times
Akbank

25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para

0

Akbank

faizli

Kredi Kartı Alma Şartları

Güncelleme: 02.09.2024
Yayımlama: 27.11.2017
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Kredi kartı alma şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak ya da aile bireylerinin kredi kartı sözleşmesini imzalaması,
  • Kredi notunun bankanın değerlendirmesine göre riskli seviyede yer almaması,
  • Yüksek limitli kredi kartı taleplerinde istenmesi durumunda gelir belgesi verilebilmesi.

Ayrıca ilgili mevzuat gereğince gelir belgesi olmayanlar da bankanın inisiyatifinde kredi kartı alabilir. Gelir belgesi hakkında detaylı bilgi almak için gelir belgesi nedir sayfamızı ziyaret edin. 

Kredi Kartı Alma Şartları Nelerdir?
Kredi Kartı Alma Şartları Nelerdir?

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kredi Kartı Başvurusunda Kredi Notu Değerlendirmesi

Kredi Notu
Risk Grubu
Kredi Kartı Alma İhtimali
Sonuç/Tavsiye
0 (Sıfır)
Az Riskli
Gelire BağlıAktif çalışma durumuna göre alınabilir.
1-699
En Riskli
Çok Düşük
Teminatlı kredi kartlarına başvurabilir.
700-1099
Orta Riskli
Düşük
Aktif çalışma durumu ve gelir düzeyine göre alınabilir.
1100-1499
Az Riskli
Gelire Bağlı
Aktif çalışma durumu ve gelir düzeyine göre alınabilir.
1500-1699
İyi
Yüksek
Gelire göre yüksek limitli kredi kartı alınabilir.
1700-1900
Çok İyi
Çok Yüksek
Gelire göre yüksek limitli kredi kartı alınabilir.

*Tablo internet sitemiz Hesapkurdu.com üzerinden başvuruda bulunan kişileri bankaların değerlendirmelerine göre “genelleme” olarak oluşturuldu. Bir genelleme olduğu için de başvuran kişinin geliri ve çalıştığı kuruma göre istisnalar olabilir. Bloke teminatlı kredi kartları hakkında bilgi almak için ise teminatlı kredi kartı yazımızı ziyaret edin.

Kredi Kartı Almak İçin Sigorta (SGK) Şartı

Kredi kartı alma şartları Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik ile düzenleniyor. Yönetmelikte ise “gelirin tespit edilememesi durumunda tüm kredi kartları limitinin toplamının en fazla 2.000 TL olması gerektiği belirtiliyor.” Yani SGK’sız olan kişinin bankalara yatan kira geliri, kâr payı gibi kayıtlı bir geliri yoksa en fazla 2.000 TL limitli kredi kartı alınabilir. Yani SGK’sı olmayan kredi kartı alamaz şeklinde bir değerlendirme doğru değildir.

Kredi Kartı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Kredi kartı başvurularında genel olarak herhangi bir evrak talebinde bulunulmuyor. Ancak kredi kartı başvurusunda bulunan kişinin sistemsel olarak geliri tespit edilemez ise sadece bu durumda bazı bankalar tarafındangelir belgesi (maaş bordrosu, vergi levhası) talep edilebiliyor. Aynı durum kredi kartı limiti yükseltme talebi için de genel olarak geçerli oluyor.  

Bankalar ile Hiç İlişkisi Olmayan Kişi Kredi Kartı Alabilir mi?

Bankalardan kredi, kredi kartı, KMH gibi kredi ürünleri kullanmayan ya da son 5 yıldır aktif olmayan kişilerin kredi notu oluşmaz. Kredi notu oluşmayan kişinin ise geçmiş çalışmaları banka tarafından görülemediği için banka açısında bir risk oluşturur. Bundan dolayı kredi notu oluşmayan yani sıfır olan kişinin kredi kartı talebi ret edilebilir. Bunun için bu durumda olan kişilerin aktif çalışma içinde oldukları (banka hesapları, otomatik ödeme talimatı vb.) bankalara öncelik vermeleri daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu konuda daha detaylı bilgi için kredi notum sıfır nasıl kredi çekebilirim yazımızı inceleyin. 

Kredi Kartı Yaş Sınırı

Kredi kartı kullanma alt yaş sınırı reşit olma yaşı olan 18’dir. Bunun nedeni 18 yaşının altında olan kişilerin imza yetkisinin aile bireylerinde olmasıdır. Öte yandan aile bireyleri kendi kredi kartlarına ek olarak ya da cezai yaptırımları kendi üzerlerine alarak 18 yaşını doldurmamış aile bireyleri için kredi kartı alabilir. Ancak 18 yaşını doldurmamış olan kişiler için aile bireylerinin ek kart çıkarması ya da kredi kartı almasının da başvurulan bankanın inisiyatifinde bir alt yaş sınırı bulunuyor. Bu yaş alt sınırı bankadan bankaya değişmekle birlikte genel olarak 12 ila 18 yaş arasında değişiyor. 18 yaşını doldurmuş öğrenciler de kredi kartı kullanabiliyor.

