasına dikkat ederek kredi kartı şifrenizi koruyabilirsiniz.
Banka hesaplarını kullanan pek çok kişi hız kazanmak için paralarını bankamatiklerden çekmektedirler. ATM’de meydana gelen arıza nedeniyle kartınız ATM’de kalabilir. Bu durumda, bankamatiğin başından ayrılmayarak bankanızın çağrı merkezini aramalısınız ve kartınızı kullanıma kapatmalısınız. Eğer herhangi bir bankanın şubesindeki bankamatiği kullanıyorsanız ilgili personellerden yardım alabilirsiniz. Banka çalışanları, ehliyet veya nüfus cüzdanınızı göstermeniz halinde kartınızın ATM’den çıkarılmasını sağlayabilir.
Sahte kredi kartı, kartı bilgilerinin kopyalanarak izinsiz olarak basılan farklı bir karta kodlanması ile oluşturulur. Sahte karta kodlanan bilgiler, gerçek kredi kartının manyetiğinden ele geçirilerek kopyalanır. Kredi kartınızdan yapılan şüpheli işlemler, kartınızın kopyalanmış olduğuna işaret edebilir, bu durumda acilen bankaya bilgi verilmeli ve kart alışverişe kapatılmalıdır. Sahte kredi kartı hakkında detaylı bilgi için sahte kredi kartı nasıl anlaşılır yazımızı ziyaret edin.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.