Kredi Kartı Hesap Özeti Açıklamaları

Güncelleme: 17.04.2024
Yayımlama: 22.04.2016
Paylaş
İçindekiler

Kredi Kartı Hesap Özeti

Kredi kartı borcu ile ödeme tarihleri için tüm detayların yer aldığı döküm, hesap özeti olarak nitelendirilir. Tercihe göre Türk Lirası veya yabancı para cinsinden hesap özeti kesilebileceği gibi e-posta veya basılı olarak da kullanıcıya gönderilebilir. Ancak hesap özetinin basılı olarak istenmesi durumunda bankanın ek ücret talep etme hakkı bulunur.

Kredi Kartı Hesap Özeti Açıklamaları
Kredi Kartı Hesap Özeti Açıklamaları

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kredi Kartı Toplam Borç (Güncel Borç)

Kredi kartından dönem içinde yapılan harcamalar ile taksitlerin toplam tutarını gösteren borç, toplam borç olarak ifade edilir. Yani kredi kartında olan tüm borçlarınızın toplamdır.   

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi

Kredi kartı hesap özetinde yer alan dönem borcunun ödemesi için verilen son tarihtir. İlgili mevzuat gereği hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında 10 günden az süre olamaz. Ayrıca son ödeme tarihinden sonra ödenen borçlar için gecikme faizi uygulanır ve asgari ödeme tutarı ödenmemesi durumunda kredi notu raporuna geç ödeme olarak yansır. 

Kredi kartı dönem borcu hakkında detaylı bilgi için kredi kartı dönem borcu yazımızı ziyaret edin. 

Kredi Kartı Hesap Kesim Tarihi 

Hesap kesim tarihi, kredi kartı kullanıcıları için dönem içi harcamalarının borç bakiyesi olarak yansıdığı tarihtir. Yani hesap kesim tarihinden sonra yapılan harcamalar bir sonraki hesap özetine yansır.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı 

Asgari ödeme, kredi kartı limitine göre dönem borcu üzerinden alınabilecek olan "en alt " ödeme tutarının hesaplanmasıdır. Bu tutarın ödenmemesi durumunda kredi notu raporuna geç ödeme yansır.

Asgari ödeme tutarınızı hesaplamak istiyorsanız asgari ödeme tutarı hesaplama aracımızı kullanın.  

Kredi Kartı Limiti

Kredi kartı kullanıcılarının, müşterisi oldukları bankalarda sahip oldukları her bir karta tanımlı olan limittir. İlgili mevzuat gereğince ilk kredi kartı edinilmesinde aylık kayıtlı gelirin en fazla 2 katı, takip eden yıllarda ise en fazla 4 katı kredi kartı limiti banka tarafından belirlenebilir.

Gelirinize göre kredi kartı limitinizi hesaplamak için kredi kartı limit belirleme aracımızı kullanın.

Kredi Kartı Limit Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kredi Kartı Limit Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi Kartı Dönem İçi Harcama

Bir hesap kesim tarihinden diğer hesap kesim tarihine kadar yapılan harcamaların tamamına dönem içi harcamaları denir. Ağırlıklı olarak kredi kartlarında bir dönem 30 günden oluşur.

Kredi Kartı Devreden Bakiye (Son Ekstreden Kalan Borç)

Devreden bakiye, bir dönem önceki hesap özetinden kalan borcun bir sonraki döneme aktarılmasına yani devredilmesidir.

Kredi Kartı Nakit Avans Limiti 

Bankaların kampanyalarına göre kredi kartı üzerinden vermiş oldukları kredilerdir. Aylık ödemeleri kredi kartı ekstresine yansır ve kullanılan nakit avans tutarı kredi kartının kullanılabilir limitinden düşer. Yani taksitli alışveriş yapmak ile aynı mantıkta süreci işler.

Nakit avans limiti hakkında detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için taksitli nakit avans sayfamızı ziyaret edin.

Taksitli Nakit Avans Hesaplama Nasıl Yapılır?
Taksitli Nakit Avans Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi Kartı Gecikme, Alışveriş ve Nakit Çekim Faizi

Kredi kartı dönem borcunun ödenmemesi durumunda, asgari ödeme tutarına kadar olan kısmına uygulanan faiz oranına kredi kartı işlemlerinde gecikme faizi denir. Asgari ödeme tutarının dışında kalan dönem borcuna uygulanan faize ise kredi kartı işlemlerinde akdi faiz denir.

Ayrıca kredi kartı gecikme faizinizi kredi kartı gecikme faizi aracımız üzerinden anında hesaplayabilirsiniz.

Asgari Ödeme Yapıldığı Zaman Uygulanan Faiz Oranı

Ödenmemesi durumunda mevcut dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi ise 2024 yılı 6 Nisan tarihinden itibaren en fazla aylık %4,55 olarak uygulanabilir. 

Kredi Kartı Kullanılabilir Limit

Kredi kartı dönem harcaması ile kalan taksit tutarları toplamının kredi kartı limitinden düşülmesi sonucunda kalan limite, "kullanılabilir limit" denir. Yani toplam kredi kartı borcunun kredi kartı limitinden düşülmesi sonucunda bulunur. 

Kredi Kartı Kalan Taksit

Dönem borcuna yansıyan taksit dışında ödenmeyen taksit sayısının toplamı "kalan taksit" olarak ifade edilir. Ayrıca belirli bir faiz oranı karşılığında mevcut kredi kartı borçlarını taksitlendirme imkânı sunan bankalar da mevcuttur.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.