İlk Kez Kredi Kartı Alacaklara Tavsiyeler

  • Kredi kartı borcunun son ödeme tarihini (en azından asgari ödemesini) bir gün dahi geciktirmemeye dikkat edilmeli.
  • Kredi kartı dönem borcunun asgarisi ödenemeyecekse banka ile görüşerek taksitlendirme talep edilmeli.
  • Kredi kartı harcamaları taksitli alışverişlerin ödemeleri de dikkate alınarak yapılmalı.
  • Bir sonraki aya yansıması istenen harcamaların, hesap kesim tarihinden sonra yapıldığına emin olunmalı.
  • Online işlemlerde güvenilmeyen/bilinmeyen internet siteleri için güvenlik açısından sanal kredi kartı tercih edilmeli.
  • Güncel kredi kartı kampanyaları takip edilmeli. 

Kredi kartı üzerinden yapılan harcamaların kısa süre sonra ödenecek bir borç olduğu bilinci ile hareket edilmeli ve ödenmemesi durumunda faiz işleyeceği de göz önüne alınmalıdır.

Tek kredi kartı yeterli mi, kaç kredi kartı alınabilir gibi soruların cevabını öğrenmek için kaç tane kredi kartı olmalı yazımızı inceleyin.

Kredi Kartı Nakit Avans Hesaplaması ve Şartları

Bankanın kampanyasına göre değişkenlik göstermekle birlikte kredi kartı limiti yeterli olması durumunda 15 bin TL’ye kadar (bankaların ortalaması 10 bin TL) kredi kartı üzerinden nakit avans kullanımı yapılabiliyor. Öte yandan ilgili mevzuat gereğince en fazla 12 ay taksit yapılabiliyor.

Kredi kartı nakit avans hakkında daha detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için nakit avans hesaplama aracımızı kullanın.

Taksitli Nakit Avans Hesaplama Nasıl Yapılır?
Taksitli Nakit Avans Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi Kartı Limit Hesaplama

İlgili yönetmelik gereğince ilk defa kredi kartı sahibi olacaklar için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti kayıtlı gelirlerinin en fazla 2 katı olabilir. Örneğin kişinin aylık geliri 15.000 TL ve ilk defa kredi kartı alıyorsa en fazla kredi kartlarının toplam limiti 30.000 TL olabilir. İlk yıldan sonraki yıllar ise kayıtlı gelirinin en fazla 4 katı toplam kredi kartlarının limiti olabilir.

Kredi kartı limitleri ile ilgili detaylı bilgi ve hesaplama yapmak için kredi kartı limit sorgulama sayfamızı ziyaret edin. 

Kredi Kartı Limiti Nasıl Hesaplanır?
Kredi Kartı Limiti Nasıl Hesaplanır?

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Hesaplama

Kredi kartı asgari ödemesi dönem borcu üzerinden kredi kartı limitine göre hesaplanır. Ayrıca kredi kartının alımı üzerinden bir yıldan fazla süre geçmedi ise kart limiti ne olursa olsun standart olarak dönem borcunun %40 asgari ödeme tutarı olarak hesaplanır. İlgili mevzuata göre kredi kart limitine göre bankaların alınabilecek en düşük asgari ödeme tutarı yüzdeleri ise şu şekilde:

Kredi Kartı Kullanım Süresi
Asgari Ödeme Oranı
Yeni Alınan Kartlarda İlk Yıl
%40
İlk Yıldan Sonra Tüm Kartlarda%30

Tablomuzda yer alan oranlar BDDK tarafından belirlenen ve bankaların asgari ödeme hesaplamasında uygulayabilecekleri en alt oranlarıdır. Yani bankalar asgari ödeme hesaplamasında daha yüksek oranlar da kullanabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi ve hesaplama yapmak için asgari ödeme tutarı hesaplama aracımızı kullanın.   

Kredi Kartı Aidatı (Yıllık Ücreti) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kredi kartı aidatı konusunda detaylı bilgi için kredi kartı aidatı yazımızı inceleyin. 

1- Kredi kartı olan tüm bankalar aidatsız bir kredi kartı da çıkarmak zorunda.

Aidatsız kredi kartının mevcut kampanyalardan yararlanması veya puan kazandırması ise tamamen bankanın inisiyatifinde bir değerlendirmedir.

2- Mevcut kredi kartı, kullanıcının talep etmesi durumunda aidatsız kredi kartı ile değiştirilmek zorunda.

Mevcut değişiklik müşteri aksini talep etmediği sürece kredi kartı limiti aynı kalmak koşulu ile banka tarafından yapılmalı.

3-  En az 180 gün kullanılmayan kredi kartı için aidat talep edilemez.

180 gün kullanılmayan kredi kartı “hareketsiz kart” olarak kabul edilir ve aidat alınamaz. Ancak kredi kartı üzerinden puan kullanmak dahi hareket olarak sayılır ve bu süreyi yeniden başlatır.

4- Sanal kredi kartları için aidat talep edilemez.

Daha çok güvenlik açısından online alışverişlerde mevcut kredi kartına bağlı olarak online bankacılık üzerinden oluşturulan sanal kredi kartlarından bankalar aidat talep edemez.

5- Ek kartın aidatı asıl kredi kartı aidatının %50’sini geçemez. 

Örneğin kredi kartı aidatı yıllık 300 TL olan bir kişi ek kart çıkarması durumda bu ek kart için en fazla 150 TL yıllık aidat ödemesi yapar.

6- Bir takvim yılı içerisinde 2 defayı geçmemek şartlı ile kredi kartı yenilemelerinden ücret talep edilemez.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

  1. Ana Sayfa
  2. >
  3. Kredi Kartı
  4. >
  5. Kredi Kartı Alma Şartları
  6. >