Sahte Kredi Kartı Nasıl Anlaşılır?

Güncelleme: 08.02.2023
Yayımlama: 26.05.2022
Paylaş
İçindekiler

Sahte kredi kartı, kartı bilgilerinin kopyalanarak izinsiz olarak basılan farklı bir karta kodlanması ile oluşturulur. Sahte karta kodlanan bilgiler, gerçek kredi kartının manyetiğinden ele geçirilerek kopyalanır. Kredi kartınızdan yapılan şüpheli işlemler, kartınızın kopyalanmış olduğuna işaret edebilir, bu durumda acilen bankaya bilgi verilmeli ve kart alışverişe kapatılmalıdır. 

Kredi Kartı Bilgileri Hangi Yöntemler ile Kopyalanıyor?

Kredi kartı bilgileri, ATM ya da pos cihazlarına yerleştirilen kart kopyalama cihazları aracılığıyla ele geçirilebiliyor. 

  • ATM’lerde kart takılan bölmeye yerleştirilen kopyalama cihazı ile kartın manyetiğinden bilgiler kopyalanabiliyor. Müşteri şifresi ise ATM’de şifrenin tuşlandığı klavyeyi görüntüleyen gizli bir kamera ile ele geçiriliyor.
  • POS cihazları üzerinden yapılan kredi kartı dolandırıcılıkları ise POS cihazlarına takılan kopyalama cihazı ya da müşteri fark etmeden kartın POS cihazından bağımsız aparata okutulması ile yapılıyor.

Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Fiziki alışveriş ve ATM’den yapılan işlemlerde, kart şifresinin üçüncü kişilerle paylaşılmaması önemli. Ayrıca; kredi kartından yapılan işlemler belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve şüpheli işlem tespit edilmesi halinde bankaya bildirilmesi gerekiyor.

İnternette ise yalnızca güvenli web sitelerinden alışveriş yapılmalı. Bilinen, SSL sertifikalı web siteleri üzerinden 3D ödeme yöntemiyle yapılan alışverişler ile kartınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, internetten yapılan ödemelerde, kart şifresi istenmez. İnternet ya da telefon üzerinden kart şifresini isteyen şahıslara güvenilmemesi ve kart bilgilerinin, şifrenin ya da 3D secure işlem doğrulama şifresinin paylaşılmaması gerekir. 

Kredi Kartının Kopyalanması Durumunda Zararı Kim Karşılar?

Kartın kopyalandığından şüphelenilmesi durumunda ilk olarak kartın kullanıma kapatılması gerekir. Ayrıca; yazılı başvuru ile bankaya durum bildirilmelidir. Kartın kopyalanmasında kart sahibinin bir ihmali ya da payı yoksa zarar, banka tarafından karşılanır. Ancak, dolandırıcılığın tespit edildiği anda bankaya ve polise bildirilmesi son derece önemli. Kart sahibinin şifresini bilen üçüncü şahıslar tarafından yapılan işlemler ise banka tarafından karşılanmaz, şifre güvenliği kullanıcının sorumluluğundadır. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.