Kredi Kartı Aidatı

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 08.01.2016
Paylaş
İçindekiler

Kredi kartları bankacılık ürünleri arasında en fazla şikayete sebep olan ürünler arasında. En çok karşılaştığımız şikayetler ise iptallerde yaşanan sıkıntılar ile aidat veya yıllık ücret adı altında tahsil edilen masraflar. Gerçekte tüketici mağduriyetini önlemek için oluşturulmuş pek çok kural mevcut. Örneğin,

  • Her bankadan aidatsız kredi kartı alabilirsiniz, ancak özel bir ödül programı veya avantajlı taksit seçenekleri istediğinizde neredeyse her zaman kart aidatı ödemeniz gerekir.
  • Haklı bir sebebiniz veya aşağıda özetlediğimiz düzenlemelerle bağlantılı bir ihlal durumu olmadığı sürece banka ödemiş olduğunuz kart aidatlarını size geri ödemek zorunda değil.
  • İptal etmek istediğiniz kartın ödemelerini bitirmek için aylarca beklemenize gerek olmaz; banka borç bakiyeniz olsa dahi iptal talebinizi gerçekleştirmek ve karta yansıttığı faiz harici masrafları durdurmak zorunda.

Aidatlarına göre kredi kartı listesine ulaşmak için aidatsız kredi kartları sayfamızı, gelir ve kredi taksitine göre de hesaplama yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Kartı Aidatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bankaların aldıkları kart aidatları 2014 yılı Ekim ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yayınladığı bir yönetmelik ile düzenlendi. Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 11. maddesinde yer alan kredi kartı aidatları ile ilgili başlıca düzenlemeler şu şekilde:

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

  • Kredi kartı olan tüm bankalar aynı zamanda ücretsiz, aidatsız bir kredi kartı seçeneği sunmak zorunda

Bankalar kartları için aidat veya yıllık üyelik ücreti şeklinde isimlendirdikleri masrafları alabilirler, ancak isteyen tüketici aynı bankanın tümüyle masrafsız kredi kartına da başvurabilir. Öte yandan yönetmelik bankaları aidat içermeyen kredi kartı için taksit programları, puan veya mil ödülleri oluşturmaya zorlamıyor. Bu durumda aidatı olmayan kredi kartı çoğunlukla taksit seçenekleri kısıtlı, ödül programları olmayan bir kart oluyor. Tüketicilerin ilgisini çeken ödül programları ve diğer kazanımlar içeren kartlar ise ücretli. 

  • Kredi kartlarından farklı olarak banka kartları ve sanal kredi kartları ücretsiz

Bankanız hesabınıza doğrudan bağlı olan banka kartınız için aidat alamaz veya ücret kesintisi yapamaz. Ancak kartınızın bağlı olduğu hesaptan hesap işletim ücreti alabilir. Genellikle internette güvenli alışveriş için oluşturulan sanal kredi kartları da ücretsizdir.

  • Aile bireylerinize alacağınız ek kartlar için de aidat ödeyebilirsiniz

Banka asıl kartınıza bağlı olan her bir ek kredi kartı için sizden aidat veya yıllık ücret tahsil edebilir, ancak ek kart aidatı en fazla asıl kartın aidatının yarısı kadar olabilir. Örneğin kredi kartınız için yıllık 100 TL aidat ödüyorsanız, eşiniz için alacağınız ek kartın aidatı da en fazla yıllık 50 TL olabilir.

  • Kullanmadığınız kart için aidat ödemezsiniz

Üyelik sözleşmesi imzalamış ve aidat içeren bir kredi kartını kabul etmiş dahi olsanız banka kartınızı kullanmadığınız sürece aidat kesintisi yapamaz. Kartınızı başta kullanmış dahi olsanız 180 gün yani 6 ay süreyle kullanmadığınız zaman "hareketsiz kart" olarak kabul edilir ve bu kartlar hareketsiz kaldığı müddetçe aidat alınamaz. Öte yandan hareketsiz kabul edilmiş olan kartınızı bir kere dahi kullanacak olursanız yeniden aktifleşir ve bankanın ilk kullanımdan hemen sonra aidat yansıtma hakkı oluşur.

Kredi kartı asgari ücret ödemesi hakkında detaylı bilgi almak ve hesaplama işlemi yapmak için kredi kartı asgari ödeme tutarı hesaplama sayfamızı inceleyebilirsiniz.

  • Kart yenilemeleri ücretsiz

Banka sizden hesap özeti gönderimi, sanal kart oluşturma ve kullanımı gibi hizmetler için ücret alamaz. Üstelik bir takvim yılı içerisinde kayıp, çalıntı ve benzeri nedenlerle 2 kereye kadar kart yenilemelerini tümüyle ücretsiz gerçekleştirmek zorundadır. Düşük bir ihtimal ama kartınızı aynı yıl içinde 2 defadan fazla yenilemeniz gerekirse bankanızın uygulamalarına bağlı olarak yenileme ücreti talep edilebilir.

  • Üzerinde ödenmemiş borç dahi olsa kredi kartınızı iptal edebilirsiniz

Geçmişte kredi kartlarıyla ilgili en sık rastladığımız şikayet konularından biri kredi kartı iptal işlemlerinde yaşanan zorluklardı. Yapılan düzenlemeler sonrasında artık banka kredi kartını iptal etmek isteyen tüketicinin bu talebini çeşitli gerekçelerle geçiştiremez veya geçersiz sayamaz. İlgili kredi kartıyla ilişkili bir borç bakiyesi olsa dahi bu kart iptalinin reddi için gerekçe oluşturmaz. Kartın iptali işleme alındıktan sonra da kart sahibi borcunu ödemek zorunda, ancak bu şekilde iptal edilen kredi kartlarının borç ödeme dönemlerinde aidat veya herhangi bir ücret tahsil edilemez.

  • Banka ödemekte olduğunuz kart aidatlarını size geri vermek zorunda değil

"Kredi kartı için ödemekte olduğum aidatları geri alabilir miyim?" diye soruyorsanız size kötü bir haberimiz var. 2014 Ekim ayından beri her banka aidatsız bir kredi kartı seçeneği sunmakta olduğu için ödenmekte olan aidatlar kullanılan ödül programları ve taksit seçeneklerinin karşılığı olarak görülüyor. Yani banka yukarıdaki maddeler ile uyumlu hareket ettiği sürece bu aidatları geri ödemek zorunda değil. Tabii kartı kullanmıyorsanız ve bu programlardan faydalanmıyorsanız herhangi bir aidat veya ücret de ödemezsiniz.

Kredi kartı kullanırken haklarınızı ve yükümlülüklerinizi bilmeniz sizi pek çok gereksiz masraftan kurtarabilir. 

Kredi Kartı Aidatı Geri Alma

Kredi kartı aidatı yeni düzenlemelerle yasal bir zemine geldiği için bankaların kredi kartı aidatını iade etme zorunluluğu da yönetmeliğe uydukları sürece ortadan kalkmış oldu.

Bu durumda yasal olarak kredi kartı aidatı iadesi yapılabilmesi için ilgili mahkemelerin yönetmeliği iptal etmesi gerekiyor. Ancak bilinmeli ki bankalar kendi inisiyatifleri ile almış oldukları aidatları her zaman iade etme, erteleme ya da puana çevirme gibi seçenekleri tercih edebilirler.

Geçmişte alınan kart aidatlarıyla ilgili durum ise bu kadar net değil.  2014 Ekim ayından önce alınan kart aidatları konusunda tüketici hakem heyetleri ve mahkemeler genelde bankalar aleyhinde karar veriyor. Bu sebeple, Ekim 2014 öncesi ödenen kart aidatlarınızı geri almak istiyorsanız, ilgili hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Kredi Kartı Aidatı İade Başvurusu

Kredi kartı aidatı iade başvurusu üç şekilde yapılabilir.

  1. Kartın bağlı bulunduğu bankaya itiraz dilekçesi ile başvuru
  2. Bulunduğunuz ilçenin tüketici hakem heyetine hesap ekstresi ile başvuru
  3. E-Devlet sistemi üzerinden başvuru
Kredi Kartı Aidatı Geri Alınabilir mi?
Kredi Kartı Aidatı Geri Alınabilir mi?

Bankaya Yapılacak Kredi Kartı Aidat İadesi Başvuru Dilekçesi

Türkiye …. Bankası A.Ş Genel Müdürlüğü’ne


…………… numaralı bankanıza ait kredi kartımdan ../../.... tarihinde kesilen kredi kartı aidatı altındaki … TL tutarın kartımın hesabına iadesini arz ederim.

Tarih

Ad / Soyad

Adres

İmza


Bankaya yazılacak bu dilekçeyle birlikte iade talebinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bankadan olumsuz bir dönüş yapılması halinde ise diğer itiraz yollarına başvurabilirsiniz.

Tüketici Hakem Heyeti Kredi Kartı Aidatı İade Başvurusu

Bulunduğunuz ilçedeki tüketici hakem heyetlerine giderek kredi kartı aidatı iade başvurusu yapmanız mümkün. 

Bunun için öncelikle iade talep edeceğiniz kredi kartı için ödediğiniz aidat dekontunu ilgili bankadan almanız gerekir. Daha sonra ise hakem heyeti tarafından size verilecek dilekçeyi doldurarak dekontla birlikte iade talebinizi iletebilirsiniz. 

Talebinizi alan hakem heyeti gerekli başvuruları yaparak ortalama 15 iş günü içerisinde tarafınıza olumlu ya da olumsuz dönüş yapacaktır.

Aidatsız Kredi Kartı

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile her bankanın yıllık ücret, aidat ya da benzer isim altında ücret tahsil edemeyecekleri bir kredi kartı çıkartma zorunluluğu bulunur. Aidatsız kredi kartlarının ücretsiz olması gibi avantajlarının yanı sıra bankalar müşterilerine puan ve ek taksit gibi kampanyalar da sunmaktadır.

Aidatsız kredi kartı sunan bankalardan bazıları:

  • Garanti Bankası-Flexi Card
  • Yapı Kredi-World Eko Kart
  • Akbank-Free Card
  • Finansbank-Fix Card
  • İş Bankası-Maximum Aidatsız Kart
  • Enpara Kredi Kartı
  • TEB Bonus Kart
  • Şekerbank- Şekerkart

Kaynak:

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.